03/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠOΙΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ; ΜΑΚΑΟ! ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ» ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΣΟΧΑ ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΣΕ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥΣ ΕΛΒΕΤΟΥΣ

1,6 εκατ. δολάρια η ζαριά…

      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Θα τρελαθούμε τελείως; Τέταρτη πλουσιότερη ανά άτομο περιοχή του πλανήτη, πιο πλούσια μπροστά ακόμη και από αυτήν την Ελβετία, το μακρινό… Μακάο; Ναι, χάρη στην αιώνια αγάπη των Κινέζων για τα τυχερά παιχνίδια υποστηρίζουν -επικαλούμενοι στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας- οι χθεσινοί «Financial Times».

 

Οπως αποκαλύπτει σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η πρώην πορτογαλική αποικία της Νότιας Κίνας, η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου -με πυκνότητα πληθυσμού 18.428 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο- κατέγραψε πέρυσι κατά κεφαλήν ΑΕΠ 91.376 δολαρίων.

oiko6

Το υψηλότερο δηλαδή στον κόσμο μετά το Λουξεμβούργο, τον φορολογικό παράδεισο του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την πετρελαιοπαραγωγό Νορβηγία και το Κατάρ, το εμιράτο-πρωταθλητή της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου. Ηταν πιο μπροστά ακόμη και από τη χώρα των τραπεζιτών, την Ελβετία -το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της οποίας ήταν το 2013, 80.528 δολάρια. Το Μακάο -που από μικρό ψαροχώρι προσφύγων της ηπειρωτικής Κίνας εξελίχθηκε σε εμπορικό λιμάνι χάρη στην έλευση των Πορτογάλων αποικιοκρατών πριν από περίπου 500 χρόνια- κατάφερε να έχει αυτόν τον τεράστιο πλούτο πέρυσι χάρη στα καζίνα του. Από το 1999 που οι Πορτογάλοι εγκατέλειψαν όλες τους τις αποικίες στον πλανήτη και αυτό επέστρεψε στην Κίνα, η οικονομία του αναπτύχθηκε κατά 557%.

 

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εκρηκτικής ανάπτυξης επιτεύχθηκε μετά το 2002, όταν το μονοπώλιο του τζόγου καταργήθηκε και δόθηκαν άδειες καζίνων σε 6 εταιρείες. Πέρυσι τα έσοδά του από τα τυχερά παιχνίδια έφτασαν τα 45 δισ. δολάρια και ήταν υπερεπταπλάσια των αντίστοιχων που πραγματοποίησε η αμερικανική Μέκκα του τζόγου, το Λας Βέγκας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κερδών προήλθε από τους πλούσιους Κινέζους της ηπειρωτικής Κίνας, που επισκέπτονται το Μακάο επειδή είναι το μοναδικό μέρος της πολυάνθρωπης χώρας όπου τα καζίνα είναι νόμιμα.

 

Στις αίθουσες VIP κάποιων εξ αυτών των καζίνων, το ελάχιστο στοίχημα που μπορεί κάποιος παίκτης να ποντάρει ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια γουάν. Ούτε λίγο ούτε πολύ 1,6 εκατ. δολάρια… σε μια ζαριά!

oiko5.

Οι «καζινάρχες» κάνουν τα πάντα προκειμένου να προσελκύσουν πλούσιους παίκτες. Ανοίγουν νέα καζίνα, πολυτελή ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα, ενώ προσκαλούν παρωχημένες διασημότητες του κόσμου των θεαμάτων ή των σπορ όπως οι Rolling Stones και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ευελπιστούν ότι η εκρηκτική ανάπτυξη θα έχει συνέχεια. Οι σχετικές προβλέψεις μιλούν για διπλασιασμό του τζίρου των τυχερών παιχνιδιών ώς το 2018 – στα 90 δισ. δολάρια.

 

Λεφτά για λίγους, «χαρτζιλίκι» στους πολλούς

 

Τα υπέρογκα κέρδη δεν θα τα μοιραστούν βέβαια και οι 668.000 κάτοικοι του πρώην μικρού λιμανιού των Πορτογάλων, αλλά μερικοί μόνο δισεκατομμυριούχοι. Οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στο «δωράκι» των 1.200 δολαρίων με το οποίο τους επιδοτεί η κυβέρνηση προκειμένου να έχει το κεφάλι της ήσυχο και η μηχανή παραγωγής πλούτου να συνεχίζει να δουλεύει χωρίς πρόβλημα.

 

Scroll to top