Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Αύξηση των αμυντικών δαπανών από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και από αυτές που βρίσκονται υπό κρίση –και την Ελλάδα– ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Βερολίνο.

 

Οπως υποστήριξε, ο κόσμος περνά αυτή τη στιγμή μια φάση μεγάλης αστάθειας και κινδύνου, τη μεγαλύτερη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και για τον λόγο αυτό όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να επενδύσουν στην άμυνά τους.

 

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Κάνω έκκληση για αύξηση των αμυντικών δαπανών, γνωρίζοντας ότι πολλές χώρες περνούν δύσκολους καιρούς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ομως δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι, όταν η Ρωσία αυξάνει δραματικά τις δικές της αμυντικές δαπάνες».

 

Η «Εφ.Συν.» ρώτησε τον κ. Ράσμουσεν για το πώς είναι δυνατόν να ζητά κάτι τέτοιο από χώρες όπως η Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα νιώθει να απειλείται από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απάντησε πως «χάρη στη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν εδώ και δεκαετίες ειρηνικές σχέσεις. Πράγματι, η Ελλάδα είναι από τους λίγους συμμάχους που εκπληρώνει ακόμη και σε συνθήκες κρίσης το ποσοστό του 2% των εξόδων της για αμυντικές δαπάνες. Γνωρίζω πως είναι πολύ δύσκολο για χώρες όπως η Ελλάδα να κάνουν κάτι τέτοιο, την ώρα που παλεύουν με την οικονομική κρίση και λαμβάνουν συνεχώς μέτρα λιτότητας. Τώρα όμως, που οι οικονομίες φαίνεται να ανασαίνουν, θα περιμέναμε και από τους υπόλοιπους να επενδύσουν στην άμυνά τους».

 

Ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τρόπους να απεξαρτηθεί από την ενεργειακή συνεργασία της με τη Ρωσία, καθώς όπως είπε με τα χρήματα που παίρνει η Ρωσία πουλώντας αέριο στους Ευρωπαίους αυξάνει δραματικά τους στρατιωτικούς της εξοπλισμούς.

 

Scroll to top