27/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταφέρεται στο σινεμά από τον Φιλιπ Νόις το «Αμερικανικό ειδύλλιο»

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ ήρωας του Φίλιπ Ροθ

      Pin It

getFile (8)

Aκόμα ένα μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ ετοιμάζεται για τη μεγάλη οθόνη. Και όχι όποιο κι όποιο. Το βραβευμένο με Πούλιτζερ «Αμερικανικό ειδύλλιο»(1997), αρχή της τριλογίας του για τη μεταπολεμική Αμερική (μακαρθισμός, Βιετνάμ και περίοδος Κλίντον), με επόμενα τα βιβλία «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή» (1998) και «Το ανθρώπινο στίγμα» (2000).

getFile (9)

Το «Αμερικανικό ειδύλλιο» είναι, ίσως, το έργο που εκτόξευσε περισσότερο από όλα την καριέρα του Ροθ και προσφέρεται για το σινεμά. Αν, βέβαια, βρεις τον ηθοποιό που θα ενσαρκώσει τον ήρωά του, τον Σίμουρ Λίβοβ, τον επονομαζόμενο «Σουηδό»: ίνδαλμα της εβραϊκής κοινότητας του Νιούαρκ και του αφηγητή του μυθιστορήματος Νέιθαν Ζούκερμαν, πανέμορφος, κατάξανθος, αθληταράς, ηθικός μέχρι υπερβολής, πάμπλουτος και τα λοιπά. Η ιδανική ζωή του, όμως, καταλήγει σε τραγωδία όταν η αγαπημένη του κόρη Μέρι στρατεύεται σε ακραίες επαναστατικές ιδέες, γίνεται βομβίστρια, δολοφόνος και καταζητούμενη από την αστυνομία, περνάει στην παρανομία και οδηγείται σταδιακά στην παράνοια, μέρος μιας ινδουιστικής σέχτας που αρνείται την τροφή!

 

Ε, λοιπόν, πρωταγωνιστής της ταινίας που θα σκηνοθετήσει ο αξιόλογος Αυστραλός Φίλιπ Νόις («Salt», «Παιχνίδια ολέθρου», «Ο ήσυχος Αμερικανός», «Ο μακρύς δρόμος του γυρισμού») θα είναι ο Γιούαν ­ΜακΓκρέγκορ. Η εταιρεία παραγωγής Lakeshore Entertainment ανακοίνωσε ότι τον θεωρούσε εδώ και καιρό ιδανικό για τον «δυνατό και σύνθετο χαρακτήρα του “Σουηδού”». Το βιβλίο διασκεύασε για το σινεμά ο Τζον Ρομάνο, αφού ο Ροθ ουδέποτε έχει αναμιχθεί στις κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του.

 

Δεν είναι το μόνο περίεργο της υπόθεσης. Για έναν τόσο μεγάλο και σοβαρό συγγραφέα, μονίμως υποψήφιο για Νόμπελ, το Χόλιγουντ έχει δείξει υπερβολικό ενδιαφέρον. Τέσσερα μυθιστορήματά του έχουν γίνει ταινίες, ενώ πουλήθηκαν και τα δικαιώματα της «Αγανάκτησης» (2008). Το μόνο κακό είναι ότι καμιά από τις ταινίες δεν έχει σταθεί στο ύψος των βιβλίων του.

 

Προηγήθηκε το 1969 το «Αντίο, Κολόμπους», βασισμένο στο ομώνυμο πρωτόλειό του του 1959 με πρωταγωνιστές την Αλι Μακ Γκρόου και τον Ρίτσαρντ Μπέντζαμιν και σκηνοθέτη τον Λάρι Πιρς. Είναι η ιστορία ενός αταίριαστου νεανικού έρωτα μεταξύ ενός αγοριού της εργατικής τάξης και μιας πάμπλουτης κοπέλας, Εβραίας επίσης, αλλά αφομοιωμένης στην αμερικανική κοινωνία. Το 1972, πάλι ο Ρίτσαρντ Μπέντζαμιν αναλαμβάνει να ερμηνεύσει τον πιο διάσημο ήρωα του Ροθ στη μεταφορά του μυθιστορήματος «Το σύνδρομο Πόρτνοϊ» (1969) από τον Ερνεστ Λίμαν.

 

Η ταινία που προκάλεσε τον μεγαλύτερο θόρυβο ήταν το «Aνθρώπινο στίγμα» (2003) του Ρόμπερτ Μπέντον, βασισμένο στο μυθιστόρημα του 2000 για έναν καθηγητή πανεπιστημίου που κρύβει ένα φοβερό μυστικό (περνάει για Εβραίος και λευκός, ενώ είναι μαύρος). Ισως επειδή έπαιζαν ο Αντονι Χόπκινς και η Νικόλ Κίντμαν. Τελευταία ταινία, μέχρι τώρα, ήταν η «Ελεγεία ενός έρωτα» της Ιζαμπέλ Κοϊξέτ, μια επιφανειακή, αλλά καθόλου δυσάρεστη μεταφορά του μυθιστορήματος «Το ζώο που ξεψυχά» (2001) με τον Μπεν Κίνγκσλεϊ και την Πενέλοπε Κρουζ.

 

*Info: Oλα τα βιβλία του Ροθ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πόλις».

 

Επιμ.: Β.Γεωργ.

 

Scroll to top