27/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Με τον Μαραβέγια στον κήπο του Μεγάρου

getFile (14)

Ενας από τους πιο ταλαντούχους και αγαπητούς δημιουργούς της γενιάς του, ο ξεχωριστός Κωστής Μαραβέγιας, καλεί τους φίλους του για δεύτερη χρονιά στον δροσερό κήπο του Μεγάρου Μουσικής για ένα «Weekend», ένα πολύχρωμο πολιτισμικό μουσικό πάρτι, από αυτά που ξέρει να στήνει με κάθε ευκαιρία. Με τη γνώριμη πλέον ενέργειά του και την εκρηκτική παρουσία του, ο Κωστής Μαραβέγιας θα δώσει δύο live παραστάσεις σήμερα και την Κυριακή και θα αφήσει σε όλους μια πολύ «ανεβαστική» και γλυκιά διάθεση. Εξαιρετικός μουσικός, περφόρμερ, πολυοργανίστας και συνθέτης, ξεχώρισε από το ξεκίνημά του με τραγούδια που η μελωδία και ο στίχος τους χαρακτηρίζονταν από ευρηματικότητα, χιούμορ, ευφυΐα και χαρούμενη διάθεση. Για μια μουσική που ακροβατεί ανάμεσα σε μεσογειακές και βαλκανικές αναφορές, με πλούσιες ενορχηστρώσεις, με jazz και bossa nova στοιχεία, χαρακτηριστικά ενός προσωπικού μουσικού ρεύματος και ύφους που τον έχουν κατατάξει σ’ έναν από τους εμπορικότερους και πιο αγαπητούς δημιουργούς της γενιάς του.

 

 

 

Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους

 

Στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο (Νότια Πύλη, τηλ. 24210 29844) ο αφηγητής Στέλιος Πελασγός, πρωτεργάτης του κινήματος αναβίωσης της τέχνης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης, θα διηγηθεί ιστορίες για την παμπόνηρη αλεπού και την ανυπότακτη γάτα, τις μεγάλες πρωταγωνίστριες μύθων και παραμυθιών. Αυτό το Σαββατοκύριακο, στις 19.00, με ελεύθερη είσοδο.

 

 

Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

 

Από σήμερα και το Σαββατοκύριακο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Θα περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια για παιδιά, θερινό σινεμά, ανοιχτές συζητήσεις, συναυλίες, δρώμενα και περφόρμανς. Επίσης, συμμετοχικό σχεδιασμό παιδικής χαράς, φυτεύσεις, κοινωνικές κουζίνες και χαριστικά παζάρια.

 

 

«Zoρμπάς» στο Καλλιμάρμαρο

getFile (13)

Ενα κλασικό έργο-ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, διάσημο στα πέρατα της Γης, τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για πρώτη φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιο και για μία και μοναδική παράσταση, την Κυριακή 29 Ιουνίου. Μια παραγωγή υψηλής αισθητικής, η οποία στοχεύει να προσελκύσει ελληνικό κοινό αλλά και ξένους επισκέπτες, με χαμηλές τιμές εισιτηρίων που κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ. Ο λογοτεχνικός ήρωας του μυθιστορήματος «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη ζωντανεύει στη σκιά της Ακρόπολης, μέσα από τη μεγαλοπρεπή κλασική χορογραφία του Λόρκα Μασίν, την ανεπανάληπτη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και την επιβλητική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη.

 

 

Ενα μυστήριο τρένο στο Floral

getFile (12)

Οι Echo Train θα μας παρουσιάσουν live τα κομμάτια από το πρώτο τους E.P. αλλά και το επικείμενο άλμπουμ τους, στο Floral, απόψε, λίγο μετά τις 10.00. Ο Greggy Κ. και η REN (a.k.a. Irini Duka), εμπνευσμένοι από τους ήχους των τρένων, δημιούργησαν τους Echo Train. Φολκ και ροκ το στιλ τους, κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο το πρώτο τους E.P. από τη The Sound of Everything και ήδη βρίσκονται στην προετοιμασία του άλμπουμ-ντεμπούτο τους που θα βγει τον Σεπτέμβριο. Το πρώτο τους σινγκλ είναι το «Fire» και παίζεται στα ραδιόφωνα. Το Floral βρίσκεται στην πλατεία Εξαρχείων και το εισιτήριο για το λάιβ είναι μόλις πέντε ευρώ.

