30/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Μέλπω Αξιώτη και «Ρεπυμπλίκ Βαστίλλη»

 

Οι εκδόσεις «Αγρα» παρουσιάζουν το βιβλίο της Μέλπως Αξιώτη «Ρεπυμπλίκ-Βαστίλλη» σε εισαγωγή-επιμέλεια Μαίρης Μικέ και μετάφραση-επίμετρο Τιτίκας Δημητρούλια. Η εκδήλωση διοργανώνεται στην ταράτσα των εκδόσεων (Ζωοδόχου Πηγής 99, τηλ. 210 7011461 απόψε στις 20.15) και θα μιλήσουν οι: Μάρω Δούκα-συγγραφέας, Πόπη Πολέμη-ιστορικός και Νίκος Ξυδάκης-αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή».

 

…………………………………………..

 

Νεράιδα στη Λίμνη της Βουλιαγμένης

 

getFile (13)Η ομάδα «naan» παρουσιάζει από τις 30 Ιουνίου το έργο του Ζαν Ζιροντού «Νεράιδα» στη Λίμνη της Βουλιαγμένης.

 

Το έργο είναι γραμμένο το 1938, μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος αποκόπηκε από την ποιητική και πνευματική του διάσταση. Η σκηνοθέτις Φρόσω Λύτρα τοποθετεί τη δράση στο γραφικό περιβάλλον της Λίμνης της Βουλιαγμένης και συνθέτει ένα παραμυθένιο σκηνικό μέσα στο οποίο θα γεννηθεί ο έρωτας μιας νεράιδας για έναν ιππότη. Στον ρόλο της νεράιδας η Βασιλική Τρουφάκου. Παίζουν: Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Γιάννης Ράμος, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Τσιάλος κ.ά. Χορεύουν: Σταυριάνα Γαρνάβου και Τατιάνα Δημητριάδη. Τραγουδάει ο Νικόλαος Ζιάζιαρης (κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη στις 21.15. Τιμές εισιτηρίων: γενικό 18 €, φοιτητικό 14 €. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-8840600).

 

………………………………………..

 

getFile (18)Γιορτή με «Μολύβι φάμπερ»

 

Η Αλκη Ζέη δεν είναι απλώς μια συγγραφέας που αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους τόσο, ώστε τα βιβλία της να γίνονται πρώτα σε πωλήσεις, αλλά μια γυναίκα που οι εμπειρίες και οι αφηγήσεις της περικλείουν κομμάτια της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας. Με αφορμή το νέο μυθιστόρημα «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» που ήδη έχει σκαρφαλώσει πολύ ψηλά στις πωλήσεις και το Βραβείο Public που κέρδισε πρόσφατα, διοργανώνεται γιορτινή βραδιά αφιερωμένη στη συγγραφέα. Τα Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο διοργανώνουν στο Café Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1, 5ος όροφος στις 21.00) την εκδήλωση με την ίδια την Αλ. Ζέη και τους αγαπημένους φίλους της Ελισάβετ Κοτζιά, Τίτο Πατρίκιο και Σταμάτη Φασουλή.

 

……………………………………….

 

getFile (14)Ο Ερωτόκριτος των Χαΐνηδων

 

Δύο γκουρού της κρητικής μουσικής, ο μύστης-λυράρης Ψαραντώνης και ο Δημήτρης Αποστολάκης των Χαΐνηδων, «διαβάζουν» τον Ερωτόκριτο ως μεικτό θέαμα, που επιστρατεύοντας ακόμα και ακροβάτες κλείνει το μάτι στις μεσαιωνικές λαϊκές γιορτές και εισάγει τον όρο «τραγουδαφήγηση». Οι Χαΐνηδες-Κι όμΩς κινείται απόψε στο Ηρώδειο στις 21.00 με τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε μια ιδέα του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη, τραγουδαφήγηση των Ψαραντώνη και Χαΐνη Δ. Αποστολάκη, μουσική Χαΐνηδων, σκηνογραφία Angeles Mira-Camilo Bentancor, κίνηση Κι όμΩς κινείται (Χριστίνα Σουγιουλτζή, Camilo Bentancor, Ερμής Μαλκότσης) και Δημήτρη Σωτηρίου.

