05/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μόρσι όπως Μουμπάρακ

      Pin It

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Η βία των δυνάμεων καταστολής την περίοδο του νέου προέδρου θυμίζει έντονα τον αυταρχισμό που υπήρχε επί του προηγούμενου προέδρου που γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους ανατράπηκε

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Ντοκουμέντα και καταγγελίες για τις αυταρχικές, βάναυσες μεθόδους καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας, που δρουν υπό τις εντολές του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, έρχονται στο φως της δημοσιότητας σαν να μην έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα στη χώρα μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ…

 

Από τα τελευταία -εν ζωή- θύματα ωμής αστυνομικής βίας υπήρξε ο Χαμάντα Σάμπερ, που είχε κατέβει στη μεγάλη διαδήλωση της περασμένης Παρασκευής στο Κάιρο μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Το βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού του προκάλεσε σοκ: μέλη της διαβόητης επίλεκτης ομάδας ειδικών δυνάμεων της αιγυπτιακής στρατοχωροφυλακής CSF (Central Security Forces) εμφανίζονται να τον σέρνουν πάνω στην άσφαλτο, να του σκίζουν τα ρούχα αφήνοντάς τον γυμνό, να τον κλοτσούν και να τον χτυπούν άγρια με κλομπ έξω από το προεδρικό μέγαρο.

 

Ο άοπλος 50χρονος ελαιοχρωματιστής αρχικά κρατήθηκε χωρίς δικηγόρο σε αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο της αστυνομίας. Από εκεί, καθόλου τυχαία φυσικά, έσπευσε με αλλεπάλληλες δηλώσεις του το Σάββατο να απαλλάξει από κάθε ευθύνη όσους τον κακοποίησαν, φτάνοντας στο σημείο να ευχαριστήσει τις αρχές για τη φροντίδα που του επιφύλαξαν και να ρίξει όλο το βάρος του ξυλοδαρμού του σε διαδηλωτές της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης!

 

Αμέσως μόλις κυκλοφόρησε το βίντεο στα μέσα ενημέρωσης και υπό την πίεση όσων ζητούσαν πλέον την άμεση παραίτησή του, ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, εξέδωσε αρχικά ανακοίνωση καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση και ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση.

 

Λίγες ώρες αργότερα, μάλιστα, λέγεται πως τηλεφώνησε ο ίδιος στο θύμα για να του ζητήσει συγγνώμη και να του προσφέρει σταθερή δουλειά! Φέροντας την «πολιτική ευθύνη», ιδιαίτερα μάλιστα μετά την πρόσφατη δημόσια στήριξή του προς τη δράση της αστυνομίας, ο πρόεδρος Μόρσι έσπευσε κι αυτός να εκφράσει «τον πόνο του για το σοκαριστικό οπτικό υλικό (…) που δεν συνάδει με την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ωστόσο, οι διαρκείς επίσημες… «διαρροές» των Αρχών προς τα μέσα ενημέρωσης και η «παπαγαλία» τού εμφανώς φοβισμένου Σάμπερ προκάλεσαν διάχυτες υποψίες, ακόμη και στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, ότι είτε δωροδοκήθηκε είτε βασανίστηκε για να δώσει ψευδή κατάθεση.

 

Μόνον όταν ο Σάμπερ βγήκε από το νοσοκομείο, βρήκε το θάρρος να πει την αλήθεια. Οπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάρος ενός αξιωματικού της αστυνομίας και 15 μελών της CSF για τον ρόλο τους στην υπόθεση.

 

Ξεχωριστή έρευνα έχει αρχίσει για τους θανάτους συνολικά 59 ανθρώπων στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Μεταξύ αυτών, δύο νεαροί που υπέκυψαν στο νοσοκομείο: ο 20χρονος Αμρ Σάαντ Αμπντέλ Ραχμάν και ο 23χρονος Μοχάμεντ Χουσεΐν Κοράνι, που δέχτηκαν σκάγια στο κεφάλι από κοντινή απόσταση. Μετά από μάχη αρκετών ημερών στην εντατική, την τελευταία του πνοή άφησε και ο 28χρονος Μοχάμεντ ελ Γκέντι, μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Λαϊκό Ρεύμα, εξαιτίας βαρέων εγκεφαλικών βλαβών, που φέρεται να υπέστη μετά από βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

 

Κατακραυγή προκαλούν, όμως, και οι καταγγελίες αιγυπτιακών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εφημερίδα «Al Ahram» ότι η αστυνομία απαγόρευσε τη χημειοθεραπεία στον 14χρονο καρκινοπαθή κρατούμενο Μαχμούντ Αντέλ, που συνελήφθη καθώς επέστρεφε στο σπίτι του. Αλλος ένας ανήλικος, ο 13χρονος Αμπντέλ Ραχμάν Ραμαντάν, προσήχθη χωρίς προφανή λόγο την ίδια μέρα και -όπως υποστηρίζει η μητέρα του- πάσχει από σοβαρή αιματολογική νόσο και οποιαδήποτε αιμορραγία μπορεί να του στοιχίσει τη ζωή.

 

Παρότι δεν τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία, δικαστής διέταξε την παράταση της κράτησής τους για άλλες 15 μέρες. Μεταξύ 28 και 29 Ιανουαρίου, τουλάχιστον 30 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά- κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν από προσώπου γης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Πρόκειται για συστηματική εκστρατεία απαγωγών και εκφοβισμού αντιφρονούντων πολιτών, ιδιαίτερα των πιο νεαρών σε ηλικία, καταγγέλλουν οι ακτιβιστές.

 

Μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα, ο σιίτης πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επισκέπτεται σήμερα το Κάιρο, το πρώτο ιστορικό ταξίδι που κάνει στην Αίγυπτο Ιρανός ηγέτης μετά την επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αναμένεται βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω της υποστήριξης της Τεχεράνης προς τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ και της επιθυμίας του Καΐρου να μην προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον.

 

Scroll to top