02/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «σκληροί» θέλουν πόλεμο

ΙΣΡΑΗΛ- Παρουσία του Νετανιάχου και του προέδρου Πέρες, κηδεύτηκαν δίπλα δίπλα οι τρεις απαχθέντες έφηβοι. Το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας εξετάζει την απέλαση στελεχών της Χαμάς από τη Δυτική Οχθη στη Γάζα.
      Pin It

Της Ελλης Πάνου

 

Το θρίλερ της απαγωγής των τριών Ισραηλινών εφήβων έληξε χθες, με την κηδεία τους στο νεκροταφείο της πόλης Μοντίν. Οι τελετές έγιναν χωριστά στον τόπο κατοικίας του καθενός, αλλά οι τρεις φίλοι ετάφησαν μαζί, δίπλα δίπλα, παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έφτασαν με λεωφορεία από όλη τη χώρα. Συγκρατημένη η ομιλία του πρωθυπουργού Νετανιάχου, πιο αιχμηρή αυτή του προέδρου της χώρας Σιμόν Πέρες, ο οποίος στρεφόμενος προς την ηγεσία των δυνάμεων ασφαλείας είπε: «Ξέρω ότι θα πιάσετε στα χέρια σας τούς δολοφόνους και ότι θα τιμωρηθούν. Το Ισραήλ θα χτυπήσει με δύναμη μέχρι να ξεριζωθεί η τρομοκρατία».

kosmos6

Ισραηλινής καταγωγής Αμερικανοί πολίτες διοργάνωσαν μνημόσυνο για τους τρεις εφήβους δίπλα στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη

 

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι επιλογές της κυβέρνησης συνασπισμού τριών κομμάτων είναι πλέον αρκετά περιορισμένες σε σχέση με το παρελθόν και οι διαφωνίες στο εσωτερικό της και στην κοινωνία μεγάλες.

 

Αντίποινα

 

Τη Δευτέρα το βράδυ, η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας μετά τον εντοπισμό των τριών νεαρών, έγινε σε κλίμα μεγάλης έντασης και διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου -γράφει η Haaretz- και ο υπουργός Αμυνας Μοσέ Αγιαλόν πρότειναν τα αντίμετρα να περιλαμβάνουν «ένα κύμα ανέγερσης οικισμών», συμπεριλαμβανομένου κι ενός στη μνήμη των θυμάτων, με την προσθήκη χιλιάδων μονάδων, παρά την αντίθετη δέσμευση του Τελ Αβιβ απέναντι στην Ουάσινγκτον. Η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι διαφώνησε και απείλησε με βέτο αφενός, όπως είπε, για να μην αποξενωθεί η χώρα από τους συμμάχους της κι αφετέρου για να μη διαρραγεί η εθνική συναίνεση που έχει επιτευχθεί με αφορμή τις απαγωγές.

 

Αλλά τη διαμάχη πυροδότησε ο υπουργός Οικονομικών Ναφτάλι Μπένετ, που χαρακτήρισε γενικώς τα προτεινόμενα αντίποινα «αδύναμα και οριακά επαίσχυντα» και παρουσίασε μια δική του λίστα με 8 δράσεις, μερικές από τις οποίες, γράφει η Haaretz, ήταν «αρκετά ακραίες»: όπως μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, η κατάσχεση των χρημάτων που έχει η οργάνωση στις τράπεζες και η επαναφορά της θανατικής ποινής για τους τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί σε στρατοδικεία. Ενδεικτική του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση ήταν η αντίδραση του υπουργού Αμυνας που προειδοποίησε ότι εάν υιοθετηθούν τέτοια «επικίνδυνα» μέτρα, θα κλιμακωθεί η κρίση σε τέτοιο σημείο, που δεν θα ξέρει η κυβέρνηση πώς να την ελέγξει. «Θέλουμε πραγματικά ένα πόλεμο στη Γάζα τώρα;» ρώτησε οργισμένος ο Αγιαλόν. «Τελικά θα εμπλακούμε σε πόλεμο στη Γάζα», του απάντησε ο Μπένετ. «Είναι καλύτερα, λοιπόν, να τον έχουμε ξεκινήσει εμείς». Σύμφωνα με το Associated Press, η κυβέρνηση εξετάζει, μεταξύ άλλων, την απέλαση στελεχών της Χαμάς από τη Δυτική Οχθη στη Γάζα, προσπαθώντας παράλληλα να υπονομεύσει με κάθε μέσο την κυβέρνηση ενότητας που συγκρότησαν με την Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς.