……………………………………

 

getFile (15)Τρωάδες στην Πέτρα

 

«Τρωάδες» του Ευριπίδη στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Παναγιώτας Κοκκορού, μουσική Θύμιου Παπαδόπουλου. Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Πλαΐνης, Λένα Παπαληγούρα, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Ιρις Μάρα (κλαρινέτο), Ιώ Κυριακίδη (ακορντεόν).

 

…………………………………………

 

getFile (16)Ο «Felizol» και οι ταινίες του Κένεθ Ανγκερ

 

Οι δύο θρυλικές μικρού μήκους ταινίες του Κένεθ Ανγκερ «Scorpio Rising» και «Lucifer Rising» προβάλλονται απόψε στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» στο πλαίσιο του 4ου Athens Open Air Film Festival. Τις προβολές θα ντύσει μουσικά ο «Felizol», ηχογραφώντας με vintage αναλογικά σινθεσάιζερ και εκτελώντας τη δουλειά του live με σύγχρονα λογισμικά και hardware. Η μουσική θα κάνει τη διαδρομή από την πειραματική πρώιμη ηλεκτρονική μουσική των ‘60s, στον ντίσκο ηδονισμό των ‘70s και τα πιο ξεδιάντροπα σάουντρακ των ‘80s, πάντα στο punk πνεύμα των ταινιών του Ανγκερ και ψάχνοντας ένα νήμα που θα ενώσει τον φετιχισμό του «Scorpio Rising» με τον νεοπαγανισμό του «Lucifer Rising». Η είσοδος είναι ελεύθερη (στις 21.00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στάση μετρό Κεραμεικός, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136).

……………………………………….

getFile (17)Τα «κλικ» των 18 ΑΝΩ

 

Τελευταία ημέρα σήμερα για την έκθεση φωτογραφίας «Βλέμμα» που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Απεξάρτησης 18 Ανω, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου). Το Φωτογραφικό Εργαστήρι του 18 Ανω συμβάλλει και υποστηρίζει με τη συνεχή δημιουργική δράση του την ανάγκη 15 μελών του να τολμήσουν, να εκφραστούν, να αποτυπώσουν και να παρουσιάσουν τη νέα ομαδική φωτογραφική δουλειά η οποία αποτελείται από τις δύο ενότητες «Γκρι» με αυτοπορτρέτα και «Οικείο», με στόχο την ανάδειξη της «ταυτότητας» μέσα από το προσωπικό ύφος (Κτίριο «Μηχανουργείο, Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 210 3453548. Ωρες λειτουργίας έκθεσης: 17.00-20.30).

 

……………………………………….

 

Αυτοθυσία στο Skrow

 

«Η ιστορία της αυτοθυσίας» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών παίζεται στο Skrow Theater Group (Αρχελάου 5, Παγκράτι, τηλ.: 210 7235842) σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, Μαρίας Φιλίνη, Κατερίνας Μαυρογεώργη, σκηνικά-κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Από έναν πυρήνα σταθερών συνεργατών γεννήθηκε το 2012 η ομάδα Skrow Τheater, που στεγάζεται στο ομώνυμο θέατρο. Ακολουθώντας την αρχή της συνεργασίας οι σκηνοθέτες και ερμηνευτές παρουσιάζουν μια παράσταση βασισμένη σε υλικό που συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν όλοι μαζί. Λειτουργώντας ως ηθοποιοί-ερευνητές, πλησιάζουν μορφές ηρώων, επιφανών και αφανών, Ελλήνων και ξένων, που με τη δράση τους ανά τους αιώνες ρίχνουν φως στα κίνητρα και τις συνέπειες της αυτοθυσίας – αυτής της ακραίας και άρα αμφιλεγόμενης στάσης ζωής. Ερμηνεύουν: Δανάη Επιθυμιάδη, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Σεραφείμ Ράδης, Μαρία Φιλίνη, Ελια Ζαχαριουδάκη. Επίσης 1-9 Ιουλίου.

 

Scroll to top