25/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το τέλος ακόμη μιας εκεχειρίας

Το τέλος ακόμη μιας εκεχειρίας

      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

 Με τη συμφωνία μεταξύ Gazprom και της αυστριακής ÖMV για την κατασκευή τμήματος του αγωγού South Stream, γύρισε από τη Βιέννη ο Βλαντίμιρ Πούτιν  REUTERS/Bernadett Szabo


Με τη συμφωνία μεταξύ Gazprom και της αυστριακής ÖMV για την κατασκευή τμήματος του αγωγού South Stream, γύρισε από τη Βιέννη ο Βλαντίμιρ Πούτιν
REUTERS/Bernadett Szabo

Τελικά, ο όρος «εκεχειρία» φαίνεται πως έχει άλλη… ερμηνεία στα ουκρανικά από αυτή που διεθνώς ισχύει. Κι έτσι η ούτως ή άλλως εύθραυστη προσωρινή κατάπαυση του πυρός -που κήρυξε μονομερώς την Παρασκευή το Κίεβο κι αποδέχθηκαν μόλις προχθές και μέχρι τις 27 του μήνα οι ρωσόφωνοι αντάρτες- δεν τέθηκε ουσιαστικά ποτέ σε ισχύ στα ανατολικά, παρά μονάχα για λίγες ώρες!

 

Χθες, παραβιάστηκε με «πάταγο», με την κατάρριψη ακόμη ενός ουκρανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου λίγο έξω από το Σλαβιάνσκ, πιθανότητα με πύραυλο. Νεκροί ανακοινώθηκε ότι είναι και οι εννέα επιβαίνοντες στο Mi-8: τρία μέλη του πληρώματος και έξι τεχνικοί του στρατού, που σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Αμύνης είχαν μόλις ολοκληρώσει αποστολή στην περιοχή για την εγκατάσταση συσκευών επόπτευσης των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός…

 

Η νέα τραγωδία στις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων έγινε την ώρα που η ευρωπαϊκή διπλωματία δήλωνε παρούσα στη στήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου του Ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο. Και φραστικά από τον (απερχόμενο) πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, που χθες είχε συνάντηση με πρωθυπουργούς κεντροευρωπαϊκών χωρών στη Βουδαπέστη. Αλλά και έμπρακτα, με τη μετάβαση στο Κίεβο του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Δεν αρκεί απλώς η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός. Επτά ημέρες προφανώς δεν είναι αρκετές. Είναι απαραίτητος ένας διάλογος για την ουσία των προβλημάτων», ήταν το λακωνικό μήνυμα του Ρώσου προέδρου Πούτιν, που κατά τη συνήθη πια τακτική του το συνόδευσε με άλλα, κάποια αντικρουόμενα και κάποια μεθερμηνευόμενα ποικίλως.

 

Χθες, λοιπόν, κάνοντας ντρίμπλα στις δυτικές απειλές για νέες οικονομικές κυρώσεις, υπέβαλε αίτημα στην Ανω Βουλή της Ρωσίας ζητώντας να ανακληθεί η ισχύς της εξουσιοδότησης του σώματος στη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας εντός της ουκρανικής επικράτειας, εφόσον το απαιτούσαν οι περιστάσεις. Βέβαιος εκ προοιμίου για το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας -που έχει προγραμματιστεί για σήμερα- ο Πέτρο Ποροσένκο έκανε λόγο για «το πρώτο πρακτικό βήμα» που κάνει ο Ρώσος ομόλογός του στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

 

Φαίνεται ωστόσο ότι βιάστηκε να χαρεί, καθώς, όπως ξεκαθάρισε ο Πούτιν, η πρωτοβουλία του αυτή κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι η Μόσχα θα σταματήσει να μεριμνά για τα συμφέροντα της ρωσικής κοινότητας στην Ουκρανία. «Δεν θα παρατηρούμε απλώς, θα αντιδράσουμε κιόλας», τόνισε.

 

Μαστίγιο και καρότο

 

«Ελπίζω να μη χρειαστεί γι’ αυτό να προσφύγουμε στη στρατιωτική βία»! Μέσω του πρώτου αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκορ Σουβαλόφ, έστειλε παράλληλα προειδοποίηση ότι η Μόσχα δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 27 του μηνός, υπογραφή (και) του οικονομικού μέρους της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας. Κι έτσι, η Ρωσία προανήγγειλε λίγο-πολύ την επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από τα ουκρανικά εδάφη, αφήνοντας επιμελώς εκτός αυτού του «πεδίου» τους εταίρους της στη νεοσυσταθείσα Ευρασιατική Ενωση: το Καζακστάν και τη Λευκορωσία…

 

Ομως την πραγματική κίνηση ματ ο Πούτιν την έκανε χθες, από τη Βιέννη, όπου πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη κι έφυγε έχοντας στις βαλίτσες του ένα μεγάλο δώρο: την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της αυστριακής ÖMV για την κατασκευή τμήματος του αγωγού South Stream, παρά την αντίθεση της Κομισιόν στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

 

«Αυτή η απόφαση αφορά μια επένδυση στην ασφάλεια των προμηθειών αερίου για όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ÖMV, Γκέρχαρντ Ρόις, μετά την τελετή υπογραφής. Και αμέσως μετά ξεκαθάρισε ότι το αυστριακό κομμάτι του αγωγού θα έχει κατασκευαστεί μέχρι το 2016, σύννομα με την κοινοτική νομοθεσία. Ενώ αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί από το 2017, μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, παρακάμπτοντας έτσι τα -οικονομικά και πολιτικά ασταθή- ουκρανικά εδάφη.

 

Scroll to top