Λονδίνο Του Ισάακ Α. Καριπίδη
«Βιομηχανικής κλίμακας υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων». Ετσι χαρακτήρισε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών ο εισαγγελέας Αντριου Εντις. Πρόκειται για τον άνθρωπο που εδώ και πολλά χρόνια, για λογαριασμό της βρετανικής δικαιοσύνης, ερευνά την υπόθεση εις βάθος. Η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος του σκανδάλου ξεπερνά κάθε παρόμοια περίπτωση, τουλάχιστον εδώ στη Γηραιά Αλβιώνα. «Η λίστα των θυμάτων είναι σαν το Who is Who της Βρετανίας τα πρώτα πέντε χρόνια του αιώνα», υπογράμμισε ο εισαγγελέας. Παράλληλα, όπως επισήμανε, του έκανε εξαιρετική εντύπωση πως «η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των θυμάτων».
Μεταξύ άλλων, αυτά ειπώθηκαν χθες σε δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι όταν ξεκίνησε η διαδικασία απόδοσης των ποινών για όσους έχουν κριθεί ένοχοι για τον εν λόγω σκάνδαλο. Στο εδώλιο καθόταν ο Αντι Κόλσον, ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Ντέιβιντ Κάμερον αλλά και οι τρεις ακόμη, πρώην συνάδελφοι του, που δούλευαν μαζί του στην εφημερίδα «News of the World». «Αυτοί οι τέσσερις άντρες είχαν διαφθείρει εντελώς τη «News of the World», η οποία κατάντησε εγκληματική επιχείρηση υψηλού επιπέδου», είπε ο Αντριου Εντις δείχνοντας προς τον Αντι Κόλσον και την παρέα του. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ανακοινωθούν οι ποινές. Ετσι, ο Κόλσον αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δύο χρόνια, ενώ και οι τέσσερις μαζί αντιμετωπίζουν πρόστιμα συνολικής αξίας 750.000 λιρών.
Δωροδοκίες
Επιπλέον, τόσο ο Κόλσον όσο και ο Κλάιβ Γκούντμαν, ο δημοσιογράφος της «News of the World» που κάλυπτε το βασιλικό ρεπορτάζ, κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να ξαναδικαστούν για το αδίκημα της δωροδοκίας δημοσίου λειτουργού καθώς το δικαστήριο δεν κατάφερε να αποφασίσει αν τελικά είναι ένοχοι ή αθώοι. Οι δύο τους κατηγορούνται ότι δωροδόκησαν αστυνομικούς που την εποχή εκείνη υπηρετούσαν στα Βρετανικά Ανάκτορα με σκοπό να εξασφαλίσουν καταλόγους που περιείχαν τα τηλέφωνα όλης της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρετανικό δικαστήριο, την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από μια δίκη που κράτησε 138 ημέρες, έκρινε ένοχο τον Κόλσον για συνωμοσία τηλεφωνικών υποκλοπών την περίοδο 2000-2006. Ενώ αθώωσε τη βασική συγκατηγορούμενη του, την πρώην «βασίλισσα των ταμπλόιντ» και προστατευόμενη του μεγιστάνα των Μέσων Ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, Ρεμπέκα Μπρουκς. Μια εξέλιξη που ανάγκασε τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει δημόσια συγγνώμη γιατί το 2007, ενώ είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, προσέλαβε τον Κόλσον στη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του γραφείου του. Θέση που διατήρησε ο Κόλσον ακόμη και όταν ο Κάμερον έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας. Και όλα αυτά παρά τις έντονες αντιρρήσεις που είχαν όχι μόνο η αντιπολίτευση άλλα και υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος.