02/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΕΑ ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Μπάλα, samba και ρυθμός

      Pin It

Tης Μ. ΚουστένηgetFile (1)

 

Οπως κάθε κορυφαία αθλητική διοργάνωση που σέβεται τον εαυτό της έτσι και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 της Βραζιλίας έχει «πυροδοτήσει» μια σειρά νέων μουσικών συλλογών. Αλλες πιο μοδάτες και μπιτάτες, άλλες πιο κλασικές, πιο εστέτ, πιο χαμηλόφωνες, άλλες πιο λάτιν κι άλλες πιο τζαζ, σημασία έχει πως η σημαία η λέξη «Brasil» εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε άλμπουμ το τελευταίο διάστημα. Bεβαίως, μη γελιέστε, οι περισσότερες από αυτές τις συλλογές δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα τις μουσικές οι οποίες μονοπωλούν τα ηχεία των σταδίων στη Βραζιλία. Μην ξεχνάμε πως το «One Love, One Rhythm: The 2014 FIFA World Cup» που έχει ανακηρυχθεί επίσημος δίσκος του Μουντιάλ περιλαμβάνει μεγάλες δόσεις από Σακίρα, Pitbull, Ρίκι Μάρτιν και ολίγη από Σέρτζιο Μέντες, Σαντάνα, Λανγκ Λανγκ, Καρλίνιος Μπράουν, Αλόε Μπλακ.

 

Οι τρεις συλλογές που ακολουθούν έχουν άλλη φιλοσοφία: θέλουν να συνδέσουν τη ζωή στη Βραζιλία με τον υπόλοιπο κόσμο, να μας θυμίσουν τη συμβολή του αστείρευτου βραζιλιάνικου μουσικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα, να αναδείξουν τις νέες δυνάμεις του είδους. Μην ξεχνάμε βέβαια πως είναι αδύνατον να χωρέσει σε έναν, δύο ή πέντε δίσκους η μουσική ιστορία μιας χώρας στην οποία περιλαμβάνονται η ιδρυτική πράξη της μπόσα νόβα, ένα μεγάλο μέρος της λάτιν, η σάμπα και τόσα άλλα.

 

getFile (4) «Sonzeira: Brasil Bam Bam Bam» έχει τίτλο η συλλογή που κυκλοφόρησε στις 26 Μαΐου (Talkin’ Loud/Virgin EMI) και την οποία επιμελήθηκε ο Ζιλ Πέτερσον. «Ξεκινώντας αυτό το άλμπουμ, έθεσα στον εαυτό μου μια ερώτηση που αφορούσε την ιστορία της βραζιλιάνικης μουσικής» λέει ο ίδιος. «Τι είναι αυτό που οδηγεί και μαγεύει ένα αγόρι από τη Γαλλία, που ζει στο νότιο Λονδίνο (τον εαυτό του φυσικά εννοεί) να ψάχνει στην ηλικία των 15 βραζιλιάνικους ρυθμούς για να παίξει στο πειρατικό ραδιόφωνο; Γιατί το έκανα αυτό; Τι ήταν αυτό που με παρακινούσε;». Τελικά βρήκε την απάντηση στην Bahia, στον afro-βραζιλιάνικο ήχο, στη βαριά σάμπα, την μπόσα νόβα αλλά και την πιο εκφραστική funky σκηνή και τον πιο σύγχρονο ήχο. Και με αυτά γέμισε τη συλλογή του.

 

 Eξαιρετική συλλογή αλλά όχι τόσο «καθαρόαιμη» όσο η προηγούμενη είναι η «Studio Rio Presents: The Brazil Connection» (Sony Music) που επιμελήθηκαν οι Berman Brothers (δηλαδή τα getFile (2)αδέρφια Φρανκ και Κρίστιαν). Επιχειρώντας να κάνουν αυτό ακριβώς που λέει και ο τίτλος του άλμπουμ (δηλαδή να μπλέξουν τη βραζιλιάνικη χαρά της ζωής με ιδεώδεις ερμηνείες από το παρελθόν) επέλεξαν κομμάτια από την αφρόκρεμα της τζαζ.

 

«Η μουσική είναι η καρδιά και η ψυχή της Βραζιλίας. Είναι η δύναμη ζωής ενός ολόκληρου πολιτισμού», λένε οι παραγωγοί. «Ηταν ένα καταπληκτικό ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου κλασικά αμερικανικά στάνταρντς μπλέκουν με τη ζωντάνια της βραζιλιάνικης μουσικής έπειτα από την παρέμβαση πολλών ταλαντούχων μουσικών κι ενορχηστρωτών. Μάθαμε πολλά πράγματα προκειμένου να καταφέρουμε να τα συνδέσουμε. Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι το συμπέρασμα πως η Βραζιλία είναι το πιο μουσικό μέρος που έχουμε πάει ποτέ στη ζωή μας»

 

Και για του λόγου το αληθές στο άλμπουμ θα βρείτε νωχελικές μπόσα νόβα αλλά και σάμπα διασκευές σε 12 ιστορικά κομμάτια των Μπιλ Γουίδερς (Lovely Day), Αρίθα Φράνκλιν (Walk On By), Μάρβιν Γκέι (Sexual Healing), Μπίλι Χολιντέι (You’ve Changed), The Isley Brothers (It’s Your Thing), Μελ Τορμε (I’ve Got You Under My Skin), Νίνα Σιμόν (Wish I Knew What It Means To Be Free), Τζόνι Νας (I Can See Clearly Now), Ντέιβ Μπρούμπεκ-Κάρμεν ΜακΡέι (Take 5), Αντι Γουίλιαμς (Music To Watch Girls By), Σάρα Βον (Summertime).

 

getFile (3) Από τη μουσική λίστα του φετινού Μουντιάλ δεν θα μπορούσε να λείπει ένας βετεράνος παραγωγός, dj, ράπερ και μεγάλος φαν του ποδοσφαίρου: ο Νόρμαν Κουκ ή, όπως τον ξέρουμε οι περισσότεροι, ο Fatboy Slim. Είκοσι κομμάτια περιλαμβάνει η νέα του μουσική απόπειρα του Βρετανού η οποία έχει τίτλο «Fatboy Slim Presents Bem Brasil».

 

Εννοείται πως στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν βετεράνοι και αστέρες της χορευτικής σκηνής όπως οι Καρλ Κοξ, DJ Fresh, Versão Salvador, Psychemagik, Τζον Ντίγκγουιντ, οι οποίοι φυσικά και ξέρουν πως να ενσωματώνουν στη σάμπα και την μπόσα νόβα των Ελις Ρεζίνα, Bebeto, Ζιλμπέρτο Ζιλ, Ζορζ Μπεν Ζορ τις ελέκτρο ανησυχίες τους. Αλλωστε όπως ο ίδιος ο Fatboy Slim είπε «Είναι ένας δίσκος που βγήκε με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα μπορούσε να φτιάχτηκε για να αναδείξει την πραγματική βραζιλιάνικη μουσική, αλλά θα μπορούσε να μην έχει καμία σχέση με τη Βραζιλία…».

 

Scroll to top