Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Μέσα στην άγρια δικαστική κόντρα με τους «γύπες»-επενδυτές, τα αδίστακτα δηλαδή κερδοσκοπικά κεφάλαια, στα οποία η κυβέρνηση της Αργεντινής καλείται εκβιαστικά να αποπληρώσει πάραυτα 1,33 δισ. δολάρια για υπερτιμημένα πλέον ομόλογα και τόκους μετά τη σχετική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, οι σκοτούρες όλο και πολλαπλασιάζονται για την Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ. Το νέο, πολιτικό αυτή τη φορά, πλήγμα για την πρόεδρο της χώρας αφορά την απαγγελία κατηγοριών διαφθοράς κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τέως υπουργού Οικονομικών Αμάντο Μπουντού, ένα από τα επικρατέστερα -μέχρι πρότινος- στελέχη της παράταξής της για την προεδρική υποψηφιότητα στις εκλογές του 2015.
Ο 51χρονος οικονομολόγος (γνωστός για το νεανικό του προφίλ και την αγάπη του στις κιθάρες και τη μουσική, που κέρδισε αρκετές καρδιές της αργεντίνικης νεολαίας στην προεδρική αναμέτρηση του 2011 βοηθώντας την Κίρσνερ να ανανεώσει τη θητεία της από τον πρώτο κιόλας γύρο με ποσοστό 54,1%) θα βρεθεί, όπως όλα δείχνουν, στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Την Παρασκευή ο ομοσπονδιακός δικαστής Αριέλ Λίχο απήγγειλε εναντίον του κατηγορίες για παθητική δωροδοκία και επιχειρηματικές δραστηριότητες ασυμβίβαστες με την κατοχή δημόσιου αξιώματος, την περίοδο 2009 – 2011 που βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών.
Συγκεκριμένα ο Μπουντού κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε εταιρείες–βιτρίνα και μυστικούς μεσάζοντες για να αποκτήσει τον ιδιοκτησιακό έλεγχο της χρεοκοπημένης εκτυπωτικής επιχείρησης «Ciccone Calcografica», στην οποία ανατέθηκε στη συνέχεια η εκτύπωση του εθνικού νομίσματος πέσο, αλλά και του προεκλογικού υλικού για την κοινή του καμπάνια με την Κίρσνερ το 2011. Οι πρώην ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως ο Μπουντού -παρά το ασυμβίβαστο- είχε εμπλακεί προσωπικά στις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του 70% της οικογενειακής τους επιχείρησης από την εταιρεία «The Old Fund», στην οποία φέρεται να έχει όχι μόνο κρυφή συμμετοχή, αλλά να έχει μεσολαβήσει υπέρ της διαγραφής -ουσιαστικά- των συσσωρευμένων χρεών της, μέσω της υπογραφής διατάγματος για την ιδιαίτερα ευνοϊκή και μακρόχρονη εξόφλησή τους.
Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία αντιπρόεδρος της Αργεντινής βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη και φυλάκιση από ένα έως έξι χρόνια, αν καταδικαστεί. Ο ίδιος βρισκόταν μαζί με την Κίρσνερ στην Κούβα όταν δημοσιοποιήθηκαν οι κατηγορίες, αλλά συνεχίζει απρόσκοπτα την περιοδεία του στον Παναμά, καθώς θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε σθεναρά την αθωότητά του, καταγγέλλοντας τον δικαστή Λίχο για στενές σχέσεις με ΜΜΕ της δεξιάς αντιπολίτευσης, που επιχειρούν να τον δυσφημίσουν στα μάτια της κοινής γνώμης.