27/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λεπτές ισορροπίες…

ΙΤΑΛΙΑ Ο Ματέο Ρέντσι με ανοιχτά όλα τα μέτωπα, μοιράζει «δώρα» στο εσωτερικό, αναζητά συμμαχίες και πιέζει για παραχωρήσεις από τη σύνοδο κορυφής του Βελγίου.
      Pin It

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σε... σχεδόν αποχαιρετιστήρια χειραψία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι, στη Βελγική Υπρές για την εκδήλωση των 100 ετών από την έναρξη του Α΄παγκοσμίου πολέμου

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σε… σχεδόν αποχαιρετιστήρια χειραψία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι, στη Βελγική Υπρές για την εκδήλωση των 100 ετών από την έναρξη του Α΄παγκοσμίου πολέμου

Η κυβέρνηση Ρέντσι ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να καταφέρει να διαχειριστεί σειρά εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο: «Να σκεφτούμε περισσότερο τις οικογένειες και λιγότερο τη γραφειοκρατία», διαμηνύει ο Ιταλός πρωθυπουργός από το Βέλγιο. Και είναι σαφές ότι σκέφτεται, κυρίως, την ιταλική κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

 

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σύμφωνα με τον Τύπο, η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ρώμης θα προωθήσει την πρόσληψη μέχρι και 70.000 νέων υπαλλήλων την επόμενη τριετία. Κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί με τη συνταξιοδότηση όσων εργαζομένων έχουν συγκεντρώσει τις αναγκαίες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και την κατάργηση της δυνατότητας παραμονής στη θέση εργασίας για μία διετία μετά τη χορήγηση σύνταξης. Ενα μέτρο που ίσχυε για μεγάλο μέρος της δημόσιας διοίκησης.

 

«Ο Ρέντσι με το ένα χέρι υπογράφει περικοπές και με το άλλο προσπαθεί να προχωρήσει σε μια βασική τόνωση της απασχόλησης και της οικονομίας», γράφουν έμπειροι σχολιαστές. Πρόκειται προφανώς για ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες, για ένα στοίχημα που ουδείς γνωρίζει αν θα μπορέσει να κερδίσει.

 

Για την ενίσχυση του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, ο τριανταεννιάχρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας σκοπεύει, όπως αφήνει να διαρρεύσει, να χρησιμοποιήσει και τριακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ που θα προκύψουν από ένα μέρος των περικοπών στους προϋπολογισμούς των διάφορων υπουργείων.

 

Δύσκολο να πει με σαφήνεια κανείς αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Χθες, παραδείγματος χάρη, η Ιταλική Ενωση Βιομηχάνων μάς πληροφόρησε ότι αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης: το ΑΕΠ της Ιταλίας, αντί κατά 0,7%, αναμένεται να αυξηθεί φέτος μόλις κατά 0,2%. Οσο για το 2015, αν όλα πάνε καλά, η άνοδός του δεν θα ξεπεράσει το 1%.

 

Είναι σαφές ότι μέρος του στοιχήματος παίζεται τις ώρες αυτές στη σύνοδο κορυφής του Βελγίου και ότι εξαρτάται από τη βαρύτητα των παραχωρήσεων που ο Ρέντσι θα καταφέρει να εξασφαλίσει ενδεχομένως από τη γερμανική πλευρά.

 

Αποπληρωμή χρεών

 

Μια πρώτη ενδεικτική εικόνα της πορείας της κυβέρνησής του, πάντως, θα δοθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Ο επικεφαλής της ιταλικής Κεντροαριστεράς έχει υποσχεθεί την πληρωμή μεγάλου μέρους των χρεών του ιταλικού Δημοσίου προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις (εξήντα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ) μέχρι τον Ιούλιο. Η στιγμή έχει σχεδόν φτάσει, αλλά στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία για τη συνεχή καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών αυτών προς τους διάφορους επιχειρηματίες.

 

«Η Ευρώπη επιβάλλει κυρώσεις, αλλά με τους περιορισμούς της δεν μας επιτρέπει να πληρώσουμε», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, επιβεβαιώνοντας ότι σε μεγάλο βαθμό η σημερινή κοινοτική λογική οδηγεί σε φαύλo κύκλo.

 

Υπάρχει, βέβαια, όπως αναφέραμε αρχικά, και το αμιγώς εσωτερικό μέτωπο. Η μεταρρύθμιση της Γερουσίας, που προωθεί με επιμονή η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού, φαίνεται να σκοντάφτει σε νέα εμπόδια: η κυβερνητική πλειοψηφία επιθυμεί τη μείωση του αριθμού των γερουσιαστών από τριακόσιους δεκαπέντε σε εκατό και την επιλογή τους μεταξύ των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.

 

Tώρα, όμως, τριάντα πέντε γερουσιαστές (εκ των οποίων δεκαοκτώ της Κεντροαριστεράς) υπέγραψαν σειρά τροπολογιών, με τις οποίες ζητούν να συνεχίσουν να εκλέγονται οι διάδοχοί τους απευθείας από τους πολίτες.

 

Αν ο Ρέντσι επιμείνει στο αρχικό του σχέδιο, μπορεί να χρειαστεί τη στήριξη της Λέγκα και της Φόρτσα Ιτάλια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Οσο για το καθεστώς και τα προνόμια των γερουσιαστών, ξαφνικά οι πολίτες ανακάλυψαν ότι πρέπει να διατηρηθεί η ασυλία τους, παρά το ότι το πρώτο προσχέδιο προέβλεπε τη σαφή κατάργησή της. Πρόκειται μήπως για δώρο προς την Κεντροδεξιά, η οποία θεωρεί τη βουλευτική ασυλία θέμα ζωτικής σημασίας; Ο Ρέντσι διαθέτει ακόμη υψηλό δείκτη δημοτικότητας, είναι σαφές. Αλλά οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές…

 

Scroll to top