Παρίσι Της Ηρας Φελουκατζή
Σεισμό προκάλεσε στη Γαλλία η παραπομπή του Νικολά Σαρκοζί σε επίσημη δικαστική έρευνα, ύστερα από κράτηση 15 ωρών στην έδρα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς για ανακρίσεις που αφορούσαν παράπτωμα παραβίασης δικαστικών απορρήτων. Μετά την ακρόασή του από τη δικαστική αστυνομία, ο τέως πρόεδρος μεταφέρθηκε στην εισαγγελία Παρισιού για να εξεταστεί από δύο δικαστές και στις 3 το πρωί αφέθηκε ελεύθερος. Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι τίθεται υπό δικαστική έρευνα, κάτι που σημαίνει ότι στον φάκελο της υπόθεσης συγκεντρώθηκαν σοβαρά και συγκλίνοντα στοιχεία που στηρίζουν υποψίες για βαριά παραπτώματα. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Σαρκοζί αφορούν «ενεργητική διαφθορά», «ενεργητική άσκηση αθέμιτης επιρροής» και «καταχρηστική παραβίαση του απόρρητου δικαστικής έρευνας». Με τις ίδιες κατηγορίες παραπέμπονται σε δικαστική έρευνα ο δικηγόρος του τέως προέδρου και ένας ανώτατος δικαστής.
Ο Σαρκοζί θεωρείται ο «εντολέας» ο οποίος ανέθεσε στον δικηγόρο του, Τιερί Ερζόγκ, να ενημερωθεί για μυστικά δικαστικής του υπόθεσης από τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, με αντάλλαγμα στον πληροφοριοδότη τη μετάθεσή του σε σημαντικό πόστο στο Μονακό. Η άσκηση αθέμιτης επιρροής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ. Αλλά οι δικαστές μπορούν να επιβάλουν και ποινή «μη εκλογιμότητας».
Τις εις βάρος του κατηγορίες αρνήθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο τέως πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, παρά μόνο ηχητικά ντοκουμέντα από τηλεφωνικές υποκλοπές με αμφισβητούμενη νομική βάση και είπε ότι είναι θύμα καταδίωξης και μεροληψίας από τη δικαστή Κλερ Τιμπό (η οποία είναι μέλος συνδικάτου της Αριστεράς) και από τη δικαστή Πατρίτσια Τεπό. Καταγγέλλει επίσης «χειρισμό» της Δικαιοσύνης από τον πρωθυπουργό Βαλς και την υπουργό Δικαιοσύνης Τομπιρά. Θεωρεί σκανδαλώδεις τις συνθήκες κράτησής του και την παραπομπή του νύχτα στην Εισαγγελία. Δηλώνει ότι θα λάβει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων του και για να αμυνθεί στην πολιτική εκστρατεία συκοφάντησής του. Στην ερώτηση αν θα διεκδικήσει την προεδρία του δεξιού κόμματος, απάντησε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδιά του κι ότι θα λάβει αποφάσεις τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το σίριαλ των δικαστικών περιπετειών υποθάλπει το πολιτικό μέλλον του Σαρκοζί, αλλά κάθε μία από τις δικαστικές του υποθέσεις μπορεί να οδηγήσει είτε σε παραπομπή του στη Δικαιοσύνη είτε σε απαλλαγή του. Μια πρώτη δικαστική έρευνα για την «υπόθεση Μπετανκούρ», η οποία αφορούσε καταγγελίες ότι ο Σαρκοζί είχε επωφεληθεί από την αδυναμία της δισεκατομμυριούχου κληρονόμου της L’Oreal για να της αποσπάσει χρήματα για προεκλογική εκστρατεία, έκλεισε με απαλλαγή του.
Τεκμήριο αθωότητας
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε χθες το «κριτήριο της αθωότητας» για τον Νικολά Σαρκοζί, καθώς και την αρχή «της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης». Οι πράξεις για τις οποίες διώκεται ο Σαρκοζί «είναι σοβαρές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αναφερόμενος και αυτός στις αρχές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και στο ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου».
Οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγόν, που ασκούν μεταβατικά την ηγεσία του δεξιού κόμματος UMP, υποστήριξαν τυπικά τον τέως πρόεδρο. Ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, τους σαρκοζικούς και αντισαρκοζικούς ηγέτες που τρέφουν προσωπικές προεδρικές φιλοδοξίες.

Με τον Τζόε, τον νευρικό αρχηγό της συμμορίας των Ντάλτον παρομοιάζουν το Νικολά Σαρκοζί στην ιστοσελίδα τους οι Γάλλοι «αγανα-κτισμένοι» (Indignees)
Ο γαλλικός Τύπος δίνει έμφαση στο ότι «ο Σαρκοζί πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως οποιοσδήποτε πολίτης και επισημαίνουν ότι οι δικαστές έχουν αναλάβει τον δύσκολο ρόλο της κάθαρσης. Η εφημερίδα «Le Monde» επισημαίνει πως «αποκαλύφθηκε ότι στην καρδιά της εξουσίας λειτουργούσε ένα δίκτυο το οποίο ενεργούσε για την προστασία του πρώην προέδρου. Ο Σαρκοζί διατηρούσε στην αστυνομία και στη Δικαιοσύνη έναν πύρινα “ημετέρων” που τον πληροφορούσαν ή φρενάριζαν την εξέλιξη ενοχλητικών γι’ αυτόν δικαστικών υποθέσεων». Η εφημερίδα «Liberation» παρομοιάζει τον Σαρκοζί με τον Μπερλουσκόνι και εκτιμά ότι ο δρόμος για την πολιτική του επάνοδο είναι σπαρμένος με αγκάθια, ενώ η αμφιβολία εισχωρεί στις τάξεις των οπαδών της UMP. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Σαρκοζί βρίσκεται πλεγμένος σε ένα δικαστικό τσουνάμι κι ότι πολλοί ηγέτες της Δεξιάς επιθυμούν να γυρίσουν σελίδα στον σαρκοζισμό.
www.ira-feloukatzi.fr