25/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και φθηνά και υπεύθυνα με το κρητικό ηλιακό όχημα

Με μισή τιμή από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, το αποτέλεσμα της εργασίας ντόπιων μηχανικών ετοιμάζεται να μπει σε μαζική παραγωγή σε περίπου ένα χρόνο.
      Pin It

ΗΡΑΚΛΕΙΟ Του Παναγιώτη Γεωργουδή

 

Σε μαζική παραγωγή στοχεύει να περάσει από το καλοκαίρι του 2015 το πρωτότυπο ηλιακό όχημα που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Κρήτη από Ηρακλειώτες μηχανικούς και παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες έξω από το κατάστημα της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

 

Το όχημα, που βόλταρε στην Πλατεία Ελευθερίας μπροστά στα έκπληκτα βλέμματα των πολιτών, θα κάνει τον γύρο της Κρήτης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της Ενεργειακής Εβδομάδας που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης. Μάλιστα θα είναι κατά πολύ φθηνότερο από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ηλιακά οχήματα -στη μισή τιμή. Στην παρουσίαση συμμετείχαν εκτός από τον εκπρόσωπο της κατασκευαστικής ομάδας των μηχανικών, Μανόλη Τσικανδυλάκη, ο υπεύθυνος Ανάπτυξης της Περιφέρειας, Ν. Ζωγραφάκης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, Γ. Χαρωνίτης, και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γ. Πιτσούλης.

 

Ο κ. Τσικανδυλάκης, μηχανολόγος-μηχανικός, μέλος της ομάδας του Sunnyclist, εξηγώντας την καινοτόμο κατασκευή ανέφερε ότι «είναι το πρώτο ρεαλιστικό ηλιακό όχημα. Κατασκευάζεται στην Κρήτη, είναι μοναδικό σε αυτονομία και το έχουμε κατασκευάσει, για να λύσει πρακτικά προβλήματα. Θα κάνουμε τον γύρο της Κρήτης, θα διανύσουμε περίπου 850 χιλιόμετρα σε 5 ημέρες, για να αποδείξουμε πλέον ότι τα ηλιακά οχήματα είναι ρεαλιστικά, και μια σύνθεση όπως το Sunnyclist μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα στους δρόμους.

 

»Ελπίζουμε μετά και από αυτό το εγχείρημα να πείσουμε και τον κόσμο και τους επιχειρηματίες του τουρισμού ότι έχουμε ένα νέο χαρτί στα χέρια μας να παίξουμε για να δώσουμε άλλη μια πρωτιά στην Κρήτη, για να παράγουμε ηλιακά οχήματα και να κάνουμε το νησί μας το πρώτο νησί όπου θα κυκλοφορούν ηλιακά οχήματα. Το κόστος του εκτιμάται ότι θα ξεκινάει από το ήμισυ της αξίας ενός ευρωπαϊκού ηλιακού οχήματος, περίπου 6.500-7.000 ευρώ».

 

«Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την προσπάθεια των Κρητικών επιστημόνων και τεχνικών που έχει να κάνει με το ηλιακό αυτοκίνητο, το οποίο συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην οικολογική μετακίνηση, στην ποιότητα ζωής. Θέλουμε να μετεξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν και να αποδείξουμε ότι οι επιστήμονες της Κρήτης μπορούν και θέλουν να πραγματοποιούν τέτοιες πρωτοπόρες δραστηριότητες», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης.

 

Scroll to top