25/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόνερα …εντός συνόρων

      Pin It

Αφιέρωμα από τη ΝΕΡΙΤ

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την κήρυξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η ΝΕΡΙΤ μεταδίδει αυτό το Σαββατοκύριακο ένα ιστορικό αφιέρωμα. Στις 28/6 θα μεταδοθεί από τη Ν ΕΝΑ (14.00) το ντοκιμαντέρ του BBC «Ημουν εκεί, ο μεγάλος πόλεμος» (Ι was there, the Great War Interviews), παραγωγής 2014. Βασίζεται σε μαρτυρίες αυτοπτών κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτελεί ένα μικρό απόσπασμα της σειράς-ορόσημο του BBC με τίτλο «The Great War», που γυρίστηκε πριν από 50 χρόνια. Μέσα από τις συνεντεύξεις, ζωντανεύουν η φρίκη των βομβαρδισμών, η αγωνία των νεαρών ανδρών που αναγκάστηκαν να γίνουν δολοφόνοι, τα μικρά διαστήματα ειρήνης στα πεδία των μαχών και οι σπαρακτικές ιστορίες γυναικών που έχασαν στο μέτωπο τους κοντινούς τους ανθρώπους. Την επόμενη μέρα (13.15) θα προβληθεί σε μαγνητοσκόπηση η συναυλία που θα δώσει την προηγουμένη (28/6) η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης στο Σεράγεβο. Υπό τη διεύθυνση του Franz Welser-Möst, η Φιλαρμονική της Βιέννης με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Εθνικού Θεάτρου του Σαράγεβο θα ερμηνεύσει έργα Χάιντν, Μπραμς, Σούμπερτ, Ραβέλ κ.ά., σε μια συμπαραγωγή της EBU, που επιμελήθηκαν οι δημόσιες τηλεοράσεις Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (BHRT), Γαλλίας (France Télévisions) και Γερμανίας (ZDF).

Καλοκαιρινή «σχεδία»

 

Από σήμερα κυκλοφορεί το καλοκαιρινό τεύχος της «σχεδίας», με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να «μπαίνει» στην ομάδα φίλων και συνεργατών του περιοδικού. Η «σχεδία» προτείνει βόλτες στην πόλη με οδηγούς τους πωλητές, ενώ αναζητά κοινωνικές κατοικίες και βάζει «στοπ» στις εξώσεις. Διασχίζει τα σύνορα Μεξικού-Ηνωμένων Πολιτειών, διεκδικεί το δικαίωμα να απλώνουμε μπουγάδα, κάνει στάση στα δροσερά δασύλλια της οδού Πανεπιστημίου, ψωνίζει στους πάγκους της κάνναβης αποκλειστικά και μόνο για θεραπευτικούς λόγους και τρέχει τον αυθεντικό μαραθώνιο. «Μιας και καλοκαίριασε -σημειώνουν οι συνεργάτες της “σχεδίας”- πάμε καβάλα στο δελφίνι στα ελληνικά πελάγη». Αυτά και άλλα πολλά στην καλοκαιρινή «σχεδία» (Ιούλιος-Αύγουστος 2014, τεύχος 17).

Οι φωνές των παιδιών

 

Στην καρδιά της Αφρικής για μία εβδομάδα βρέθηκε ο Παύλος Τσίμας με τους συνεργάτες του για να καταγράψουν στην «Ερευνα» όσα συμβαίνουν εκεί όπου οι γενοκτονίες στο Σουδάν και την Κεντρική Αφρική μεταφράζονται σε καραβάνια προσφύγων που ζουν σε άθλιες συνθήκες, σε πρόχειρους καταυλισμούς. Η εκπομπή θα μεταδοθεί εκτάκτως στις 2 Ιουλίου (ΜEGA, 23.30) και εστιάζει στην Μπόκο Χαράμ που στρατολογεί οργισμένους νέους, οργανώνει απαγωγές κοριτσιών και τρομοκρατικές επιθέσεις, εκεί όπου, παρά την αφθονία του φυσικού πλούτου, ένας στους δύο κατοίκους ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, 2.000.000 παιδιά, μόνο στο Τσαντ, αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα υποσιτισμού, ένα στα τρία παιδιά που γεννιούνται είναι καταδικασμένο να πεθάνει πριν από τα πέμπτα του γενέθλια. Η «Ερευνα» εστιάζει στις φωνές αυτών των παιδιών που ζουν και μεγαλώνουν στην καρδιά της Αφρικής.

 

Scroll to top