25/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φθινόπωρο η πώληση της NBGI

      Pin It

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πώληση της NBGI, της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας που αποτελεί τον επενδυτικό της βραχίονα. Σύμφωνα με τον απερχόμενο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Πέτρο Χριστοδούλου, η διαδικασία της πώλησης βρίσκεται σε εξέλιξη και το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μιλώντας στο Reuters, δεν διευκρίνισε ποιοι και πόσοι ενδιαφερόμενοι έχουν παραμείνει στην κούρσα, σημείωσε ωστόσο ότι είναι το ένα τέταρτο αυτών που υπέβαλαν πρόταση ενδιαφέροντος στην πρώτη φάση.

 

Η σπουδή ωστόσο της Εθνικής να ολοκληρωθεί η πώληση της θυγατρικής της στις αρχές του φθινοπώρου προκαλεί ερωτήματα εντός και εκτός συνόρων και είναι χαρακτηριστικό ότι με το θέμα ασχολήθηκε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Η NBGI διαχειρίζεται κεφάλαια κοντά στο 1 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής θα ήταν ευχαριστημένη με ένα τίμημα κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι η ωρίμανση του χαρτοφυλακίου θα μπορούσε να αποφέρει, τα επόμενα δύο χρόνια, τίμημα κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

 

Μπορεί το πλάνο της ελληνικής τράπεζας για πωλήσεις non core business assets (μη τραπεζικές δραστηριότητες) να προβλέπει πωλήσεις θυγατρικών μέχρι τέλος του έτους, ωστόσο, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, άλλες τράπεζες αναθεωρούν τους στόχους τους όπως αυτοί περιγράφονται στα πενταετή πλάνα αναδιάρθρωσης που υποβάλλουν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της E.E. (DG Comp). To χαρτοφυλάκιο της ΝBGI περιλαμβάνει σειρά συμμετοχών σε εταιρείες σε Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Πολωνία. Το «ελληνικό» σκέλος περιλαμβάνει επενδύσεις σε 6 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Mermeren (μάρμαρα και εξορύξεις), Δωδώνη Παγωτά και ΑΚΤΟ (εκπαίδευση).

 

Α.Σπ.

 

Scroll to top