26/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλαγές αλλά μόνο για γειτονιές των πλούσιων

Σε περιοχές αμιγούς κατοικίας, όπως το Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Βούλα και η Βουλιαγμένη, η δόμηση εμπορικών κέντρων και κτιρίων επαγγελματικών χρήσεων θα γίνεται αλλά υπό όρους.
      Pin It

Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση στη δόμηση εμπορικών κέντρων και κτιρίων επαγγελματικών χρήσεων σε ακριβά προάστια, όπως Ψυχικό, Φιλοθέη, Βούλα, Βουλιαγμένη κ.λπ., καθώς και σε ζώνες άλλων δήμων που χαρακτηρίζονται «αμιγούς κατοικίας». Το υπουργείο Περιβάλλοντος, που προώθησε το επίμαχο νομοσχέδιο για τη χωροταξία και την πολεοδομία με διαδικασίες πιο συνοπτικές και από fast track, έκανε χθες αρκετές τροποποιήσεις, προφανώς κάτω από την πίεση οικονομικών παραγόντων που έχουν τις κατοικίες τους στις συγκεκριμένες περιοχές.

 

Οι σημαντικότερες αλλαγές της τελευταίας στιγμής προβλέπουν τα εξής:

 

● Στα ακίνητα των περιοχών αμιγούς κατοικίας τα οποία έχουν πρόσοψη στο κύριο και δευτερεύον οδικό δίκτυο επιτρέπεται να λειτουργήσουν επαγγελματικοί χώροι, κυρίως γραφεία, αλλά μόνο σε υπάρχοντα ή νέα κτίρια κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούν στα τετραγωνικά που προβλέπονται για κατοικίες και δεν μπορούν να κάνουν χρήση των αυξημένων συντελεστών δόμησης που ισχύουν για άλλες χρήσεις.

 

● Αυξάνεται από έναν σε δύο μήνες το περιθώριο που δίνεται στα περιφερειακά συμβούλια για να διατυπώσουν τη γνώμη τους σε αλλαγές των χωροταξικών σχεδίων. Επίσης δίνεται προθεσμία δύο εβδομάδων, αντί μιας, στους πολίτες για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τροποποιήσεις των ρυμοτομικών σχεδίων.

 

Ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι περιλήφθηκε τροπολογία που περιφερόταν την περασμένη εβδομάδα σε άσχετα νομοσχέδια, με την οποία δίνεται τρίμηνη παράταση στη λειτουργία των Οργανισμών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που καταργήθηκαν πανηγυρικά στις αρχές του χρόνου με νόμο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης! Να σημειωθεί ότι στη Βουλή έχει ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Ρυθμιστικά των δύο πόλεων, αλλά η διαδικασία διακόπηκε λόγω του νομοθετήματος για την πολεοδομία και τη χωροταξία, που αποτελούν προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης! Είναι ενδεικτική η δημόσια ομολογία (ραδιόφωνο «Σκάι») του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Ταγαρά: «Είναι ντροπή να είναι μνημονιακή υποχρέωση. Είναι τα αυτονόητα που δεν κάναμε για πάρα πολλές δεκαετίες».

 

Σε ανακοίνωση-καταπέλτη, ο Σύλλογος Πολεοδόμων-Χωροτακτών επισημαίνει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις «πλήττουν ανεπανόρθωτα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον» και προσθέτει: «Ο σχεδιασμός καταλύεται, η χωροταξική και πολεοδομική επιστήμη στο εξής παράγεται και αναπαράγεται στη Βουλή και τα υπουργικά γραφεία». Ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας αναφέρεται και στα νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν (δασικά, κ.λπ.), σημειώνοντας πως «νομιμοποιούν την εμπορευματοποίηση του χώρου, στο όνομα μιας άκριτης και άνευ όρων στρεβλής ανάπτυξης». Τη Δευτέρα στις 5 μ.μ. οργανώνει συζήτηση στα γραφεία του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα), με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων και κινημάτων.

 

«Φύλλο συκής για τη μεγιστοποίηση των κερδών ανεξέλεγκτων ιδιωτικών συμφερόντων» χαρακτηρίζει τις επίμαχες διατάξεις η νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και προσθέτει ότι το νέο Ρυθμιστικό υποβαθμίζεται σε επίπεδο απλής υπουργικής απόφασης.

 

Χαρά Τζαναβάρα

 

Scroll to top