26/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Αναθεωρήσεις…

 

Δεν πρόλαβε να καθίσει στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας και άρχισε να βλέπει με άλλο… μάτι και να κάνει διαφορετικές εκτιμήσεις για κάποια μεγέθη της οικονομίας. Δεν εξηγείται αλλιώς η νεότερη πρόβλεψή του για την πορεία προς την ανάπτυξη. Ενώ ως υπουργός Οικονομικών προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% φέτος, χθες στη Βουλή μίλησε για αύξηση «περί το 0,5%». Νωρίς άρχισε να αναθεωρεί τις προβλέψεις του. Ωρα είναι να μας πει ότι το θετικό πρόσημο θα το δούμε από το 2015, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί. Ετσι είναι όμως… Αλλα τα μάτια του υπουργού και άλλα του διοικητή.

 

Κ.ΤΣ.

 

……………………………………………

 

„ Τζάμπα μάγκες

 

Πέντε βουλευτές της Ν.Δ. απείλησαν χθες ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία για τους μισθούς των δικαστικών, με την αιτιολογία ότι θέλουν να εφαρμοστεί και για τους ένστολους. Μόνο που για να καταψηφίσουν την τροπολογία χρειάζεται ονομαστική ψηφοφορία, την οποία κάποιοι βουλευτές –κατά κύριο λόγο από την αντιπολίτευση– πρέπει να ζητήσουν. Οπως όμως διαβεβαίωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς δεν είναι αντίθετη με την επιστροφή των μνημονιακών περικοπών στους δικαστικούς, απλώς ζητούν να ισχύσει το ίδιο για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Συμπέρασμα: τζάμπα μάγκες με γαλάζια σημαία.

 

Χ. ΙΩ.

 

……………………………………………

 

„ Βολιβία με… αριστερό ρολόι

 

Πολλοί είναι οι τρόποι που μπορεί μια χώρα, μια κυβέρνηση, μια πολιτική ομάδα να επιχειρήσει να δείξει την αριστερή πολιτική της. Σίγουρα πάντως η Βολιβία διεκδικεί βραβείο πρωτοτυπίας καθώς, μετά από σχετική εντολή του υπουργού των Εξωτερικών, Νταβίντ Τσοκεχουάνκα, το μεγάλο ρολόι που βρίσκεται στην κορυφή του κτιρίου του βολιβιανού Κογκρέσου υπέστη ορισμένες… πολιτικές μετατροπές. Αντί λοιπόν οι δείκτες να κινούνται δεξιόστροφα, πλέον πηγαίνουν αριστερόστροφα, ενώ και οι αριθμοί άλλαξαν σειρά. Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου, ο υπουργός απάντησε ότι δεν σκοπεύει να πράξει το ίδιο και στα άλλα ρολόγια των δημόσιων κτιρίων!

 

Δ.Σ.Φ.

 

…………………………………………….

 

„ Επέτειος…

 

Δικτατορία… Την κήρυξε σαν σήμερα (26 Ιουνίου) ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στρατηγός. Eίχε αποφοιτήσει το 1900 (πρώτος στην τάξη του) από τη Σχολή Ευελπίδων και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία (το ίδιο έκανε και ο εγγονός του Θεόδωρος Πάγκαλος μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή Αθηνών). Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο Θ. Πάγκαλος είχε υποστηρίξει τον Ελευθέριο Βενιζέλο στη διαμάχη του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Μετείχε στη μικρασιατική εκστρατεία ως επιτελάρχης, αλλά αποστρατεύθηκε γρήγορα (το 1920) από τους «κωνσταντινικούς». Δύο χρόνια αργότερα υποστήριξε τον Νικόλαο Πλαστήρα και την επανάστασή του, που κατάργησε τη μοναρχία. Ηταν πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής για τους υπευθύνους της Μικρασιατικής Καταστροφής, που οδήγησε στη «δίκη των 6».

 

Ν.Γ.

 

…………………………………………….

 

„ «Το Ιαμα Κάνναβη»

 

«Το Ιαμα Κάνναβη. Το κυνηγημένο βοτάνι και οι εντυπωσιακές εφαρμογές του» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του γιατρού Γιώργη Οικονομόπουλου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος. Σ’ αυτό παρουσιάζονται οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης και παρουσιάζεται απόψε στις 8.30 στο Χυτήριο (Ιερά Οδός 44). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος, Μιχάλης Θεοδωρόπουλος περιβαλλοντολόγος (Ηλιόσποροι, Συμμαχία Αλλάξτε Πολιτική για τα Ναρκωτικά) και οι δικηγόροι Λίνα Καρανασοπούλου και Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα. Εναλλακτικά το βιβλίο θα μπορούσε να τιτλοφορείται «σπάζοντας τα ταμπού», «αποκαλύπτοντας την υποκρισία» ή το «μεγάλο ψέμα»…

 

ΙΩ.Σ.

 

…………………………………………….

 

„ Διαφοροποίηση

 

Τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ (Ευάγγελος Ζορκάδης, Δημήτρης Λουκάς, Χρήστος Σταυρόπουλος και Θράσος Φωτεινός), όλοι τους από την τάση του Αριστερού Δικτύου, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία τάσσονται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ ως πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Καταγγέλλουν κερδοσκοπία «γνωστών ομίλων επιχειρηματικών συμφερόντων» και προσθέτουν ότι «η “απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας” χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την προώθηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ». Δύο ημέρες πριν, ανακοίνωση για το θέμα είχε εκδώσει και η ΔΗΜΑΡ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην πώληση της μικρής ΔΕΗ, αλλά συμφωνώντας με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………..