kosmos7

Φλόγες ξεπηδούν μετά την επίθεση στο σπίτι ενός από τους κατονομασθέντες ως απαγωγείς των τριών εφήβων, στην Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης

 

Στοχευμένες επιχειρήσεις

 

Την ώρα που οι υπουργοί λογομαχούσαν, οι ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυαν τις συνήθεις σε αυτές τις περιπτώσεις επιχειρήσεις τους: βομβάρδισαν στοχευμένα 34 στόχους της οργάνωσης στη Γάζα, που φαίνεται ότι είχαν εγκαίρως εκκενωθεί, ως απάντηση και για 8 επιθέσεις της οργάνωσης με ρουκέτες, γκρέμισαν τα σπίτια των δύο υπόπτων για τις δολοφονίες των εφήβων, μελών της Χαμάς στη Χεβρώνα και πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 19χρονο Παλαιστίνιο στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης, που οι γονείς του υποστήριξαν ότι απλώς μετέφερε ψώνια στο σπίτι από την αγορά.

 

Στην Ιερουσαλήμ, οι ακροδεξιοί κατέβηκαν κατά εκατοντάδες στους δρόμους, ζητώντας εκδίκηση και ξέσπασαν συγκρούσεις όταν το πλήθος εισέβαλε σε ένα εστιατόριο, αναζητώντας «Αραβες εργαζόμενους» για να τους σκοτώσουν! «Αυτή η τραγωδία, που διήρκεσε όσο και ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, έχει αφήσει πολλές εκκρεμότητες (…) αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: όταν το Ισραήλ αρνείται να πληρώσει το τίμημα της ειρήνης, υποχρεώνεται να πληρώσει το τίμημα της μη ειρήνης», σχολιάζει η εφημερίδα Haaretz, αποδίδοντας μέρος της ευθύνης στην κυβέρνηση Νετανιάχου. «Οταν ο πρωθυπουργός απελευθέρωνε εκατοντάδες κρατουμένους με αντάλλαγμα την επιστροφή του απαχθέντος στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ», γράφει το σχετικό ρεπορτάζ, «επιβράβευε την τρομοκρατία και ενίσχυε τις μεθόδους της Χαμάς απέναντι στον μετριοπαθή πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς (…) ωστόσο, αφού εκπλήρωσε τα τρία τέταρτα της υπόσχεσής του, ο Νετανιάχου έκανε πίσω και αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερες τις τελευταίες δύο ομάδες κρατουμένων, οι οποίοι στράφηκαν στη Χαμάς για βοήθεια… Η ηγεσία της οργάνωσης τους το υποσχέθηκε κι αυτή η υπόσχεση υλοποιήθηκε με την απαγωγή των τριών παιδιών στις 12 Ιουνίου».

 

Η εφημερίδα κάνει λόγο για καθυστερήσεις στις έρευνες και στην απόδοση ευθυνών και για προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών να «ξεφύγουν», την ώρα που δινόταν στη δημοσιότητα η κραυγή για βοήθεια ενός εκ των δολοφονημένων παιδιών στην Αμεση Δράση, που δείχνει τουλάχιστον αμέλεια. «Με απήγαγαν» ακούγεται μια ψιθυριστή φωνή να λέει και ο υπάλληλος στο τηλεφωνικό κέντρο να λέει συνεχώς: «Ποιος είναι; Ποιος είναι;». Στη συνέχεια ακούγεται μια φωνή να φωνάζει «βάλε κάτω το κεφάλι σου» και λίγο μετά πυροβολισμοί. Επί ώρες το προσωπικό στην Αμεση Δράση δεν ασχολήθηκε, νομίζοντας ότι πρόκειται για φάρσα, παρά τον αυστηρό κανονισμό που προβλέπει ότι πρέπει να ελέγχονται όλα τα τηλεφωνήματα, και η μηχανή κινητοποιήθηκε πολύ αργότερα όταν ο πατέρας του ενός απαχθέντος τον δήλωσε αγνοούμενο. Είχαν χαθεί ήδη πολύτιμες ώρες, αλλά σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών φαίνεται ότι ήταν πολύ πολύ αργά, αφού τα τρία παιδιά μάλλον σκοτώθηκαν την ώρα που το ένα από αυτά εκλιπαρούσε στο τηλέφωνο για βοήθεια.

 

Scroll to top