02/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

38-1Ο Μανώλης Μητσιάς στο Ηρώδειο

 

Με πολύχρονη συνεισφορά στο έντεχνο τραγούδι, ο Μανώλης Μητσιάς εμφανίζεται απόψε (21.00) στο Ηρώδειο, με τους «Εσπερινούς διαλόγους». Προτείνει έναν ιδιότυπο μουσικό διάλογο ανάμεσα σε κορυφαίους και διαφορετικούς μεταξύ τους Ελληνες μουσικοσυνθέτες. Αξιώθηκε να ερμηνεύσει, συχνά σε πρώτη εκτέλεση, τραγούδια αγαπημένων συνθετών, από τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη έως τον Ξαρχάκο και τον Τσιτσάνη. Η φωνή του παραμένει ένα ευαίσθητο βαρόμετρο σε δύσκολες εποχές. Τον συνοδεύει, με τον γνωστό ποιοτικό της ήχο, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.

 

……………………………………………

 

«Ελεύθερο ζευγάρι» μέχρι το Σάββατο38-2

 

Η κωμωδία των Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε «Το ελεύθερο ζευγάρι» παρουσιάζεται έως και το Σάββατο 5 Ιουλίου στο «Τσάι στη Σαχάρα». Εκείνη, εκείνος, ο γάμος τους, οι απιστίες του, ο εραστής της, οι συνεχείς απόπειρες αυτοκτονίας, η ζήλια τους, η αγάπη τους και μια εξομολόγηση στους θεατές που θα μοιραστούν αμφίδρομα τα συζυγικά τους προβλήματα. Μια θεότρελη κωμωδία με πολύ γέλιο, απρόοπτη εξέλιξη αλλά και συγκινήσεις καθημερινής ζωής. Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία – μουσική επένδυση Αλέξανδρου Λιακόπουλου, απόδοση – προσαρμογή Γιώργη Κοντοπόδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Βογιατζή, Γιώργης Κοντοπόδης. Τετάρτη και Παρασκευή στις 21.45 και Σάββατο στις 20.15. Τιμή εισιτηρίων: 10 και 7 ευρώ (Λαοδικείας 18 – Ιλίσια, τηλ. 2110120936).

 

………………………………………….

38-3Xoρευτικοί πειραματισμοί

 

Υπήρξαν χορευτές της ομάδας του Φορσάιθ, ενώ ήδη από το 2007 πειραματίζονται με τη χορογραφία, μέσα από έργα που προτείνουν τη σύζευξη δημιουργού-ερμηνευτή. Ο Γιάννης Μανταφούνης και ο Φαμπρίς Μαζλία στο ντουέτο «Eifo Efi», σήμερα στην Πειραιώς 260 (Ε), επιχειρούν μια σπουδή στη δυαδικότητα -όχι ως απλό αριθμητικό άθροισμα, αλλά ως αναστοχασμό πάνω στη σκηνική συνύπαρξη. Το πάτωμα-καθρέφτης δημιουργεί έναν κόσμο πολλαπλών ειδώλων, καθώς οι δύο ερμηνευτές δοκιμάζουν τα όρια της χορευτικής σύμβασης εισάγοντας λόγο, αλλά και παιγνιώδη κινητικά μοτίβα. Το αποτέλεσμα είναι ένα οπτικό-ηχητικό παράδοξο, που κλείνει το μάτι στον θεατή, κινητοποιώντας βλέμματα και αισθήσεις.

………………………………………..

 

 Οι σπείρες του Τάκη Στεφάνου38-6

 

