OLYMPUS DIGITAL CAMERA

04/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Aτζέντα εκδηλώσεων

Συναυλίες σε Ηρώδειο και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 6ο Athens School Festival, έκθεση του Πναγιώτη Τούντα στην ύδρα, γελοιογραφίες στο Λαφύστι Βοιωτίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η καλλιτεχνική ατζέντα της ημέρας.
      Pin It

Ο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» στο Ηρώδειο

likouresis Απόψε, στο Ηρώδειο (21.00) για τα 150 χρόνια της Ενωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα (στις 21 Μαΐου 1864), τα Επτανησιακά Σωματεία συνδιοργανώνουν με το Φεστιβάλ Αθηνών μεγάλη εορταστική συναυλία, αφιερωμένη στο έργο τεσσάρων από τους δημοφιλέστερους εκπροσώπους της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής. Δηλαδή του ιδρυτή της, και συνθέτη του Εθνικού Υμνου, Νικόλαου Χ. Μάντζαρου, καθώς και των Παύλου Καρρέρ, Διονύσιου Λαυράγκα και Σπυρίδωνα Σαμάρα. Πολυπληθής και, κατά κύριο λόγο, επτανησιακής καταγωγής είναι και η καλλιτεχνική ομάδα που θα «συστρατευθεί» στη σκηνή: έξι προβεβλημένοι λυρικοί τραγουδιστές, δώδεκα από τις αντιπροσωπευτικότερες χορωδίες των Επτανήσων και συμφωνική ορχήστρα, υπό τον Ιάκωβο Κονιτόπουλο. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Ζακυνθινού Τώνη Λυκουρέση και η δραματουργική επεξεργασία, όπως και η φιλολογική έρευνα του Στέφανου Ροζάνη.

«Αυτή η μουσική βραδιά έχει δύο πρωτιές. Κατ’ αρχάς, για πρώτη φορά σε χώρο τέτοιων διαστάσεων και με τόση έκταση εκτελεστική (χορωδοί, συμφωνική κ.λπ.) και μουσικό όγκο παρουσιάζεται ο “Υμνος εις την Ελευθερίαν” ολόκληρος, στην πρωτότυπη μορφή του και στις 154 στροφές. Δεύτερον, είναι η πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια, που επιτέλους δίνεται η ευκαιρία σε όλα τα Επτάνησα να συνενωθούν και πάλι σε μια πολιτιστική διαδικασία. Δυστυχώς, τα νησιά μας έχασαν την εσωτερική τους επικοινωνία μετά την Ενωση με την Ελλάδα και τώρα ξαναβρίσκουν οι Επτανήσιοι καλλιτέχνες τους συνεκτικούς δεσμούς τους», μας είπε ο κ. Λυκουρέσης (φωτ.).

Αλήθεια, περιμένει να σηκωθεί όρθιο όλο το Ηρώδειο στο άκουσμα του Υμνου; «Το εύρος της συγκίνησης του καθενός είναι συνύπαρξη ευαισθησίας και κουλτούρας. Ως καλλιτέχνης, αυτό που θέλω είναι το κοινό να ακούσει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα αυτής της επτανησιακής σύμπραξης, μετά από τόσα χρόνια».

Ν. Ράλλη

 


ntalarasΝταλάρας με ρεμπέτικα

 

Υστερα από μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει σήμερα (21.00) στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την παράσταση Ρεμπέτικο «Unplugged», ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι-αφιέρωμα στο ρεμπέτικο. Ενα είδος που ο Γιώργος Νταλάρας έχει προσεγγίσει όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και γνώση. Γνώστης βαθύς της παράδοσης του ρεμπέτικου τραγουδιού, ο γνωστός ερμηνευτής τού έδωσε νέα ώθηση, κάνοντας γνωστά τα διαχρονικά στοιχεία του είδους σε όλες τις ηλικίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα τραγούδια αυτά, όπως του Βαμβακάρη και του Τσιτσάνη, αλλά και μεγάλων Σμυρνιών συνθετών, όπως ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ή συνθετών όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, είναι τα κοσμήματα της μουσικής μας.
Ο Γιώργος Νταλάρας θα βρίσκεται στη σκηνή ως τραγουδιστής και μουσικός (κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμά) με μια εξαιρετική ορχήστρα και δύο πολύ καλές τραγουδίστριες: την Ασπασία Στρατηγού και την Αθηνά Λαμπίρη. Προπώληση εισιτηρίων 10 €, στην είσοδο 12 €.

 

 

 

osa-pairnei-o-anemos «Oσα παίρνει ο άνεμος»… αλλιώς

 

Η ομάδα The Healers παρουσιάζει από σήμερα και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το έργο «Οσα παίρνει ο άνεμος – Α΄ Μέρος» σε διασκευή και σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, τηλ. 210-5138067). Το εμβληματικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ, γνωστό και από τη θρυλική κινηματογραφική μεταφορά του, παρουσιάζεται στο θέατρο, σε μια ιδιαίτερη, υπερρεαλιστική ανάγνωση, που χωρίς να στέκεται στην αναπαράσταση της τοιχογραφίας της εποχής, εμβαθύνει στους εσωτερικούς δεσμούς των ηρώων και στο πώς αυτοί κλυδωνίζονται από τα υπόγεια ρεύματα του έρωτα και του πολέμου.

