25/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, επικίνδυνοι διαιτητές…

Η FIFA έχει πολλά να σκεφτεί στη συνέχεια, πριν ορίσει τους ρέφερι των νοκ άουτ αγώνων.
      Pin It

ΦΟΡΤΑΛΕΖΑ Αποστολή Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Ο Λουίς Φαν Χάαλ έγινε προχθές ένας από τους πολλούς που έχουν καταφερθεί κατά των διαιτητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι οποίοι κινούνται μέσα στη μετριότητα και κάνουν πολλά λάθη.

 

Ο 63χρονος Ολλανδός τεχνικός τόνισε ότι η ομάδα του ήταν πολύ τυχερή που δεν αποκλείστηκε από τη διοργάνωση προτού φτάσει η τελευταία αγωνιστική των ομίλων, ύστερα από σφυρίγματα κατά των «οράνιε» στα ματς με την Ισπανία και την Αυστραλία.

 

«Δόθηκαν δύο ανύπαρκτα πέναλτι σε βάρος μας. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποχαιρετήσει το Μουντιάλ εξαιτίας τους –ή να είχαμε πέσει πάνω στη Βραζιλία…».

 

Το θέμα βέβαια είναι ότι αν οι διαιτητές είχαν σφυρίξει τα πάντα σωστά, τότε η Ολλανδία σίγουρα θα έπεφτε πάνω στη Βραζιλία! Οχι επειδή η ίδια θα έβγαινε πρώτη, αλλά επειδή η «σελεσάο» θα ήταν δεύτερη στον δικό της όμιλο!

 

Και εξηγούμαστε: Το Μεξικό τελείωσε τη φάση των ομίλων με 7 βαθμούς και 4-1 γκολ. Αν είχαν κατακυρωθεί υπέρ του τα δύο τέρματα κατά του Καμερούν, που ακυρώθηκαν λανθασμένα ως οφσάιντ, θα είχε 6-1 γκολ στον λογαριασμό του. Μια οικτρή διαιτησία που έβαλε τέλος νωρίς στη μουντιαλική καριέρα του 34χρονου ρέφερι από την Κολομβία, Βίλμαρ Ρολντάν. Η Βραζιλία πήρε και αυτή 7 βαθμούς στους 3 αγώνες της και είχε 7-2 γκολ. Αν όμως δεν είχε δοθεί το ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της στην πρεμιέρα με την Κροατία από τον Ιάπωνα Γιουίτσι Νισιμούρα (φωτ.), θα είχε τώρα 6-2 γκολ και θα μειονεκτούσε του Μεξικού σε διαφορά τερμάτων.

 

Ομως, δεν είναι οι μοναδικές παραφωνίες. Η Βοσνία έχει κάθε δίκιο να φωνάζει για τη διαιτησία του Νεοζηλανδού Πίτερ Ο’Λίρι στον αγώνα με τη Νιγηρία, που ουσιαστικά την έβγαλε νοκ άουτ από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Ελβετοί χρειάστηκαν ένα γκολ στις καθυστερήσεις για να επικρατήσουν του Ισημερινού, ύστερα από την ακύρωση ενός καθαρού γκολ για οφσάιντ νωρίτερα μέσα στον αγώνα από τον Ουζμπέκο Ρασβάν Ιρμάτοφ. Και άλλα πολλά…

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει να συζητάμε για το επίπεδο των διαιτησιών σε ένα Μουντιάλ. Το «χέρι του Θεού» του Ντιέγο Μαραντόνα εν έτει 1986 το κατακύρωσε ο Τυνήσιος Αλί Μπιν Νάσερ, το γκολ-φάντασμα του Τζεφ Χερστ το 1966 ένας Αζέρος, ο Τοφίκ Μπαχράμοφ, ενώ το απίστευτο σπρώξιμο της Νότιας Κορέας σε βάρος της Ισπανίας και της Ιταλίας το 2002 είχε την υπογραφή του Αιγύπτιου Γκαμάλ Γκαντούρ και του Μπάιρον Μορένο από τον Ισημερινό αντίστοιχα. Κοινός παρονομαστής πάντοτε είναι κάποιος διαιτητής «λίγος» για την περίσταση που χαλάει το τελικό προϊόν.

 

Ο,τι συμβαίνει, δηλαδή, και φέτος. Πώς γίνεται να βρίσκονται στη Βραζιλία οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του κόσμου, να δίνουν τα πάντα και να προσφέρουν καταπληκτικούς αγώνες, όμως οι τύχες των ομάδων τους να κρίνονται από διαιτητές άπειρους, που δεν έχουν σφυρίξει ποτέ παιχνίδια των συγκεκριμένων ταχυτήτων και εμπνεύσεων… Η FIFA θα έχει πολλά να σκεφτεί στη συνέχεια όσον αφορά τους ορισμούς των νοκ άουτ αγώνων.

 

Scroll to top