Του Βαγγέλη Καραγεώργου
Φωτογραφίες: ΑΠΕ/ REUTERS
ΚΙΝΑ
Καινούργια αυτοκίνητα περιμένουν σε κάποια μάντρα της πόλης Σενγιάνγκ τους υποψήφιους αγοραστές τους. Στη χώρα αυτή η κατοχή οχήματος αποτελεί ένδειξη οικονομικής ευρωστίας και όλοι τα αγοράζουν τοις μετρητοίς. Προκειμένου να τονωθεί η συγκεκριμένη αγορά, κράτος, τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να σπρώξουν τους Κινέζους στην αγορά αυτοκινήτων μέσω τραπεζικών δανείων. Βρε, να δεις τι μου θυμίζει αυτή η ιστορία…
ΡΩΣΙΑ
Αν στο Κράσνογιαρσκ στη Σιβηρία η θερμοκρασία έπιασε 30 βαθμούς Κελσίου και ο κόσμος βουτάει άνευ όρων στον ποταμό Γενισέι, καταλαβαίνετε τι έχουμε να πάθουμε στη μεσογειακή Ελλάδα. Θα περάσουμε δύσκολες ώρες, και για πολλούς από εμάς τα κλιματιστικά και οι διακοπές είναι πλέον μάλλον είδη πολυτελείας.
ΣΟΜΑΛΙΑ
Μαθήτριες ενδεδυμένες ομοιόμορφα στα μπλε απ’ την κορφή ώς τα νύχια πάνε στο σχολείο. Μου θύμισαν τις ποδιές που φορούσαμε κι εδώ όλοι στο Δημοτικό -τα κορίτσια και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο- απ’ τις οποίες κάναμε αμάν να απαλλαγούμε και έπρεπε να βγει το ΠΑΣΟΚ το ‘81 για να τις καταργήσει. Είδες για να μην έχουν ΠΑΣΟΚ εκεί τι παθαίνουν…
ΤΑΪΒΑΝ
Ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας, που συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη Κινέζου αξιωματούχου, δέχονται τις περιποιήσεις της αστυνομίας. Είναι άξιο παρατήρησης το πόσο μοιάζουν οι αστυνομίες, είτε ανήκουν σε χώρες με μονοκομματικό κομμουνιστικό σύστημα και «περιποιούνται» ακτιβιστές είτε σε χώρα με ελεύθερη αγορά, όπως η Ελλάδα, που είναι και το λίκνο της Δημοκρατίας, και «περιποιούνται» καθαρίστριες. Ισως αυτή η ομοιότητα να οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του απεχθάνονται τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό, έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στους Κινέζους ελέω Cosco.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Αυτό είναι το κτίριο της Αραμπτεκ, της κατασκευαστικής εταιρείας-σύμβολο του Αμπου Ντάμπι, εκεί όπου ενώ έρχονται κεφάλαια απ’ όλο τον πλανήτη και υπάρχει ταχύρρυθμη ανάπτυξη, παρ’ όλα αυτά η εταιρεία βγήκε εκτός χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης, γιατί, παρά την ταχύρρυθμη ανάπτυξη, η κρίση είναι παρούσα και κάνει επισφαλή κάθε επένδυση. Βρε Αντώνη, γι’ αυτό το στόρι που μας λες κάθε τρεις και λίγο με τις επενδύσεις που θα έρθουν και τη βέβαιη ανάπτυξη, είσαι σίγουρος;
ΥΕΜΕΝΗ
Στη Σαναά, έξω από τα τοπικά γραφεία του Αλ Τζαζίρα, δημοσιογράφοι έχοντας βάλει ταινία στα στόματά τους διαμαρτύρονται για τη φυλάκιση τριών ρεπόρτερ του αραβικού δικτύου στην Αίγυπτο με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα. Είναι επικίνδυνο το επάγγελμά μας. Σε άλλες χώρες κινδυνεύεις να πας φυλακή, εδώ στην Ελλάδα να θεωρηθείς συνάδελφος του Πρετεντέρη.
ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Σε μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και στην πρωτεύουσά της, Ντάκα, το φορτηγό που μεταφέρει κότες σε κάποια υπαίθρια αγορά είναι μια λαμπρή ευκαιρία για τον πιτσιρικά να «ψαρέψει» κανένα αυγό για να ζήσει αυτός και η οικογένειά του. Οσοι αναρωτιούνται γιατί μας κουβαλιούνται εδώ διάφοροι «λαθραίοι», μήπως μπορούν να «ψαρέψουν» κι αυτοί καμιά απάντηση από το ενσταντανέ;
ΡΩΣΙΑ
Τα πολυκαταστήματα Γκουμ, στο κέντρο της Μόσχας, κυκλοφόρησαν μια κολεξιόν T-shirt με τη φάτσα του Πούτιν για να τιμήσουν τις νίκες των αθλητών στο Σότσι και την κατάληψη της Κριμαίας και προφανώς κάποιοι δίνουν λεφτά για να κυκλοφορούν με τον πρόεδρο στο στήθος. Οταν σε μια χώρα λειτουργεί η δημοκρατία και η λογική και δεν υπάρχει εθνικιστικός πυρετός, αυτό είναι ευχάριστο για όλο τον κόσμο…
IΑΠΩΝΙΑ
Μιλάμε για μεγάλο πόνο. Την ώρα που οι Ελληνες πανηγύριζαν την πρόκριση της Εθνικής, ο κάτοικος του Τόκιο κλαίει με μαύρο δάκρυ για την ήττα της δικής του Εθνικής από την Κολομβία και τον αποκλεισμό της. Ασε που πήγαν χαμένα και τα χρήματα που έδωσε για την αγορά της μάσκας του παίκτη Ναγκατόμο που φοράει και του ομοιώματος του παγκοσμίου κυπέλλου.