Η έκθεση του γνωστού ζωγράφου Τάκη Στεφάνου «Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις, σύγχρονες προσεγγίσεις» παρουσιάζεται μέχρι τις 20/10 στο Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12). Ο Τάκης Στεφάνου προτείνει μια ιδιαίτερη αφήγηση γύρω από τη σπείρα που συνομιλεί με απεικονίσεις της σε αντικείμενα του παρελθόντος, με ύλες φυσικές και ανθρωπογενείς, που παραπέμπουν σε αέναες διαδικασίες στοχασμού, μνήμης και μετασχηματισμού. Τα θέματά του είναι εννοιολογικές σειρές με τίτλους, που παραπέμπουν στο περιεχόμενο της βασικής προβληματικής του. Μέσα από τις μαθηματικές χαράξεις και την αόρατη γεωμετρία θέλει να οριοθετήσει την πνευματικότητα, που είναι το ζητούμενο στο έργο του. Ενδιαφέρεται για την πνευματικότητα του ανθρώπου στη διαρκή ροή από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον. Από την αφετηρία του σχεδιασμού του ιωνικού κιονόκρανου, που προβάλλεται με τη μορφή της ρίζας του 4, η διαδρομή συνεχίζεται με τον κύκλο με τη στάχτη και τις πέτρες και προχωράει στην περιπλάνηση στη γεωμετρία του σύμπαντος, με τον τίτλο «Mείον ένα – Nεύτων». Ο Τάκης Στεφάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Εχει παρουσιάσει το έργο του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ζει ανάμεσα στην Αθήνα, το Παρίσι και τα Ιωάννινα, όπου διατηρεί το κύριο εργαστήριό του.

 

………………………………………..

38-5Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας

 

«Πάντα εδώ…» είναι ο τίτλος της καλοκαιρινής περιοδείας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που τον φέρνει ξανά σε επαφή με το αγαπημένο του κοινό απόψε, στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας. Ο πλέον αγαπητός συναυλιακός καλλιτέχνης των τελευταίων σαράντα χρόνων διατηρεί σταθερά δυνατή τη φλόγα της σκηνικής του παρουσίας και προσκαλεί σε μια συναυλία που θα προσφέρει συγκίνηση και δυναμισμό, εκτόνωση και σκέψη.

 

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κουβαλάει πάντα την κληρονομιά των συνεργασιών του με σπουδαίους συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Νικόλας Ασιμος μεταξύ άλλων, και έχει τραγουδήσει ποιητές όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Νίκος Καββαδίας, ο Αλκης Αλκαίος, ο Κώστας Καρυωτάκης αλλά και σπουδαίους στιχουργούς όπως ο Κώστας Τριπολίτης και ο Οδυσσέας Ιωάννου.

 

Με μια φωνή που ηχεί μοναδικά τρυφερή και άλλες στιγμές ανατριχιαστικά εκρηκτική. Opening act: Οι εκρηκτικοί «1550», φορτισμένοι με αστείρευτη ροκ ενέργεια, παρουσιάζουν το νέο τους τραγούδι «Εγώ είμαι για σένα». Ωρα έναρξης: 21.00. Στο ταμείο η τιμή του εισιτηρίου είναι 13 €. Για τα παιδιά κάτω των 10 ετών που θα συνοδεύονται η είσοδος είναι δωρεάν.

 

…………………………………………

Τα παιδιά και το Μουσείο ΦωταερίουΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ

 

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (Πειραιώς 100, Γκάζι) προσκαλεί τους μικρούς του φίλους να ζήσουν μια αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία στο εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας. Το Μουσείο οργανώνει τον πενθήμερο κύκλο δράσεων από 21/7 έως 25/7 για παιδιά ηλικίας από 7 έως 11 ετών, από τις 10.00 το πρωί έως τις 13.00. Το φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα, με την υποστήριξη της εταιρείας Διερευνητική Μάθηση Α.Ε., είναι σχεδιασμένο και εμπνευσμένο από τη μόνιμη έκθεση του μουσείου αλλά και τη σχέση των παιδιών με την τεχνολογία του εργοστασίου και τη σύγχρονη ρομποτική. Περιλαμβάνει δραστηριότητες που στόχο έχουν να ανακαλύψουν τα παιδιά τα μυστικά του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας (τα στάδια παραγωγής του φωταερίου, τις ειδικότητες επαγγελμάτων, τον μηχανολογικό εξοπλισμό κ.ά.), να εμπνευστούν, να εκφραστούν δημιουργικά, να παίξουν και να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής, γνωρίζοντας τον σαγηνευτικό της κόσμο. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 14/7. Κόστος συμμετοχής 40 ευρώ την εβδομάδα για κάθε παιδί. Εκπτωση 10% για τα αδέρφια. Τηλ. 210-3475535 (καθημερινά 10.00-18.00).

 

Scroll to top