30/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Πλην Σπάρτης!

 

«Το ΚΚΕ κέρδισε τους δήμους σε Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Ικαρία» αναφέρεται στις «Βασικές εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές, και περιφερειακές εκλογές» του κόμματος. Ομως μάλλον λόγω παράλειψης δεν αναφέρεται ο Δήμος Σπάρτης, όπου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ευάγγ. Βαλιώτης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει «εγώ είμαι ΚΚΕ». Βέβαια, το ΚΚΕ υποστήριζε άλλον υποψήφιο στη Σπάρτη, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος υποστηριζόταν από ένα ευρύ φάσμα πολιτών και πολιτικών κινήσεων, άρα ήταν εκτός «γραμμής» Περισσού.

 

Φ.Π.

 

…………………………………………………………………………………………….

 

„Επιτεύγματα

 

Στο τέλος της έφτασε αισίως η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου με σκοπό αναλυτικό απολογισμό πεπραγμένων. Στην πρόσκληση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών γνωστοποιούσε ότι θα ενημέρωνε για τα «επιτεύγματα» του εξαμήνου. Οπότε καταλαβαίνουμε το πανηγυρικό κλίμα που θα επικρατήσει στις 12 το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο. Για την ιστορία, η σκυτάλη της προεδρίας δίνεται στην Ιταλία.

 

Δ.Κ.

 

……………………………………………………………………………………………

 

„«Ανένταχτοι»

 

Τη δυνατότητα «συλλογικού αυτοπροσδιορισμού» όσων μελών δεν ανήκουν σε τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη φύση των πολιτικών προβλημάτων που παρατηρούνται στο κόμμα εξέτασαν οι «Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ», όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Τα στελέχη αυτά ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη 9 Ιουλίου στον πολυχώρο της Ανοιχτής Πόλης, «με στόχο τη συνδιαμόρφωση πολιτικών πρακτικών που κατοχυρώνουν την ενεργό συμμετοχή των μελών στη λήψη των αποφάσεων αλλά και περιφρουρούν τις πολιτικές αποφάσεις του 1ου Συνεδρίου».

 

Ν.ΣΒ.

…………………………………………………………………………………………..

 

„Συνωνυμία

 

Πήγε ο Τσίπρας στο Ποτάμι; Είναι δυνατόν; Κι όμως, είναι… Ο κ. Τσίπρας όχι απλώς παρευρέθη στο τριήμερο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος στο Λαύριο αλλά μίλησε κιόλας, δεχόμενος τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων. Δεν πρόκειται φυσικά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά για τον σύνεδρο του Ποταμιού, Αλέξανδρο Τσίπρα, νέο, αγρότη-γεωπόνο, από το Ευηνοχώρι Μεσολογγίου, ο οποίος διαθέτει το ίδιο επώνυμο με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και πέραν τούτου ουδέν.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………………………………………………………..

 

„«Ηρωικές» δηλώσεις

 

Τις «ταρζανιές», με ολίγη καθυστέρηση, άρχισε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος (και αυτός) κήρυξε τον πόλεμο στην ακρίβεια. Οπως είπε στον ΣΚΑϊ, αν αποτύχει σ’ αυτή την αποστολή, δεν θα διστάσει να παραιτηθεί. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, αν δεν καταφέρει να ρίξει τις τιμές. Ενα πράγμα σαν τον Κίμωνα Κουλούρη, δηλαδή.

 

Τ.Τ.

…………………………………………………………………………………………….

 

„Αντισυνταγματικό

 

Να κριθεί αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3% για την είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε με ένστασή του στο Εκλογοδικείο το κόμμα του Γ. Χατζημαρκάκη «Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μ. Ατσαλάκης και Ε. Παυλάκης, οι οποίοι, στρέφονται κατά της εκλογής του ευρωβουλευτή της Χ.Α. Γ. Επιτήδειου και του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλου, ζητώντας μεταρρύθμιση της κατανομής των 21 εδρών της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Κατά τη γνώμη του, η διάταξη του Ν. 4255/2014 με την οποία επιβάλλεται το ελάχιστο όριο εισόδου στην Ευρωβουλή σε 3% είναι αντισυνταγματική καθώς προσκρούει στις συνταγματικές αρχές της λαϊκής βούλησης, της ισότητας του εκλογικού δικαιώματος και της αναλογικότητας.

 

Μ.-Α.Κ.

 

…………………………………………………………………………………………….

 

„Συγκέντρωση

 

Ξεσηκώθηκαν και οι φορείς της Μεγαλόπολης με αφορμή το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» και αύριο στις 8.30 το βράδυ οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία. Ο δήμος, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, τα τοπικά σωματεία της ΔΕΗ και πολλοί κοινωνικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για «βίαιη υφαρπαγή» της περιουσίας της ΔΕΗ Α.Ε. Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την ηθική και δημοκρατική νομιμότητα για να ιδιωτικοποιήσει τον Ομιλο και καλούν τους βουλευτές Αρκαδίας και των όμορων νομών να μην ψηφίσουν και να οργανωθεί δημοψήφισμα για να αποφανθεί «ο ελληνικός λαός, που είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της ΔΕΗ».

