02/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και οι ένστολοι… προσοχή στην τρόικα

Οι δανειστές θα αποφασίσουν και για το ύψος της αποκατάστασης του μισθολογίου τους και για τα μέτρα που θα επιβληθούν για να καλυφθεί το κόστος, το «μήνυμα» της συνάντησης με τον Σταϊκούρα.
      Pin It

Του Κώστα Τσάβαλου

 

Η τρόικα φαίνεται ότι θα έχει τον τελευταίο λόγο για το εύρος της αποκατάστασης των αποδοχών των ενστόλων, το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών, αλλά και για το «πακέτο» των ισοδύναμων μέτρων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα δημιουργηθεί. Η πρώτη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους των ενστόλων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) με αντικείμενο την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήταν διερευνητική των προθέσεων των δύο πλευρών.

 

Ωστόσο, το μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης για εφαρμογή μεν της απόφασης αλλά εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων του προϋπολογισμού και αφού προσδιοριστούν πρώτα τα ισοδύναμα μέτρα, ήταν σαφές.

oiko1

Το πλαίσιο αποκατάστασης των μισθών των ενστόλων θα διαμορφωθεί ουσιαστικά στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα εξεταστεί συνολικά η υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού, τα προαπαιτούμενα και η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής. Η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων και των αποστράτων -όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί μέχρι τις 31/7/2012- θα προκαλέσει στον προϋπολογισμό δαπάνη περίπου 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500-600 εκατ. ευρώ είναι τα αναδρομικά που πρέπει να καταβληθούν και τα υπόλοιπα 200-300 εκατ. ευρώ οι ετήσιες αυξήσεις που θα πρέπει να χορηγούνται από δω και στο εξής. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι αναπόφευκτη η λήψη νέων μέτρων για την κάλυψη του κόστους, εκτός και αν η κυβέρνηση ερμηνεύσει κατά το δοκούν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και περιορίσει σημαντικά το κόστος ή καλύψει μέρος του από την αναμόρφωση του μισθολογίου του κλάδου στην κατεύθυνση μερικής αποκατάστασης των αποδοχών. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο θα προβλέπει μικρότερες περικοπές από αυτές που επιβλήθηκαν με τον ν. 4093/2012 και θα καθορίζει τις αποδοχές των ενστόλων και, συνακόλουθα, των αποστράτων σε επίπεδα υψηλότερα μεν από τα σημερινά αλλά χαμηλότερα από αυτά του Ιουλίου 2012. Ομως και αυτό το σενάριο θα συνοδεύεται από δημοσιονομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, λόγω της ετήσιας πρόσθετης δαπάνης που θα προκύψει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η τρόικα δεν πρόκειται να ανάψει το «πράσινο φως» για τη μισθολογική αποκατάσταση και τα αναδρομικά αν δεν επιβληθούν πρώτα τα μέτρα (φοροεισπρακτικά και άλλα) άμεσης αποτελεσματικότητας.

 

Ερμηνείες και ελιγμοί

 

Πάντως, οι αποφάσεις του ΣτΕ αφήνουν σημαντικά περιθώρια ελιγμών και ερμηνειών στην κυβέρνηση. Σ’ αυτές γίνεται λόγος για την ανάγκη οι μειώσεις των αποδοχών να μην είναι πολύ μεγάλες, ώστε τα επίπεδά τους να διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των θιγόμενων και να μη θέτουν σε κίνδυνο το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Δίδεται δηλαδή στην κυβέρνηση η δυνατότητα να περιορίσει απλώς τις περικοπές και όχι να τις καταργήσει πλήρως. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Χρήστος Φωτόπουλος, στη συνάντηση δεν τέθηκε ύψος κονδυλίων για την αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος των ενστόλων, καθώς ο κ. Σταϊκούρας έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του ΓΛΚ νομοτεχνική μελέτη για το συνολικό κόστος.

 

Οι στρατιωτικοί

 

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των απόστρατων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών την άμεση αποκατάσταση του μισθολογίου και των συντάξεων. Δήλωσαν όμως ότι δέχονται σταδιακή καταβολή των αναδρομικών. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για να συζητηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια αποκατάστασης των μισθολογίων τα οποία θα έχει επεξεργαστεί το ΓΛΚ.

 

Scroll to top