25/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ναυμαχία με τον… παραλογισμό

Οι υποψήφιοι σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού δεν μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τις 10 Ιουλίου, αφού για μια ακτινογραφία θώρακα στα δημόσια νοσοκομεία τούς κλείνουν ραντεβού μετά από έναν μήνα!.
      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι σπουδαστές στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) με την κατάθεση των δικαιολογητικών τους, τα οποία πρέπει να έχουν υποβάλει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Στον φάκελο με τα δικαιολογητικά πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και ακτινογραφία θώρακα από δημόσιο νοσοκομείο, ωστόσο -όπως καταγγέλλουν γονείς υποψηφίων- δεν υπάρχει η δυνατότητα να κλειστεί ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια.

 

Τα πιο πάνω καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, και τα γνωστοποιεί με επιστολή του προς τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Ναυτιλίας. Οπως αναφέρει, με την προκήρυξη του υπουργείου Ναυτιλίας που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου -μεταξύ άλλων- καλούνται οι υποψήφιοι εισακτέοι των ΑΕΝ για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση. Προκειμένου όμως να γίνει δεκτή η αίτησή τους, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει μέχρι τις 10 Ιουλίου να έχουν υποβάλει σε οποιαδήποτε ΑΕΝ κανονικά τα πλήρη δικαιολογητικά τους.

 

Στα δικαιολογητικά αυτά περιλαμβάνεται και η γνωμοδότηση Επιτροπής Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών Θαλάσσης (ΥΕΑΝΕΘ), με την οποία προκύπτει ότι ο υποψήφιος είναι πνευματικά κατάλληλος για φοίτηση. Η ΥΕΑΝΕΘ, προκειμένου να εκδώσει γνωμοδότηση, απαιτεί από τους υποψηφίους να προσκομίσουν από δημόσιο νοσοκομείο ακτινογραφία θώρακα με γνωμάτευση του νοσοκομείου. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες που δέχτηκε ο βουλευτής από γονείς υποψηφίων, αντιμετωπίζουν απίστευτες δυσκολίες, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να κλειστεί ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, για να πραγματοποιηθούν οι ακτινογραφίες θώρακα.

 

Με δεδομένο ότι μέχρι και τις 24 Ιουνίου οι μαθητές είχαν τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, ακόμα και αν βρισκόταν ραντεβού τις πρωινές ώρες, ήταν αδύνατον να πάνε στο νοσοκομείο για να κάνουν την εξέταση. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου, είναι πολύ δύσκολο για μεγάλη μερίδα μαθητών να καταθέσουν τα δικαιολογητικά.

 

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει πολλούς γονείς σε απόγνωση, ενώ τους αναγκάζει να αναζητούν τρόπους παράκαμψης των προβλεπόμενων διαδικασιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Ο βουλευτής ζητά την παρέμβαση των τριών υπουργών, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκληθεί και για το οποίο οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη -όπως τονίζει- είναι οι υποψήφιοι για τις ΑΕΝ και οι γονείς τους.

 

[email protected]

 

Scroll to top