dei

02/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατά της εκποίησης της ΔΕΗ

Για «τριτοκοσμικές αρπαχτές» έκανε λόγο ο συντονιστής της ΕΓ του κόμματος, Γιάννης Τσιρώνης που τόνισε πως η εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες με βάση την αξία της μετοχής της συνιστά απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
      Pin It

«Δικαιούμαστε να πούμε σε μία Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ότι χρειαζόμαστε λιγότερο λιγνιτικό ρεύμα και ότι κάποιοι ΑΗΣ θα κλείσουν αλλά δεν θα μπορούμε να πούμε το ίδιο σε ιδιώτες», τόνισε ο συντονιστής της ΕΓ των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Τσιρώνης σε σχετική εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Και στην περίπτωση της ΔΕΗ δεν μιλάμε καν για κάποια νεοφιλελεύθερη επιλογή, με την οποία κάποιος μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί: Μιλάμε για «τριτοκοσμικές αρπαχτές», σαν την εκχώρηση των αιγιαλών, την εκχώρηση του Ελληνικού, που θα το δώσουμε και θα πληρώσουμε και από πάνω», κατέληξε.

Επίσης, ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε πως η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει, ότι δεν υπάρχουν θέσφατα. «Υπάρχει εμπειρία κρατικοποιήσεων εταιριών ηλεκτρισμού από κυβερνήτες στις ΗΠΑ. Ομοίως, κανείς δεν έχει θέσει θέμα «ιδιωτικοποίησης» της Lufthansa. Αντίστροφα, ο νευραλγικός τομέας τον ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στην Ελλάδα ανήκει σε ιδιώτες.

Η ΔΕΗ όπως δεν είναι μία απλή εταιρεία με κάποιες μονάδες παραγωγής: Με δεδομένο τον δημόσιο χαρακτήρα της, το κράτος έχει απαλλοτριώσει για λογαριασμό της χιλιάδες στρέμματα γης. Με τον δημόσιο χαρακτήρα της έχει αποκτήσει νομή σε δασικές εκτάσεις, έχει δημιουργήσει λίμνες και έχει υπό την κατοχή της παραλίμνιες περιοχές.

Όλη αυτή την «εύνοια» την είχε η ΔΕΗ για να μπορεί να στέλνει φθηνό ρεύμα σε περιοχές, που κανείς ιδιώτης δεν θα είχε οικονομικό συμφέρον να επενδύσει. Η εκχώρηση της ΔΕΗ σε ιδιώτες με βάση την αξία της μετοχής της, δεν είναι καν ξεπούλημα. Είναι απιστία σε βαθμό κακουργήματος, και εάν συνέβαινε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα οι υπεύθυνοι θα αντιμετώπιζαν τον εισαγγελέα.

Ωστόσο, στην περίπτωση της ΔΕΗ τίθεται και ένα ακόμα στρατηγικό ζήτημα: Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε να σταματήσει βαθμιαία η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. Θέλουμε η παραγωγή ενέργειας να αποκεντρωθεί, να περάσει σε δημοτικές επιχειρήσεις και καταναλωτές, όπως έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Güssing της Αυστρίας.
Αυτή η στρατηγική με επιχειρηματικούς όρους δεν συμφέρει την ΔΕΗ, αφού σιγά-σιγά θα χάνει ποσοστά της αγοράς», σημείωσε ο συντονιστής της ΕΓ των Οικολόγων Πράσινων.

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr

Scroll to top