ranieri

01/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ρανιέρι στο τιμόνι

Ως Ιταλός γνωρίζει από άμυνα, αλλά η έφεση των ομάδων του στο επιθετικό ποδόσφαιρο προδιαθέτει ότι θα πάρει τα θετικά δείγματα γραφής της Ελλάδας στα τελευταία δύο παιχνίδια της στο Μουντιάλ, για να τα εξελίξει. Σωκράτης, «Τόρο», Σαμαράς και Μανιάτης οι νέοι ηγέτες.
      Pin It

 

ΡΕΣΙΦΕ Αποστολή: Β. Παπαντωνοπούλου

 

Εκλεισε ο ο κύκλος του Φερνάντο Σάντος και πλέον αναμένεται η –τυπική- ανακοίνωση της πρόσληψης του Κλάουντιο Ρανιέρι από την ΕΠΟ. Ακούγεται ότι το συμβόλαιό του θα είναι διετές, με προοπτική ανανέωσης άλλων δύο χρόνων. Ο 62χρονος Ιταλός αναλαμβάνει το εθνικό μας συγκρότημα, με τον Πορτογάλο προκάτοχό του (και τον προκάτοχο αυτού, Οτο Ρεχάγκελ) να έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη: Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004, προημιτελικά Euro 2012, στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου το 2014!

 

Γενικότερος στόχος είναι η διατήρηση της Ελλάδας στον δρόμο των επιτυχιών.

 

Πρώτος σταθμός είναι ασφαλώς η πρόκριση στα τελικά του Euro 2016 της Γαλλίας. Στόχος εφικτός για τα «κυβικά» της Ελλάδας, δεδομένου ότι προκρίνονται πλέον 24 ομάδες στη διοργάνωση και ότι η κλήρωση ήταν κάτι παραπάνω από ευνοϊκή. Αντίπαλοί μας είναι η Ρουμανία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Φινλανδία και οι Νήσοι Φερόες. Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται το αν και ποιες αλλαγές θα γίνουν στο οργανόγραμμα της εθνικής ομάδας, από τον τεχνικό διευθυντή έως τους βοηθούς του Ρανιέρι. Το αν θα μείνουν άνθρωποι από το προηγούμενο καθεστώς ή αν η ανανέωση θα είναι καθολική.

 

Για τους Ελληνες φιλάθλους, πάντως, πιο σημαντικές θα είναι οι διαθέσεις που θα δείξει ο Ιταλός ως προς το έμψυχο υλικό της ομάδας και την ανανέωση που θα επιχειρήσει για να υπηρετήσει το στιλ παιχνιδιού του. Ως Ιταλός γνωρίζει από άμυνα, αλλά η έφεση των ομάδων του στο επιθετικό ποδόσφαιρο προδιαθέτει ότι θα πάρει τα θετικά δείγματα γραφής της Ελλάδας στα τελευταία δύο παιχνίδια της στο Μουντιάλ για να τα εξελίξει.

 

Από τους 23 παίκτες που βρέθηκαν στη Βραζιλία, είναι δεδομένη η αποχώρηση του Γιώργου Καραγκούνη, ενώ υπάρχουν ερωτήματα για τους υπόλοιπους που έχουν περάσει τα –άντα: τον 35χρονο Κώστα Κατσουράνη, τον 34χρονο Φάνη Γκέκα, τον 33χρονο Δημήτρη Σαλπιγγίδη… Ερωτήματα ως προς τη δική τους στάση (ειδικά στην περίπτωση του πρώτου), αλλά και στις διαθέσεις του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού.

 

Νέοι και αδιαπραγμάτευτοι ηγέτες της μελλοντικής εθνικής πρέπει να θεωρούνται οι Παπασταθόπουλος, Τοροσίδης, Σαμαράς και Μανιάτης. Ο βασικός κορμός διαθέτει παίκτες μεταξύ 23 και 28 ετών, που έχουν πολλά ακόμα να δώσουν. Υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που δεν χώρεσαν στη μουντιαλική λίστα, αλλά μπορούν άνετα να πείσουν τον Ιταλό ομοσπονδιακό τεχνικό με τις εμφανίσεις τους στους συλλόγους τους (περιπτώσεις Κλάους Αθανασιάδη, Κώστα Φορτούνη) ή να επανέλθουν δριμύτεροι μετά τους τραυματισμούς τους (Κυριάκος Παπαδόπουλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Δημήτρης Σιόβας)…

 

Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι ο Ρανιέρι σίγουρα θα κοιτάξει και στη δεξαμενή των νέων που αυτή τη στιγμή παίζουν στις εθνικές κάτω των 21 και 19 χρόνων και έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Ισως στη λίστα για τη Γαλλία χωρέσουν παίκτες σαν τον Καρέλη, τον Δώνη, τον Λαγό, τον Μπουχαλάκη, τον Κολοβό…

 

Scroll to top