 

Οι «Healers» στη δεύτερη παραγωγή τους (μετά τον περσινό, εξαιρετικά επιτυχημένο «Οίκο των Ασερ» στο «Επί Κολωνώ»), σε ένα εικαστικό τοπίο με ξεβαμμένα έπιπλα, χώμα, βαμβάκι, ασπρόμαυρα κρινολίνα και τον Αβραάμ Λίνκολν να περιφέρεται ανάμεσά τους, δημιουργούν έναν δικό τους κόσμο και αναμετρώνται με το διαχρονικό αυτό αριστούργημα, ξανασυστήνοντάς το από την αρχή. Σκηνικά/κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη, Κίνηση: Μαρία Καραγεώργου. Παίζουν: Ηλίας Βλάχος, Χρήστος Τσαρμακλής, Δάφνη Δημοπούλου, Δημήτρης Ρηγόπουλος, Σοφία Βλαστού, Ελένη Εγγλέζου, Δώρα Τσόλη, Χριστίνα Φαρμάκη, Στέλα Κεχαγιά, Εύη Χατζηευφραιμίδου. Ωρα έναρξης 21.15. Γενική είσοδος 10 €.

 

 

 

 

athens-school-festivalΞεκινάει το 6ο Athens School Festival

 

Εχει και σύνθημα το φετινό 6ο Athens School Festival: «Κάνε τη διαφορά. Μίλα τώρα!», με τους πιτσιρικάδες να στρέφονται ενάντια στην ενδοσχολική βία. Οι νέοι της πρωτεύουσας συμμετέχουν στο 6ο Athens School Festival 2014 και με τα τραγούδια τους στέκονται ενάντια στο φαινόμενο των καιρών, στο bullying. Φέτος 22 σχολικές και φοιτητικές μπάντες ανεβαίνουν στο stage της Τεχνόπολης στο Γκάζι, χαρίζοντάς μας ένα full power music διήμερο, απόψε και αύριο το βράδυ. Μαζί τους τα «Ημισκούμπρια» (4/7) και ο «Ρους» (5/7), που στηρίζουν αφιλοκερδώς με την παρουσία και τα τραγούδια τους την εκδήλωση.

 

 

 

lafustiΓελοιογραφίες στο Λαφύστι Βοιωτίας

 

Ενα μικρό χωριό, ούτε 300 κατοίκων, ήδη από το 1995 διοργανώνει έκθεση γελοιογραφίας, αποδεικνύοντας πως ακόμη και μια κουκκίδα στον χάρτη είναι αρκετή για να γίνει κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος. Με τιμώμενους καλεσμένους από τον δικό μας Γιάννη Καλαϊτζή μέχρι τον Γάλλο γελοιογράφο Plantu (συνεργάτη της γαλλικής εφημερίδας Le Monde), η έκθεση συνεχίζεται κάθε χρόνο με τις όποιες δυσκολίες. Φέτος, 18η χρονιά, η έκθεση εγκαινιάζεται με 55 γελοιογράφους, το Σάββατο, στις 20.00, στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού. Εως τις 13.07, 19.00-22.00.

 

 

 

 

 

ydraΕκθεση στην Υδρα

 

Από σήμερα και έως τις 29 Ιουλίου ο Παναγιώτης Τούντας εκθέτει τη νέα του δουλειά στο Ιστορικό Αρχείο, Μουσείο Υδρας. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12 Ιουλίου. Ο Τούντας, διαθέτοντας πάντα ένα φυσικό πάθος για το χρώμα και το φως, δεν παύει ταυτόχρονα να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τις εικαστικές ιδιαιτερότητες των νέων δημιουργιών του. Παραμένοντας πιστός στις παραδοσιακές πλαστικές αξίες της ζωγραφικής, τις επεξεργάζεται με φαντασία ανόθευτη, τις ενσωματώνει και τις αφομοιώνει πλήρως σχεδόν στα έργα του. Ο Παν. Τούντας σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με Δάσκαλο τον Π. Τέτση. Εχει κάνει επτά ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Εργα του βρίσκονται στις συλλογές της Βουλής των Ελλήνων, της Alpha Bank κ.ά.

 

 

 

 


KOLLEKTIVAΟι KollektivA live στο KooKoo

Με αφορμή την κυκλοφορία του καινούριου τους δίσκου «Η Μπαλάντα της Φυλακής» , οι KollektivA, το πιο ανερχόμενο group του ελληνόφωνου heavy και rock ήχου, επιστρέφει στο Kookoo (Ιάκχου 17, Γκάζι) σήμερα (22:00), για ένα εκκωφαντικό live. Τα υπόλοιπα θα τα δείτε (όλα) εκεί.

Scroll to top