Της Ελλης Πάνου
Δεν είχε περάσει ένα 24ωρο από την κηδεία των δολοφονημένων τριών Ισραηλινών εφήβων, όταν βρέθηκε η σορός ενός 16χρονου Παλαιστινίου σε δασική έκταση κοντά στο σπίτι του στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Το αγόρι είχε απαχθεί, ξημερώματα της Τετάρτης, καθ’ οδόν για το τζαμί για την πρώτη προσευχή της ημέρας και η οικογένειά του είχε κάνει την καταγγελία στην αστυνομία, αναφέροντας ότι άγνωστοι «άρπαξαν τον 16χρονο και τον έβαλαν διά της βίας μέσα σε ένα αυτοκίνητο».
Ο Μοχάμεντ Αμπού Χουντάιρ είχε δολοφονηθεί με άγριο τρόπο και οι δράστες προσπάθησαν μετά να κάψουν το πτώμα του. Παρότι μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση για την ταυτότητα του θύματος, ούτε τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ούτε τα ισραηλινά είχαν καμιά αμφιβολία ότι επρόκειτο για τον νεαρό Μοχάμεντ και για έγκλημα εκδίκησης από ακροδεξιούς Εβραίους.
Αυτό λίγο-πολύ επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο Reuters, αυτό παραδέχθηκε εμμέσως και ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, κάνοντας λόγο για «μια φρικτή, βάρβαρη πράξη», ενώ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατηγόρησε τους εξτρεμιστές Εβραίους εποίκους για τη «δολοφονία και την πυρπόληση του αγοριού» και απαίτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι.
«Θάνατος στους Αραβες»
Το έγκλημα κλιμάκωσε κι άλλο την ένταση, έπειτα από μια νύχτα «έκρηξης» των εξτρεμιστών Εβραίων, που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ την Τρίτη και φωνάζοντας «Θάνατος στους Αραβες» άρχισαν να ξυλοκοπούν περαστικούς. Χθες, ο βίαιος θάνατος του 16χρονου πυροδότησε νέο γύρο συγκρούσεων, αυτή τη φορά μεταξύ Παλαιστινίων και δυνάμεων ασφαλείας, με 50 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε πάλι, για τρίτη φορά, αργά χθες το συμβούλιο ασφαλείας, την ώρα που το σύστημα αεράμυνας της χώρας στα σύνορα με τη Γάζα εξουδετέρωνε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα, με στόχο τις πόλεις Ασκελόν και Νετιβότ στο νότιο Ισραήλ και η πολεμική αεροπορία εξαπέλυε νέο περιορισμένο γύρο «στοχευμένων» βομβαρδισμών.
Ακόμα, όμως, η ηγεσία δεν έχει καταφέρει να χαράξει στρατηγική. Ο Νετανιάχου «ακούει» τις φωνές που ζητούν εκδίκηση και καταλαβαίνει ότι η μεγάλη πλειονότητα του λαού προσδοκά «ηχηρή» απάντηση από αυτόν και συγκεκριμένα μέτρα. «Ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτρέψει τη Χαμάς», σχολιάζει η εφημερίδα Haaretz, «αλλά ο πρακτικός του στόχος είναι κυρίως να καθησυχάσει τους Ισραηλινούς. Και πιθανές σκληρές ενέργειες ενδέχεται να περιορίσουν την οργή από το εσωτερικό μέτωπο».
Εκτός από τις γνωστές λύσεις της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών, των επιλεγμένων βομβαρδισμών, του κάθε είδους αποκλεισμού της Χαμάς, στην ατζέντα παραμένει όπως πάντα η Λωρίδα της Γάζας, με τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν να επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά, αυτή την εβδομάδα, ότι η μοναδική λύση είναι η ανακατάληψή της. Είναι αμφίβολο, πάντως, εάν θα βρει υποστηρικτές, αφού ο Νετανιάχου το τελευταίο πράγμα που θέλει τώρα είναι να εμπλακεί σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Χαμάς. Και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να πρέπει να ελέγχει όλη τη Λωρίδα και να διοικεί τις ζωές του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων της.
Σε διπλωματικό επίπεδο οι δολοφονίες αυξάνουν τις πιέσεις εκ μέρους του Τελ Αβίβ προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς να διαλύσει την κυβερνητική συνεργασία του με τη Χαμάς, αν και όπως επισημαίνουν αναλυτές είναι εξαιρετικά δύσκολο γι’ αυτόν να υποκύψει στις απαιτήσεις του Νετανιάχου τώρα, χωρίς να φανεί ότι παραδίδεται αμαχητί στους Ισραηλινούς.
Πολλοί φοβούνται τώρα ότι η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Προφίλ στο facebook, που άνοιξε από μια ομάδα ανώνυμων προσώπων μετά την απαγωγή των τριών εφήβων και βαφτίστηκε «Ο λαός του Ισραήλ απαιτεί εκδίκηση», απέκτησε πάνω από 35.000 μέλη μέσα σε δύο ημέρες, πολλοί εκ των οποίων φαίνεται ότι είναι στρατιώτες. Με εκφράσεις άκρως ρατσιστικές και γεμάτες μίσος, οι σχολιαστές παροτρύνουν τον κόσμο να προσφύγει σε πράξεις βίας κατά των Αράβων. Οι διαχειριστές προτρέπουν τους «φίλους» τους να στείλουν τα προσωπικά τους μηνύματα και αρκετοί ανταποκρίθηκαν.

Selfie που δημοσιεύτηκε στο Facebook μιας μητέρας με την μικρή κόρη της που κρατάει το σύνθημα της εκδίκησης.
Οργή και στο facebook
Δύο νεαρά κορίτσια έστειλαν φωτογραφία που τις δείχνει αγκαλιασμένες και χαμογελαστές να κρατούν ένα χαρτόνι που γράφει: «Το μίσος για τους Αραβες δεν είναι ρατσισμός, είναι ηθική αξία».
Μια άλλη ανάρτηση δείχνει έναν ένοπλο στρατιώτη με τη λέξη «εκδίκηση» γραμμένη στο στήθος του και μεταξύ άλλων υπάρχει και ένα βίντεο όπου ανδρική φωνή ζητά να «σφαγιαστεί» μια βουλευτής αραβικής καταγωγής. «Δεν υπάρχει Αραβας που να είναι αθώος», γράφει άλλος χρήστης. «Μαθαίνουν να μας μισούν και να μας πολεμούν από παιδιά… Λέω να τους διαλύσουμε όλους διότι ακόμα και το μικρότερο παιδί μεγαλώνει για να γίνει τρομοκράτης».

Φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Ο Ισραηλινός λαός απαιτεί εκδίκηση» στρατιώτη που έχει γράφει το σύνθημα στο στήθος του.
Πολύ χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Σεμί Σαλέβ στην εφημερίδα Haaretz. Με τίτλο «Βερολίνο 1933 και Ιερουσαλήμ 2014: Οταν οι τραμπούκοι ρατσιστές κυνηγούν τη λεία τους», ο δημοσιογράφος θυμίζει στους συμπατριώτες του τις επιθέσεις κατά των Εβραίων στους δρόμους του ναζιστικού Βερολίνου και προειδοποιεί ότι 80 χρόνια μετά «οι συμμορίες των Εβραίων ρουφιάνων που ψάχνουν να σκοτώσουν Αραβες είναι η έκφραση του επικίνδυνου κακού που σίγουρα θα θριαμβεύσει εάν οι καλοί άνθρωποι συνεχίζουν να μην αντιδρούν».