 

 

Για τους φαν του χιπ χοπ

 

Ενα από τα πρωτοπόρα γκρουπ στο χιπ χοπ και το ραπ, οι περίφημοι Mobb Deep, θα βρίσκονται απόψε σε ένα ροκ κλαμπ της πόλης, το Gagarin. Με περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα στις πωλήσεις, με καταγωγή από το Queensbridge της Νέας Υόρκης, το ντουέτο των Mobb Deep έχει κυκλοφορήσει μεγάλες επιτυχίες όπως τα «Survival of The Fittest», «Shook Ones Part II» και «Quiet Storm». Αναμένεται προσκύνημα από τους εγχώριους θαυμαστές του είδους. Gagarin, Λιοσίων 205, εισιτήρια 35 ευρώ.

 

 

Ιρις Καραγιάν και Γιουβάλ Πικ στην Πειραιώς

getFile (16)

Μετά το έργο της «Μητέρες», που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012, η Ιρις Καραγιάν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, τηλ.: 210-9282900) με το «Tracing» (και αύριο), «μια έρευνα για τον χρόνο με αφετηρία την έννοια του ίχνους». Η καλλιτέχνις δοκιμάζει νέες ιδέες, παίζει με τα όρια της παρουσίας μέσα στην απουσία. Ιδέα-χορογραφία: Ιρις Καραγιάν. Μουσική: Νίκος Βελιώτης. Ερμηνεύουν: Νώντας Δαμόπουλος, Χαρά Κότσαλη και Ιωάννα Παρασκευοπούλου.

 

• Ο 44χρονος χορευτής Γιουβάλ Πικ, χορογράφος και διευθυντής από το 2011 του Χορογραφικού Κέντρου Rillieux-la-Pape, το Σάββατο και την Κυριακή παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 το έργο του «Score». Μια χορογραφία εμπνευσμένη από την πατρίδα του, βίαιη αλλά και τρυφερή, με τρεις χορευτές και ηχητικό ντοκουμέντο που συγκέντρωσε ο ίδιος ο χορογράφος σε δρόμους του Τελ Αβίβ.

 

 

Μπέζος με «Παντρολογήματα»

getFile (17)

«Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ στο Ηρώδειο (και αύριο) σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, σκηνικά-κοστούμια Αγγελου Μέντη, μουσική Θοδωρή Οικονόμου, φωτισμούς Ελευθερίας Ντεκώ. Ενας αναποφάσιστος, νωθρός και άτολμος εργένης σκέφτεται επιτέλους να παντρευτεί. Σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής προσλαμβάνει μια προξενήτρα. Ενας επιστήθιος φίλος του υπερθεματίζει ως προς την καταλληλότητα της νύφης. Η συνάντηση στο σπίτι της μέλλουσας συζύγου όπου καταφτάνουν και άλλοι απίθανοι υποψήφιοι καταλήγει σε φιάσκο. Ενα όργιο ψέματος, συναλλαγής και αρχοντοχωριατισμού μάς δίνει μια εικόνα της κοινωνικής ζωής στη Ρωσία των αρχών του 19ου αιώνα. Μια ρωγμή ευαισθησίας και δειλής ειλικρίνειας του ζευγαριού συντηρεί την ελπίδα. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Χρήστος Λούλης, Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σύρμω Κεκέ, Παναγιώτης Κατσώλης, Ολγα Ιωσηφίδου.

 

 

Ευτυχία στους Βράχους

getFile (18)

«Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» σήμερα στο Θέατρο Βράχων του Δήμου Υμηττού σε κείμενο-σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια και ερμηνεία Νένας Μεντή. Μια παράσταση που έχει ξεχωρίσει, παίζεται και ξαναπαίζεται διεκδικώντας καινούργιους φίλους. Πρόκειται για τον συγκλονιστικό μονόλογο της ρεμπέτισσας Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που έχει αγαπηθεί για την αυθεντικότητά της και τη σπουδαία ερμηνεία της Νένας Μεντή.

 

 

Ταινία και περφόρμανς

getFile (15)

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος φιλοξενεί σήμερα στο ατμοσφαιρικό θερινό «Λαΐς» ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό και μουσικό event. Στις 21.00 θα προβληθεί η νέα ταινία «Lustlands» (2014) σε σκηνοθεσία Λάκη και Αρη Ιωνά, ενώ θα ακολουθήσει η ζωντανή περφόρμανς «The Callas Featuring The Callasettes» (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134).

 

Scroll to top