Σαφείς ενδείξεις ότι οι εξτρεμιστές σουνίτες του ΙΚΙΛ έκαναν μαζικές εκτελέσεις στο Τικρίτ προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση σειράς φωτογραφιών από τη HRW. Μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων καταγράφονται και από την πλευρά των σιιτών
Της Ελλης Πάνου
Με τις μάχες και τους βομβαρδισμούς να επεκτείνονται και τις πληροφορίες για μαζικές εκτελέσεις και από τις δυο πλευρές να πληθαίνουν, το Ιράκ βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο χάος. Χθες η οργάνωση Human Rights Watch ανέφερε ότι φωτογραφίες και δορυφορική απεικόνιση είναι σαφείς ενδείξεις ότι οι εξτρεμιστές της σουνιτικής οργάνωσης ΙΚΙΛ έκαναν μαζικές εκτελέσεις όταν εισέβαλαν στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, το Τικρίτ. Από 160 έως 190 άτομα σκοτώθηκαν σε δυο τοποθεσίες το διάστημα 11-14 Ιουνίου, αναφέρει η οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι φωτογραφίες, που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Human Rights Watch, δείχνουν δεκάδες άντρες αιχμαλώτους, σε φορτηγά ή στη σειρά σε χαντάκια μπρούμυτα, να εκτελούνται από ένοπλους
Οι φωτογραφίες, που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της HRW, δείχνουν δεκάδες άντρες στη σειρά σε χαντάκια, μπρούμυτα, να εκτελούνται από ένοπλους, ενώ σε άλλες φαίνονται οι εξτρεμιστές του ΙΚΙΛ να «φορτώνουν» τους αιχμαλώτους τους σε φορτηγά και μετά να τους υποχρεώνουν να ξαπλώσουν στο έδαφος. Ολο αυτό το υλικό -περίπου 60 φωτογραφίες, αποδείξεις φρικτών εγκλημάτων πολέμου σύμφωνα με την HRW- ανέβηκαν και σε φιλικό προς το ΙΚΙΛ λογαριασμό στο Twitter.
«Για να μη δραπετεύσουν»
Παρόμοια εγκλήματα καταγράφονται και από την άλλη πλευρά. Μία εβδομάδα μετά τη μαζική εκτέλεση 52 κρατουμένων στην πόλη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, άλλοι 69 σκοτώθηκαν στην πόλη Χίλα, 92 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Οι πληροφορίες για το τι ακριβώς έγινε είναι συγκεχυμένες. Η επίσημη εκδοχή αναφέρει ότι κατά τη μεταφορά των κρατουμένων το κομβόι δέχτηκε επίθεση «τρομοκρατών» και σκοτώθηκαν 10 κρατούμενοι. Ανώνυμες πηγές από την αστυνομία ωστόσο είπαν στο Reuters ότι ναι μεν έγινε η επίθεση, αλλά σκοτώθηκαν όλοι οι κρατούμενοι: ορισμένοι από διασταυρούμενα πυρά, οι περισσότεροι όμως εκτελέστηκαν από τους αστυνομικούς «για να μη δραπετεύσουν».
Με τον κίνδυνο οι συγκρούσεις να οδηγήσουν σε άλλη μια ανθρωπιστική τραγωδία, ανάλογη με αυτή της Συρίας, το φάντασμα που στοιχειώνει το Ιράκ από την ίδρυσή του πριν από 93 χρόνια είναι ο de facto διαμελισμός της χώρας σε περιοχές σουνιτών, σιιτών και Κούρδων γράφουν οι «New York Times», επισημαίνοντας την αδυναμία του επίσημου στρατού να αντιμετωπίζει 15.000 ενόπλους.
Χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα πολιτική λύση, πολλοί προβλέπουν ότι οι συγκρούσεις θα ενταθούν.
Χθες ο ανώτατος σιίτης κληρικός στο Ιράκ, αγιατολάχ Αλι αλ-Σιστάνι κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν όχι μόνο στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, αλλά και στο ποιοι θα αναλάβουν τα αξιώματα του προέδρου της χώρας και του προέδρου της Βουλής πριν συνεδριάσει το νεοεκλεγέν νομοθετικό σώμα, την Τρίτη. Μια τέτοια επιλογή «θα είναι το πρελούδιο της πολιτικής λύσης που όλοι αναζητούν» αναφέρεται στην έκκληση του αλ Σιστάνι, που είναι η πλέον αξιοσέβαστη φιγούρα μεταξύ των σιιτών. Το κάλεσμα των πιστών του στα όπλα στις 13 Ιουνίου οδήγησε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές στα κέντρα στρατολόγησης για να πολεμήσουν κατά του ΙΚΙΛ. Ωστόσο το αίτημά του προς την πολιτική ηγεσία της χώρας να καταλήξουν σε πρόσωπα κοινής αποδοχής για τα τρία ανώτατα αξιώματα μέσα σε 4 ημέρες, αυτή τη φορά μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτος στόχος, παρά την κρίση, δεδομένου ότι σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι ηγέτες καβγαδίζουν μεταξύ τους χρόνια τώρα και τους πήρε εννέα μήνες για να σχηματίσουν κυβέρνηση το 2010.
Παρατηρούν οι ΗΠΑ
Με το πολιτικό αδιέξοδο να παρατείνεται, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να το… σκέφτονται. Χρειάζεται χρόνος, πιθανώς εβδομάδες, μέχρι να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό για τη δράση του ΙΚΙΛ, είπαν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον, επομένως το ενδεχόμενο πιθανών βομβαρδισμών δεν είναι άμεσο. Τριάντα έως τριάντα πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη σαρώνουν το έδαφος του Ιράκ καθημερινά στέλνοντας πληροφορίες στα κέντρα διοίκησης, αλλά η εικόνα ακόμα δεν είναι πλήρης ούτε για τις θέσεις των σουνιτών εξτρεμιστών, ούτε για τις προθέσεις τους και το οπλοστάσιό τους. Με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δείχνει απρόθυμος να εμπλακεί στη σύγκρουση και το Κογκρέσο -που θα πρέπει να εγκρίνει τη στρατιωτική επέμβαση εφόσον θα είναι μακρόχρονη και ακριβή- έχει κάνει σαφές ότι θα πει το «ναι» εφόσον δει συγκεκριμένες κινήσεις πολιτικού συμβιβασμού από τον απερχόμενο πρωθυπουργό αλ Μάλικι -σιίτη μουσουλμάνο που διατηρεί στενές σχέσεις με τον μεγάλο εχθρό των απανταχού σουνιτών, το Ιράν- να συγκροτήσει κυβέρνηση ενότητας.
Ασκώντας πιέσεις και στους μεγάλους γείτονες του Ιράκ, ο Λευκός Οίκος έστειλε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Αχμάντ Τζάρμπα.
Το αίτημα προς το σουνιτικό βασίλειο είναι φυσικά να σταματήσει τη ροή κάθε είδους βοήθειας προς τους εξτρεμιστές…