 

„ Θέμα «ταμπού»

 

Νέος γύρος συζητήσεων αναμένεται να ανοίξει μετά το άρθρο-παρέμβαση του Κ. Λαπαβίτσα για το ευρώ, όπου εμπλέκει τον Ν. Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Α. Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει «άνθρωπο-κλειδί τα τελευταία χρόνια». Επικαλείται το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και κάνει κριτική σε τρία σημεία: των συμμαχιών, της ευρωπαϊκής κρίσης και της συμμετοχής στα κινήματα. Εστιάζοντας στο θέμα του ευρώ, το χαρακτηρίζει θέμα-ταμπού γιατί «όποιος θέλει να ασκήσει εξουσία στην Ελλάδα πρέπει να δηλώσει ότι αποδέχεται το ευρώ». Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του Ν. Παππά, ο οποίος συνήθως «δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω».

 

Φ.Π.

 

…………………………………………….

 

„ Θύματα βασανιστηρίων

 

Αφιερωμένη στα θύματα των βασανιστηρίων είναι η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο γιος του γείτονά σου: πώς κατασκευάζεται ένας βασανιστής», που πραγματοποιεί σήμερα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων η Διεθνής Αμνηστία (20.00, στον κινηματογράφο Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21). Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που περιγράφει πώς οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας μετατρέπονταν σε βασανιστές κατά τη διάρκεια της ελληνικής χούντας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα τα βασανιστήρια και «τα 30 χρόνια ψευδών υποσχέσεων για την εξάλειψή τους», όπως γράφει η οργάνωση.

 

Δ.Αγγ.

 

…………………………………………….

 

„ Συμπεριφορές

 

Δεν ξεχνάει ο απερχόμενος δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, τη στάση του πρώην υπουργού Παιδείας, Κων. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα Γιάννη Μώραλη. Χθες στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά, σε ερώτηση τι θα κάνει ώστε να μην κλείσει το 4ο Λύκειο Πειραιά, ο Β. Μιχαλολιάκος άσκησε δριμεία κριτική. «Η πράξη αυτή του κ. Αρβανιτόπουλου προσβάλλει την έννοια της πολιτικής, του Πειραιά και της παιδείας. Στις 26 Μαΐου, την επόμενη ημέρα των δημοτικών εκλογών, με την υπογραφή του προχώρησε στο κλείσιμο των σχολείων, ενώ είχε δεσμευτεί πως δεν θα κλείσει κανένα. Θέλω να ελπίζω ότι θα ανατραπεί αυτή η αήθης απόφαση του κ. Αρβανιτόπουλου». Κάποιες συμπεριφορές δεν συγχωρούνται…

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

…………………………………………….

 

„ Μεσημεριάτικο «καψώνι»

 

Ολα καλά με την περιοδεία του υπουργού Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στα φυλάκια και τις μονάδες του ανατολικού Αιγαίου. Το μήνυμα προς την απέναντι πλευρά με τη διανυκτέρευση υπουργού -για πρώτη φορά στην ιστορία- στο Αγαθονήσι πέρασε. Στρατιώτες και ακρίτες κάτοικοι ένιωσαν -έστω και για λίγο- ότι δεν είναι ξεχασμένοι. Θα μπορούσε όμως να έλειπε το «καψώνι» σε μονίμους και εφέδρους του Μηχανοκίνητου Τάγματος Εθνοφυλακής στη Σάμο. Στημένοι κάτω από τον καυτό ήλιο τον περίμεναν για ώρες με πλήρη εξάρτυση. Η επιθεώρηση τέλειωσε γύρω στο μεσημέρι και μέσα στον ενθουσιασμό του ο υπουργός ζήτησε να δει τα πληρώματα στα οχήματά τους. Σε δευτερόλεπτα όλοι βρίσκονταν μέσα στα πυρακτωμένα σίδερα και λούζονταν στον ιδρώτα.

 

M.I.T

 

…………………………………………….

 

«Ο ακούραστος ταξιδευτής»

 

«Ο Γλέζος δεν είναι ούτε πολιτικός ούτε δημοσιογράφος ούτε ακτιβιστής. Ο Γλέζος είναι ο Γλέζος. Ενας ιδιαίτερος άνθρωπος. Πεισματάρης, αποφασιστικός, μαχητικός, αλλά ταυτόχρονα και γήινος, προσιτός, ανοιχτός. Είναι ένας σπάνιος συνδυασμός». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τον ιστορικό αγωνιστή, και πλέον ευρωβουλευτή, της Αριστεράς, κατά την παρουσίαση του βιβλίου που έγραψε η Ρένα Δούρου και το οποίο βασίζεται σε μια συζήτησή της με τον Μανώλη Γλέζο. Η συγγραφέας και εκλεγμένη περιφερειάρχης Αττικής σημείωσε ότι «οι άκρες αυτού του κουβαριού που ονομάζεται Γλέζος είναι πάρα πολλές. Ολες ωστόσο οδηγούν στον ίδιο πυρήνα. Τον πυρήνα ενός διαρκούς ταξιδιού, ενός ακούραστου ταξιδευτή. Πάντα με το καράβι των οικουμενικών αξιών της Αριστεράς. Ετοιμου ανά πάσα στιγμή να σαλπάρει για νέους αγώνες».

 

Ν.ΣΒ.

 

Scroll to top