27/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα δυτικά τελεσίγραφα

ΟΥΚΡΑΝΙΑ- Πολύπλευρες πιέσεις για τη μεσολάβηση της Ρωσίας στον αφοπλισμό των αυτονομιστών, καθώς εκπνέει η κατάπαυση του πυρός. Συνταγματικές τροποποιήσεις υπέρ της αποκέντρωσης εξουσιών στις περιφέρειες καταθέτει ο Ποροσένκο.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ποροσένκο, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα παραταθεί η κατάπαυση του πυρός, σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι σημερινές συνομιλίες

Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ποροσένκο, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα παραταθεί η κατάπαυση του πυρός, σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι σημερινές συνομιλίες

Και ξαφνικά -καθώς άπαντες έδειχναν διατεθειμένοι να κάνουν τα στραβά μάτια στις σποραδικές παραβιάσεις της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στα ανατολικά της Ουκρανίας- ξανάρχισε ένας «πόλεμος» δυτικών προειδοποιήσεων για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, μετά τελεσιγράφων μάλιστα.

 

«Είναι καθοριστικής σημασίας η Ρωσία να δείξει μέσα στις επόμενες ώρες, κυριολεκτικά (!), ότι εργάζεται για τον αφοπλισμό των αυτονομιστών, ότι τους ενθαρρύνει να αφοπλιστούν, ότι τους καλεί να καταθέσουν τα όπλα και να συμμετάσχουν σε μια νόμιμη (πολιτική) διαδικασία», τόνισε χθες το απόγευμα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, με το πέρας της συνάντησης που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς.

 

«Στις επτά ημέρες της κατάπαυσης του πυρός, η μέχρι στιγμής πρόοδος δεν είναι αυτή που θα ευχόμουν», διεμήνυσε στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ -που είχε χθες, δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο διήμερο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο στη σημερινή σύνοδο κορυφής των «28», «εφόσον χρειαστεί, να προχωρήσουμε σε (νέες) κυρώσεις», εκτός εάν «υπάρξει πρόοδος», πρόσθεσε, «τις προσεχείς ώρες»…

 

Η σημερινή ημέρα είναι πράγματι σημαντική στα πολλαπλά μέτωπα της ουκρανικής κρίσης. Πιο κρίσιμη είναι η υπογραφή και του οικονομικού σκέλους της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας, φέροντας έτσι το Κίεβο ακόμη πιο κοντά στις Βρυξέλλες, μάλιστα με τη Γεωργία και τη Μολδαβία να την ακολουθούν κατά πόδας – εξέλιξη που προκαλεί σαφώς εκνευρισμό στο Κρεμλίνο. Εξίσου καθοριστικής σημασίας θεωρείται πάντως ο νέος γύρος συνομιλιών που θα διεξάγεται ταυτόχρονα στο Ντονέτσκ, με τη συμμετοχή ηγετών των ρωσόφωνων αυτονομιστών και της «ομάδας επαφής» που λειτουργεί ως ενδιάμεσος, απαρτιζόμενη από τον Ουκρανό πρώην πρόεδρο Λέονιντ Κούτσμα, τον Ρώσο απεσταλμένο στο Κίεβο και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

 

Υπάρχει και… σχέδιο Β

 

Επί τάπητος θα τεθούν η παράταση της κατάπαυσης του πυρός -που τυπικά λήγει απόψε- καθώς και οι προτάσεις συνταγματικών τροποποιήσεων υπέρ της αποκέντρωσης εξουσιών στις περιφέρειες, τις οποίες είχε προαναγγείλει ότι θα καταθέσει αργά χθες στη Βουλή του Κιέβου ο Ουκρανός νέος πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο.

 

Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία οι αλλαγές στο Σύνταγμα να εγκριθούν εντός της εβδομάδας. Μιλώντας ωστόσο χθες στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ποροσένκο είχε -σύμφωνα με την «Ukrainska Pravda»- ακόμη κάτι να τονίσει. «Εάν οι όροι μας για το ειρηνευτικό σχέδιο δεν γίνουν δεκτοί, τότε θα πρέπει να λάβουμε μια πολύ σημαντική απόφαση», υπογράμμισε, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι, σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι σημερινές συνομιλίες, η κατάπαυση του πυρός δεν θα παραταθεί, δίνοντας προφανώς τη θέση της στην προοπτική των αντιποίνων: στρατιωτικών για τους αυτονομιστές του Ντονμπάς και οικονομικών για τη Μόσχα.

 

Scroll to top