03/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγει το Πολυτεχνείο, ο αγώνας συνεχίζεται

Αφού έλαβαν τη στήριξη της Συγκλήτου στα αιτήματά τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ πραγματοποιούν σήμερα γενική συνέλευση, για να καθορίσουν τη νέα μορφή των κινητοποιήσεών τους.
      Pin It

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Το «άνοιγμα» του Πολυτεχνείου και παράλληλα τη συνέχιση του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων με άλλη μορφή αναμένεται να επικυρώσει η σημερινή γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΕΜΠ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, η οποία συντάχθηκε με τα αιτήματα των απεργών.

 

Οι εργαζόμενοι του Πολυτεχνείου ζήτησαν από τη Σύγκλητο να πάρει απόφαση, με την οποία θα διασφαλίζεται ότι θα καλυφθούν τα κενά των μαθημάτων ούτως ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο και ότι θα υπάρξει ειδική εξεταστική για τους φοιτητές που κινδυνεύουν να διαγραφούν. Ζήτησαν επίσης από τη Σύγκλητο να εγγυηθεί ότι καμία θέση διαθεσίμου που θα μείνει κενή, δεν θα καλυφθεί από οποιονδήποτε άλλον, πράγμα που θα αποτελέσει τη ζωντανή απόδειξη ότι κανείς διοικητικός δεν περισσεύει και ότι το ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, χωρίς εκείνους που θα απολυθούν.

 

Τέλος, σύμφωνα με τους διοικητικούς, η απόφαση αυτή της Συγκλήτου θα πρέπει να κάνει σαφές ότι αποκλειστικός υπεύθυνος της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι η κυβέρνηση, η οποία «πραγματοποίησε μια αυθαίρετη διαθεσιμότητα βασιζόμενη σε δείκτες που η ίδια δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν, άρα ήθελε απλώς κεφάλια» και η οποία είχε συμφωνήσει εγγράφως με τους διοικητικούς ότι δεν θα απολυθεί κανείς, αν γίνουν αναδιαρθρώσεις του προσωπικού των Πανεπιστημίων. «Εμείς τηρήσαμε τη συμφωνία και κάναμε αναδιάρθρωση, αλλά η κυβέρνηση την αθέτησε», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Λυμπέρης Τσάμπρας, τεχνικός υπάλληλος στο ΕΜΠ.

 

Παραιτήσεις

 

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις της προέδρου του Συλλόγου υπαλλήλων του ΕΜΠ, Ράνιας Ζάχου, και της γενικής γραμματέως, Εφης Φλωράκη, οι οποίες είχαν διαφωνήσει με τη συνέχιση της κατάληψης των υπηρεσιών, καθώς και η διαταγή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κλείσιμο της εισόδου του Πολυτεχνείου και παρεμπόδιση όσων επιχειρούν να εισέλθουν στο ίδρυμα.

 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο MEGA, κινδυνολόγησε αρκούντως: «Πάνε να τινάξουν στον αέρα ένα ολόκληρο εξάμηνο, κάνω έκκληση να το σταματήσουν. Δεν τους ανήκουν τα Πανεπιστήμια και τους καλώ να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά. (…) Εξαιτίας ενός χαμένου εξαμήνου, το ΕΜΠ θα περάσει κρίση για πάρα πολλά χρόνια. Σε ανάλογο περιστατικό ένα άλλο ίδρυμα έκανε πέντε χρόνια να επανακάμψει στην κανονική του λειτουργία».

 

Βέβαια, όπως είναι γνωστό, η κατάληψη και άρα ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές πραγματοποιήθηκε ως συνέπεια της πολιτικής των απολύσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας. «Τους έπιασε ο πόνος για το εξάμηνο, αλλά όχι για το ποιος συνάδελφος θα έχει μείνει στο τέλος της εξεταστικής για να περάσει τις βαθμολογίες. Κάποιος που τελειώνει τις σπουδές θα πάρει πτυχίο ύστερα από έναν χρόνο! Ως τώρα οι διαθέσιμοι δούλευαν οικειοθελώς, αλλά από εδώ και πέρα όχι», τονίζει ο Λ. Τσάμπρας. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, για να αποτρέψουν τις επικείμενες απολύσεις.

 

Scroll to top