ECDL

02/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Χαράτσι ανανέωσης στα πιστοποιητικά ECDL

Από 50 έως 70 ευρώ θα πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες κάτοχοι επειδή... έληξαν!.
      Pin It

Χιλιάδες κάτοχοι πιστοποιητικών πληροφορικής θα αναγκαστούν να πληρώσουν από 50 έως και 70 ευρώ προκειμένου να ανανεώσουν την ισχύ των εγγράφων, καθώς με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 4204/14 (ΦΕΚ-1263 Β/16-5-14), τα πιστοποιητικά ECDL που εκδόθηκαν πριν από τις 30 Ιουνίου 2011 έπαψαν να ισχύουν από προχθές.

Από τη Δευτέρα, λοιπόν, δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και όχι μόνο καλούνται με άκρως εκβιαστικό τρόπο να ανανεώσουν την ισχύ των πιστοποιητικών που για να τα αποκτήσουν σπατάλησαν χρόνο και χρήμα πριν από τρία χρόνια.

Και αυτό γιατί τα πιστοποιητικά πληροφορικής αποτελούν απαραίτητο προσόν για τη συμμετοχή κάποιου σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αλλά και για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζουν επιπλέον μόρια σε διαγωνισμούς για την πρόσληψη στο Δημόσιο.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου η αισχροκέρδεια δίνει και παίρνει, τα πιστοποιητικά ECDL έχουν διά βίου ισχύ σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, ο αντιπρόσωπος της εταιρείας ECDL στην Ελλάδα κατάφερε να θεσμοθετήσει τα «συνδρομητικού» τύπου πιστοποιητικά και μάλιστα τη στιγμή που εφαρμόζεται η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πλουτίζοντας σε βάρος δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Με τον φόβο λοιπόν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, χιλιάδες υπάλληλοι σπεύδουν από προχθές να επαναπιστοποιήσουν τις γνώσεις τους, πληρώνοντας όσο όσο.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο φορέας πιστοποίησης Vellum, αναφέρεται ότι η ΚΥΑ είναι «ανήθικη απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους που καλούνται να πληρώσουν χαράτσι ανανέωσης για το πιστοποιητικό που απέκτησαν με κόπο και χρήμα», ενώ λίγο πιο κάτω τονίζει ότι «η νέα ΚΥΑ παραβιάζει τη διάταξη του άρθρου 28 του Ν. 3320/2005 (Φ.Ε.Κ. 48/Α΄/2005) στην οποία προβλέπεται ότι οι σχετικές Υπ. Αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη διεθνή επί του θέματος πρακτική».

Οι φορείς πιστοποίησης έχουν ζητήσει στο παρελθόν είτε την κατάργηση της ΚΥΑ είτε την αναστολή της, χωρίς να έχει δοθεί καμία σχετική απάντηση επί του θέματος μέχρι στιγμής.

Δ.Α.
efsyn.gr

Scroll to top