Pin It

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις κατοίκων της Δυτικής Αττικής, που ζητούν να παραμείνει νοσοκομείο το «Αγία Βαρβάρα» και να μη μετατραπεί σε «κέντρο κράτησης μεταναστών», ο Παναγιώτης Νίκας, γ.γ. της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» ότι δεν σχεδιάζεται κέντρο κράτησης, αλλά ανοιχτή δομή φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν οικειοθελώς να επιστρέψουν στις χώρες τους.

 

«Κατά το διάστημα μεταξύ της αίτησης επιστροφής τους και της ουσιαστικής τους αποχώρησης από τη χώρα οι δικαιούχοι δεν έχουν μέρος για να μείνουν και επιθυμούν να στεγαστούν», γράφει ο κ. Νίκας. Τονίζει ότι η «η πρόσβαση και η αποχώρηση από τη δομή θα γίνεται ελεύθερα και ανεμπόδιστα από τους ανθρώπους που θα έχουν δικαίωμα φιλοξενίας. Επομένως, δεν τίθεται θέμα κράτηση».

 

Η ομάδα-δικαιούχος είναι υπήκοοι τρίτων χωρών που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους οικειοθελώς, κάνοντας χρήση των σχετικών προγραμμάτων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Επιπλέον, επισημαίνει ότι η δημιουργία αυτής της δομής φιλοξενίας θα γίνει με συγκεκριμένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για καθορισμένη με απόλυτη σαφήνεια ομάδα-δικαιούχο (ευάλωτα άτομα) και ότι δεν υπάρχει περιθώριο χρήσης των χρημάτων για άλλη δράση. «Η εν λόγω δομή θα λειτουργεί από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Η αρμοδιότητα της κράτησης είναι απολύτως ξένη προς τις αρμοδιότητες της ΥΠΥ και τις δραστηριότητες του ΔΟΜ», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Στη δομή θα παρέχεται στέγη, διατροφή, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, θα χορηγούνται είδη ατομικής υγιεινής, είδη ένδυσης και υπόδησης, φαρμακευτική αγωγή για όσους χρειάζονται κ.λπ.», τονίζει.

 

Οσον αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής ο κ. Νίκας θεωρεί ότι οφείλονται σε παραπληροφόρηση, καθώς θα πρόκειται για μία προνοιακή δομή. Τέλος, επισημαίνει ότι οι συνθήκες στη δομή θα είναι τέτοιες που δεν τίθεται ο παραμικρός λόγος ανησυχίας για όποιον είναι ενάντια στα κέντρα κράτησης, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για την περιοχή και τους κατοίκους της.

 

Μ-Α. Κωνσταντόπουλος

 

Scroll to top