 

Γ.Σμ.

 

…………………………………………………………………………………………..

 

„Δεξιότερα…

 

Μεγάλο ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών» αποκαλύπτει (ξανά) τις επαφές του αγαπημένου των ακροδεξιών απόστρατου κ. Φράγκου Φραγκούλη με τον ακροδεξιό Τ. Μπαλτάκο για τη δημιουργία ενός πόλου αριστερά (;) της Χρυσής Αυγής και δεξιά της Ν.Δ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας, ένα τέτοιο κόμμα θα μπορεί να συγκεντρώσει μέχρι και 900.000 ψήφους. Οπως αναφέρει, επιχειρηματικοί κύκλοι θα έβλεπαν με συμπάθεια αυτό το δεξιότερα της Δεξιάς κόμμα. Τα «Παραπολιτικά» δεν αναφέρθηκαν σε ονόματα των «συμπαθούντων» επιχειρηματιών, αλλά όλο και κάποιους θα γνωρίζουν εκεί στον Πειραιά που βρίσκονται και τα γραφεία της εφημερίδας και του ραδιοσταθμού.

 

Α.Ψ.

 

………………………………………………………………………………………….

 

«Πλατφόρμα 2010»

 

Την περαιτέρω ομοιογενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, την αναβάθμιση της λειτουργίας του και την «ενωτική ανασύνθεση του κόμματος και της πλειοψηφίας» ενέκριναν ως βασικούς άξονες της τακτικής της «Πλατφόρμας 2010» τα μέλη της, σε ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Τα στελέχη της τάσης, στην οποία πρόσκεινται οι Δημ. Παπαδημούλης, Ρ. Δούρου, Γ. Μπαλάφας και Κ. Πουλάκης, κατέληξαν ότι είναι αναγκαία η επιτάχυνση και η εμβάθυνση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η οργάνωση ειδικής καμπάνιας για το άνοιγμα στην κοινωνία και την εγγραφή νέων μελών, ενώ επισημάνθηκε ότι η τάση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε.

 

Ν.ΣΒ.

……………………………………………………………………………………………

 

„Για τον αγωγό

 

Στην ελληνική κυβέρνηση παρέπεμψε τον Τέρενς Κουίκ ο Αζέρος βουλευτής Αζάι Γκουλίεφ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας του ΟΑΣΕ για το θέμα των ενστάσεων στη χάραξη του αγωγού ΤΑΡ. Αυτές διατυπώνονται εκ μέρους πολλών ομάδων αγροτών στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στον νομό Καβάλας, όπου -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- ο αγωγός σχεδιάζεται να περάσει διαγώνια από τα Τενάγη των Φιλίππων, μια περιοχή ιδιαίτερα παραγωγική για τη πρωτογενή αγροτική οικονομία, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη, λόγω του αργιλώδους εδάφους. Ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., ο οποίος επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αλίεφ, ενημέρωσε ότι ήδη για το θέμα έχει κατατεθεί ερώτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

 

Τ.Τ.

 

………………………………………………………………………………………….

 

„Ενσταση

 

Κοινή ένσταση κατέθεσαν στο Εκλογοδικείο η «Πατριωτική Ενωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση», ο «Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός», το «Κίνημα Πολιτικής Αλήθειας» και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Οδυσσέας Τηλιγάδας και Κωνσταντίνος Γκέκας. Μεταξύ άλλων στρέφονται κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, πολιτικών κομμάτων, ευρωβουλευτών κ.ά. και ζητούν την ακύρωση των πρόσφατων ευρωεκλογών, την έκπτωση των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, την έκπτωση από όλα τα δημόσια αξιώματα όλων των κυβερνητικών στελεχών, τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των εκλεγέντων βουλευτών, την εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, τη μείωση των βουλευτών σε 200 και άλλα.

 

Μ.-Α.Κ.

 

……………………………………………………………………………………………..

Για το Μνημόνιο

 

Στο Κυπριακό και τις «γεωπολιτικές του Μνημονίου» είναι αφιερωμένη η συζήτηση που οργανώνουν την Τετάρτη 2 Ιουλίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου, κινήσεις της «πατριωτικής Αριστεράς». Συμμετέχουν από την Κύπρο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και προεδρικός υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας, από την Ελλάδα ο πρώην υπουργός Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και μέλος της Δ.Ε. του ΔΗΚΚΙ Ηλίας Νικολόπουλος και ο πρέσβης επί τιμή Θέμος Στοφορόπουλος.

 

Μ.Β.

 

Scroll to top