cropped-colobannernyc

28/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Μεγάλο Μήλο και το φίδι της X.A.

Ενα ντοκιμαντέρ με δηλώσεις ομογενών στη Νέα Υόρκη κατά των νεοναζί έγινε η αφορμή να στοχοποιηθούν προβεβλημένα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων τους.
      Pin It

 

Tης Διαλεκτής Αγγελή

 

Η ιστοσελίδα της «Χρυσής Αυγής Νέας Υόρκης» αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα των συντελεστών του ντοκιμαντέρ

Η ιστοσελίδα της «Χρυσής Αυγής Νέας Υόρκης» αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα των συντελεστών του ντοκιμαντέρ

Κορυφαίες μορφές της ελληνοαμερικανικής κοινότητας μπήκαν στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής, καθώς «τόλμησαν» να εκφράσουν την άποψή τους για το νεοναζιστικό μόρφωμα και τη δράση του στο ντοκιμαντέρ «Golden Dawn, NYC». Στο μπλογκ της οργάνωσης  βρίσκεται αναρτημένο ένα υβριστικό κείμενο με φωτογραφίες όσων εμφανίστηκαν να εκφράζουν ανοιχτά τη γνώμη τους στο ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ.

 

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δεν δίστασαν να δημοσιοποιήσουν ακόμη και προσωπικά δεδομένα (διευθύνσεις κατοικιών, κόστος ενοικίου, αριθμούς τηλεφώνου και προσωπικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις) των ατόμων αυτών και να προβούν σε χυδαίους χαρακτηρισμούς σε βάρος τους. Το θέμα ανέδειξε πρώτη η Λαμπρινή Θωμά στο The Press Project, η οποία κάνει εκτενή αναφορά τόσο στο ντοκιμαντέρ όσο και στην επίθεση που δέχτηκαν οι άνθρωποι που εμφανίστηκαν σε αυτό.

 

Καταγραφή απόψεων

 

Στο ντοκιμαντέρ του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Λιντς, «Golden Dawn, NYC», γίνεται αρχικά μια καταγραφή απόψεων τυχαίων ομογενών για τη Χ.Α., κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου του 2013 σε κεντρικό δρόμο της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια εμφανίζονται διακεκριμένοι Ελληνες της περιοχής, οι οποίοι μιλούν στην κάμερα για τη νεοναζιστική οργάνωση, τις απειλές που έχουν δεχτεί από υποστηρικτές της, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ομογένεια την προσπάθεια να δημιουργηθεί παράρτημα της οργάνωσης στις ΗΠΑ.

 

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ επιχείρησε να επικοινωνήσει με τα τοπικά γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης, προκειμένου να καταγράψει την άποψη των εκπροσώπων της, όμως οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό, καθώς αυτοί αρνήθηκαν να μιλήσουν δημόσια. Αντίθετα, ανέβασαν ένα βίντεο στο Διαδίκτυο ως «απάντηση» στο ντοκιμαντέρ. Ωστόσο, δεν έμειναν μόνο στη δημιουργία του βίντεο, αλλά προχώρησαν και σε προγραφές όσων παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ να εκφράζουν αρνητική άποψη για τη δράση της Χ.Α., στοχοποιώντας τους και δημοσιοποιώντας προσωπικά τους δεδομένα.

 

Αθλιότητες

 

Ο γνωστός φωτογράφος Ιωάννης Δελατόλας στοχοποιείται ως «υποστηρικτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και επαγγελματίας πούστης» (!). Οι χρυσαυγίτες αφήνουν να εννοηθεί ότι η δουλειά του ως φωτογράφου δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος και πως η «αληθινή πηγή του εισοδήματός του είναι άγνωστη».

 

Από τη «λίστα» των χρυσαυγιτών δεν γλίτωσε ούτε ο ίδιος ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, του οποίου δεν διστάζουν να αμφισβητήσουν την «ελληνικότητα», χρησιμοποιώντας μία φωτογραφία του πατέρα του και σχολιάζοντας ότι αυτή «υποδεικνύει άλλη φυλετική καταγωγή», υπονοώντας την εβραϊκή.

 

Τα πυρά των νοσταλγών του Χίτλερ δέχτηκε -μεταξύ άλλων- και ο δημοσιογράφος του «Εθνικού Κήρυκα», Κωνσταντίνος Συρίγος. Ο δημοσιογράφος εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ να υποστηρίζει ότι το 30% των Ελληνοαμερικανών είναι, είτε μετανάστες είτε απόγονοι μεταναστών. «Δεν δίνω σημασία σε τέτοιες ενέργειες. Εχω τη δική μου άποψη και αυτοί τη δική τους», δηλώνει στην «Εφ.Συν.», σχολιάζοντας τη θρασύτατη επίθεση που δέχτηκε: «Η πλειοψηφία των ομογενών τάσσεται κατά της Χ.Α. Αλλωστε εδώ είμαστε όλοι παιδιά μεταναστών»…

 

 

 

Scroll to top