29/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μύλος η Βουλγαρία

Οργανωμένη επίθεση στο τραπεζικό σύστημα καταγγέλλει η κεντρική τράπεζα, η κυβέρνηση προκηρύσσει εκλογές για τον Οκτώβριο, ενώ η αντιπολίτευση ζητά το... ΔΝΤ.
      Pin It

Οργανωμένη επίθεση στο τραπεζικό σύστημα καταγγέλλει η κεντρική τράπεζα, η κυβέρνηση προκηρύσσει εκλογές για τον Οκτώβριο, ενώ η αντιπολίτευση ζητά το… ΔΝΤ

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Για ακόμη μία φορά στο τελευταίο επταήμερο καταθέτες συγκεντρώθηκαν έξω από υποκαταστήματα τράπεζας -αυτή τη φορά της First Investment Bank- προκειμένου να αποσύρουν τα χρήματά τους

Για ακόμη μία φορά στο τελευταίο επταήμερο καταθέτες συγκεντρώθηκαν έξω από υποκαταστήματα τράπεζας -αυτή τη φορά της First Investment Bank- προκειμένου να αποσύρουν τα χρήματά τους

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη γειτονική Βουλγαρία η οποία ταλανίζεται από οικονομική και πολιτική κρίση. Η κεντρική της τράπεζα προειδοποίησε χθες το πρωί για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας μέσω οργανωμένης επίθεσης στο τραπεζικό σύστημα. Την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο της Σόφιας σημείωνε απώλειες ύψους 5%, ανάλογες με αυτές της Πέμπτης, ενώ οι τραπεζικές μετοχές βυθίζονταν.

 

Ο τίτλος της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας First Investment Bank υποχωρούσε περίπου 20%, ενώ αυτός της Central Cooperative Bank κατά 7%. Επίσης για ακόμη μία φορά στο τελευταίο επταήμερο καταθέτες συγκεντρώθηκαν έξω από υποκαταστήματα τράπεζας -αυτή τη φορά της First Investment Bank- προκειμένου να αποσύρουν τα χρήματά τους.

 

Προειδοποίηση

 

Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι η First Investment Bank αποτελεί βασικό στόχο της επίθεσης και κάλεσε όλους τους κρατικούς θεσμούς να συνεργαστούν για την προστασία του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας και να δραστηριοποιηθούν εναντίον όσων διαδίδουν «ψευδείς και κακόβουλες φήμες» για την κατάσταση των τραπεζών. Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύματα για κρυφές συμφωνίες της 4ης μεγαλύτερης τράπεζας της Βουλγαρίας Corporate Commercial Bank (CorpBank) οδήγησαν σε μαζικές αναλήψεις από καταθέτες, έλλειψη ρευστότητας και παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, που ανέλαβε τον έλεγχό της.

 

Εν τω μεταξύ παράλληλα με την τραπεζική κρίση εξελίσσεται -ενδεχομένως όχι τυχαία- και μια οξεία πολιτική κρίση.

 

Πρωθυπουργός υπό παραίτηση

 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός μειοψηφίας του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι τελεί υπό παραίτηση μετά τις κακές επιδόσεις του κόμματός του στις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις εκτεταμένες διαδηλώσεις νωρίτερα για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τη διαφθορά. Ο Ορεσάρσκι -που μετά βίας κυβέρνησε τη Βουλγαρία έναν χρόνο- συμφώνησε χθες για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 5 Οκτωβρίου.

 

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, που έπεσε από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2013 -εν μέσω αιματηρών διαδηλώσεων για τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών ενέργειας- φέρεται ως φαβορί να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Οι προτάσεις της πάντως είναι αμφιλεγόμενες. Χθες ο ηγέτης της –και πρώην πρωθυπουργός– Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η μόνη λύση για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην οικονομία είναι η άμεση προσφυγή στο ΔΝΤ. «Ο επόμενος προϋπολογισμός θα πρέπει να φτιαχτεί από το Ταμείο», είπε στο Κοινοβούλιο της χώρας του. Την ίδια περίπου στιγμή τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας -τα περιβόητα CDS- τον «σιγοντάριζαν», χτυπώντας υψηλά 15μήνου.

 

 

Scroll to top