30/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προβλήματα με το «καλημέρα» στην ψηφιακή Πελοπόννησο

Η Digea χαρακτηρίζει απόλυτα επιτυχημένο το πρώτο περιοχικό switch – off, αλλά την ίδια ώρα εντοπίζονται «αγκάθια» στην οριστική μετάβαση που ξεκίνησε με σημαντικότατη καθυστέρηση.
      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

getFile (19)Από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής η Πελοπόννησος έγινε η πρώτη περιοχή που πέρασε οριστικά στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή καθώς εκεί πραγματοποιήθηκε το πρώτο περιοχικό switch-off. Από τις πρώτες ενδείξεις και πληροφορίες όμως φαίνεται ότι δεν απουσιάζουν τα προβλήματα από αυτό το πρώτο βήμα με το οποίο όμως ξεκινά, με αρκετές καθυστερήσεις, η οριστική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για ολόκληρη τη χώρα, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς.

 

Από την πλευρά της η Digea, ο μοναδικός πάροχος δικτύου στη χώρα, κάνει λόγο για απόλυτη επιτυχία στην Πελοπόννησο και από τα 19 κέντρα εκπομπής, από τα οποία μεταδίδονται τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ, η Βουλή ΤV, το ΡΙΚ αλλά και 16 περιφερειακά κανάλια: ΑCHAIA και SUPER-B από την Πάτρα, ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ από την Τρίπολη, AXION από την Κόρινθο, ΒEST από την Καλαμάτα, DR από το Αργος, ΕΛΛΑΔΑ TV από τη Σπάρτη, ΗΛΕΚΤΡΑ από την Κόρινθο, ΙΟΝΙΑ TV από τη Ζάκυνθο, LEPANDO από τη Ναύπακτο, MAX από το Ναύπλιο, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΝΕΤ από την Καλαμάτα, ΟΡΤ (Ολυμπιακή Τηλεόραση) από τον Πύργο Ηλείας, RTP και SUPER από την Κόρινθο.

 

Την ίδια ώρα όμως στην ιστοσελίδα digitaltvinfo.gr, η συνάδελφος Ματίνα Παπαχριστούδη καταγράφει μια σειρά προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί. Μεταξύ αυτών, όπως επισημαίνει, «ξεχωρίζει η… αναλογική εκπομπή του ΑΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη που, όπως όλοι θυμόμαστε, έλαβε πρόσφατα άδεια πανελλαδικής εμβέλειας από το ΕΣΡ και ως τέτοιο θα εξέπεμπε μέσω της Digea. Το ΑΡΤ TV ωστόσο άρχισε να εκπέμπει αναλογικά στη συχνότητα 67 με άγνωστες ακόμη επιπτώσεις. Οπως μαθαίνουμε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αποδέχτηκε το κανάλι το υψηλό μίσθωμα της Digea!». Οπως σημειώνει, προβλήματα παρουσιάζονται και με τα προγράμματα της ΝΕΡΙΤ που «εκπέμπουν επίσης αναλογικά στις συχνότητες 22 και 38, καθώς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τα κλείσει».

 

Η ΝΕΡΙΤ έχει αναθέσει τη μεταφορά του ψηφιακού της σήματος στην Digea, καθώς δεν διαθέτει τη δυνατότητα για την ώρα να καλύψει με ολοκληρωμένο δίκτυο την περιοχή και αυτό αναμένεται να γίνει και με το δεύτερο περιοχικό swith – off της Αττικής, που αναμένεται να παραταθεί για μία εβδομάδα και από τις 11/7 να μετατεθεί για τις 18/7 ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα με τις μεταδόσεις του Μουντιάλ. Στο digitaltvinfo.gr επισημαίνεται ότι το κλείσιμο της παλιάς συχνότητας της ΕΡΤ είχε αποτέλεσμα «να χαθούν από την Πάτρα η Βουλή TV, το ΡΙΚ καθώς και τα δορυφορικά κανάλια», ενώ η ΝΕΡΙΤ εξακολουθεί να εκπέμπει «σε ορισμένα σημεία από τις παλιές ψηφιακές της συχνότητες, αυτές που κατείχε η ΕΡΤ».

 

Προστίθεται ακόμη ότι προβλήματα εκπομπής παρουσιάζουν «ο Κορινθιακός Κόλπος αλλά και ο Πύργος Αμαλιάδας, κυρίως για τους περιφερειακούς σταθμούς. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στους σταθμούς που δεν έχουν σήμα σε ορισμένα σημεία της Πελοποννήσου (λευκά σημεία στον χάρτη της Πελοποννήσου) δίνεται η υπόσχεση πως το σήμα τους θα μεταφερθεί με gap fillers μέσω των κέντρων εκπομπής των δήμων!».

 

Προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου καταγράφονται στο Best TV, το satleo.gr, το greekmme.blogspot.gr αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες και φόρουμ.

 

Πάντως τα στελέχη της Digea δηλώνουν ικανοποιημένα από τη μετάβαση, ενώ συνεχίζουν τις όποιες διορθωτικές κινήσεις θεωρούν ότι απαιτούνται. Παράλληλα ανανέωσαν το σάιτ τους με ειδική εφαρμογή για τους χάρτες κάλυψης και των 156 κέντρων εκπομπής.

 

Διευκρινίζουν ότι όσοι τηλεθεατές της Πελοποννήσου έβλεπαν με ψηφιακό σήμα, πρέπει να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους καθώς έχουν αλλάξει οι συχνότητες μετάδοσης. Απαιτείται εξωτερικός ή ενσωματωμένος στον τηλεοπτικό δέκτη αποκωδικοποιητής MPEG-4, ενώ δεν απαιτείται αλλαγή ή αντικατάσταση κεραίας. Σε περίπτωση που στον επανασυντονισμό υπάρχουν προβλήματα, οι τηλεθεατές θα πρέπει να ανατρέχουν στην κατηγορία του μενού της τηλεόρασής τους «εργαστηριακές ρυθμίσεις» και στη συνέχεια να επιλέγουν τη ρύθμιση «συντονισμός».

 

[email protected]

 

Scroll to top