26/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από δήμαρχος… ολετήρας

Σε κάθειρξη 18 ετών καταδικάστηκε πρώην δημοτικός άρχοντας της Ημαθίας για υπεξαίρεση μεγάλων ποσών. Ανάμεσά τους χορηγίες στη μνήμη των νεκρών μαθητών από το δυστύχημα στα Τέμπη.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του Νίκου Φωτόπουλου

Με δάκρυα στα μάτια και χειροπέδες στα χέρια πήρε τον δρόμο για τη φυλακή πρώην δήμαρχος της Ημαθίας που υπεξαίρεσε χορηγίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, οι οποίες είχαν δοθεί στη μνήμη των νεκρών παιδιών από το Μακρυχώρι που σκοτώθηκαν στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε χθες κάθειρξη 18 ετών στον πρώην δήμαρχο Αποστόλου Παύλου, Ελευθέριο Βαλαβάνη, για υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου, μεταξύ αυτών και χρήματα από χορηγία του ΟΠΑΠ. Μαζί του καταδικάστηκε ο πρώην ταμίας του δήμου, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με το δικαίωμα έφεσης να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα ώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι υπεξαίρεσης σε βάρος ΟΤΑ, γιατί άφησαν «μαύρη τρύπα» 1,3 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την απώλειά τους από τα δημοτικά ταμεία. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται έπειτα από καταγγελία του δημάρχου που διαδέχτηκε τον Βαλαβάνη και ακολούθησε διαχειριστικός έλεγχος οικονομικών επιθεωρητών. Οπως διαπίστωσαν, ανάμεσα στα χρήματα που χάθηκαν περιλαμβάνεται επιχορήγηση που έλαβε ο Δήμος Αποστόλου Παύλου από τον ΟΠΑΠ, ύψους 400 χιλιάδων ευρώ, με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα των μαθητών από το Μακρυχώρι Ημαθίας. Τα χρήματα είχαν δοθεί για βελτίωση αθλητικών υποδομών στην Κουλούρα Ημαθίας (100.000 ευρώ) και την κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου στο Μακρυχώρι (300.000 ευρώ). Ομως ούτε τα έργα έγιναν ποτέ ούτε τα χρήματα βρέθηκαν στα δημοτικά ταμεία… Στο μεταξύ, «φτερά», σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έκαναν χρήματα από τον δημοτικό παιδικό σταθμό κι από τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.
Απολογούμενος ο πρώην δήμαρχος υποστήριξε ότι έγιναν εξωλογιστικές πληρωμές που αφορούσαν μισθοδοσίες υπαλλήλων και πληρωμές εργολάβων, ενώ ο δημοτικός ταμίας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε τις στοιχειώδεις γνώσεις για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, τονίζοντας ότι είχε ζητήσει κατ' επανάληψη από τον τότε δήμαρχο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

Scroll to top