03/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΕΙ - ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

Επανέρχονται εισοδηματικά κριτήρια και ποσόστωση

      Pin It

Με την επαναφορά του εισοδηματικού κριτηρίου -που ίσχυσε πέρυσι, αλλά όχι φέτος- αποφάσισε, εν τέλει, να διευρύνει τις κατηγορίες των δικαιούχων μετεγγραφής στα ΑΕΙ ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος προχωρά και σε γραφειοκρατικές διευκολύνσεις που αποσκοπούν σε συντόμευση του χρόνου ολοκλήρωσης των μετεγγραφών εντός του πρώτου εξαμήνου του ακαδημαΐκου έτους, ενώ αυτοματοποιεί τις σχετικές διαδικασίες για τρίτεκνους-πολύτεκνους. Το εισοδηματικό κριτήριο επανέρχεται με τους ίδιους ακριβώς δείκτες, με πλαφόν τις 9.000 ευρώ κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα.

 

Ετσι, σύμφωνα με τη ρύθμιση που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα προς ψήφιση, στις κατηγορίες των ελεύθερων μετεγγραφών, δηλαδή στους τρίτεκνους, πολύτεκνους και στις ειδικές κατηγορίες, προστίθενται και οι κατηγορίες εισοδηματικών κριτηρίων. Δηλαδή, όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα, εφόσον το ετήσιο κατά το περασμένο έτος εισόδημα του δυνητικά δικαιούχου και των μελών της οικογενείας του δεν ξεπερνά το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ κατά κεφαλήν.

ellada1

Μαζί με το εισοδηματικό κριτήριο, επανέρχεται και η ποσόστωση, βάσει της οποίας ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μετεγγραφής, με βάση αυτό το κριτήριο, δεν θα ξεπερνά το 10% επί των εισαχθέντων στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ υποδοχής. Σε περίπτωση που ο αριθμός των δικαιούχων μεταφοράς θέσεων (μετεγγραφής) είναι ανώτερος του ποσοστού 10%, μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής. To υπουργείο Παιδείας κάνει γνωστό επίσης πως σχετικά με τις μεταφορές θέσεων (μετεγγραφές) επιτυχόντων του 2014 σε ΑΕΙ-ΤΕΙ ισχύουν οι προϋποθέσεις του Νόμου 4264, άρθρο 53.

 

Θυμίζουμε ότι το εισοδηματικό κριτήριο είχε αποσυρθεί φέτος την άνοιξη, προκειμένου να περάσει το μέτρο για τις ελεύθερες μετεγγραφές τριτέκνων, πολυτέκνων και ειδικών κατηγοριών, που επιστρατεύθηκε μετά την ξαφνική απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την καθ’ υπέρβασιν εισαγωγή αυτών των κατηγοριών στα ΑΕΙ. Αυτό το καθεστώς είχε αντικαταστήσει τα τελευταία χρόνια τις μετεγγραφές.

 

Α.ΑΝΔΡ.

 

Scroll to top