cameron

30/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην… απομόνωση

Η αδυναμία του Κάμερον να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «φέρνει πιο κοντά τη Βρετανία στην έξοδό της από την Ε.Ε.», υπογραμμίζουν οι «Times» του Λονδίνου.
      Pin It

Λονδίνο

Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
Σύσσωμος σχεδόν ο Βρετανικός και διεθνής Τύπος, τη προηγούμενη εβδομάδα έκανε λόγο για «εξαιρετική απομόνωση» του Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Μια εξέλιξη που, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «Times» του Λονδίνου, «φέρνει πιο κοντά τη Βρετανία στην έξοδό της από την Ε.Ε.». Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η φιλοευρωπαϊκή Independent τη χαρακτηρίζει ως «μια ήττα, μια καταστροφή». Ενώ, όπως επισημαίνει, «η κατάληξη αυτή δεν βοηθάει στο να συγκεντρωθούν επιχειρήματα υπέρ της Ε.Ε.».

 

Εκτός από τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, κανείς άλλος δεν στήριξε τον Κάμερον. Ούτε καν οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί που από την πρώτη στιγμή δήλωναν θερμοί υποστηρικτές της βρετανικής θέσης. Η αλήθεια είναι, όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, δεν ήταν λίγοι οι αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. που σε ιδιωτικές συνομιλίες εξέφραζαν επιφυλάξεις για την εκλογή Γιούνκερ και στο τέλος τον στήριξαν. «Είναι αποτέλεσμα της δειλίας των ηγετών που δεν ήταν έτοιμοι να ορθώσουν δημόσια το ανάστημά τους και να πουν τα πράγματα που έλεγαν ιδιωτικά», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Υγείας. Ενώ όπως τόνισε «από εδώ και πέρα θα πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρότερα για να πείσουν τον βρετανικό λαό ότι μπορεί να εμπιστευτεί την Ευρώπη με μια αληθινή μεταρρυθμιστική ατζέντα».

 

Την άποψη αυτή ενισχύει σχετική δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα λοιπόν με το YouGov το 42% των Βρετανών εκτιμούν πια πως δεν θα υπάρξει επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από την Ε.Ε. στη Βρετανία, όπως επιθυμούν όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Ενώ μόλις το 29% λέει πως μπορεί να επιστρέψουν στη Βρετανία «κάποιες αλλά ήσσονος σημασίας αρμοδιότητες». Σχεδόν κανείς δεν βλέπει με θετικό μάτι τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, καθώς μόνο το 7% των ερωτηθέντων λένε πως η αντίθεση του Ντέιβιντ Κάμερον στην υποψηφιότητα Γιούνκερ μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Βρετανίας στην αναδιαπραγμάτευση των σχέσεών της με την Ε.Ε.

 

«Ολοκληρωτική ταπείνωση»

 

Αλλά και ο Κάμερον παραδέχτηκε πως από εδώ και πέρα θα του είναι πιο δύσκολο να πετύχει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που προγραμματίζει για το 2017. Πάντα βεβαίως με την προϋπόθεση ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις γενικές εκλογές του χρόνου τον Μάιο. Παρ΄ όλα αυτά μια άλλη δημοσκόπηση της YouGov δείχνει ότι αν γινόταν αύριο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., το 39% των Βρετανών θα ψήφιζαν υπέρ, ενώ το 37% θα επέλεγε την έξοδο. Αξιοσημείωτο όμως είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο φτάνει το 18%.

 

Η Βρετανία θεωρεί τον Γιούνκερ από την μια υπέρμετρα φεντεραλιστή και από την άλλη πολιτικό της «παλιάς σχολής». Ετσι όπως επισημαίνουν όχι μόνο οι Συντηρητικοί αλλά και μεγάλη μερίδα των Εργατικών, η Ε.Ε. χρειάζεται μια πιο σύγχρονη πολιτική προσέγγιση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της επόμενης πενταετίας. Παρόλα αυτά ο επικεφαλής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, δεν δίστασε να ασκήσει έντονη κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό. «Επειτα από εβδομάδες μεγαλοστομιών και αερολογιών εκ μέρους του Ντέιβιντ Κάμερον, αυτό αποτελεί μια ολοκληρωτική ταπείνωση», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα έκανε λόγο για «απώλεια του εθνικού συμφέροντος» και γι’ αυτό, όπως τόνισε, είναι «αναγκαία μια ευρωπαϊκή στρατηγική που θα στηρίζει ευρύτερες συμμαχίες στο πλαίσιο του εθνικού συμφέροντος».

 

Με αυτά και με τα άλλα, όμως, ο Κάμερον κατάφερε από τη μια να κερδίσει «πόντους» από το στρατόπεδο της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Συντηρητικών, καθώς επιφανή στελέχη της εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση που κράτησε και, από την άλλη, πέτυχε να «γυρίσει» την ειδησεογραφική ατζέντα της εβδομάδας. Ετσι λοιπόν η κριτική που του ασκήθηκε για την επιλογή του Αντι Κόλσον ως διευθυντή επικοινωνίας του γραφείου του το 2007 κράτησε πολύ λιγότερο από ό,τι θα περίμεναν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Να σημειώσουμε ότι ο Κόλσον την προηγούμενη εβδομάδα καταδικάστηκε για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών το διάστημα που ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας News of the World. Ο Κάμερον τον είχε προσλάβει ως διευθυντή επικοινωνίας του γραφείου όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αργότερα τον διόρισε στο ίδιο πόστο όταν έγινε πρωθυπουργός της χώρας, παρόλο που το όνομα του εμπλεκόταν από την πρώτη στιγμή στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

 

[email protected]

 

Scroll to top