Της Ελλης Πάνου
Ο ισραηλινός στρατός άρχισε από χθες να ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα με τη Γάζα, την ώρα που ύστερα από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας παραμένει διχασμένο στο πώς πρέπει να αντιδράσει στη δολοφονία των τριών Ισραηλινών εφήβων, στην πράξη αντεκδίκησης με την άγρια δολοφονία ενός Παλαιστίνιου εφήβου, στο επικίνδυνο κύμα μίσους που δείχνει να γιγαντώνεται με την υποκίνηση της άκρας Δεξιάς. Αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων υποστήριξαν ότι οι νέες αφίξεις των τανκς και του πεζικού είναι «αμυντικές κινήσεις» και ότι στόχος παραμένει η «αποκλιμάκωση» της έντασης.
Από την άλλη πλευρά, στη Γάζα, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς είπαν ότι η οργάνωση «δεν ενδιαφέρεται» να οξύνει την κατάσταση και ότι ελπίζει η κατάπαυση του πυρός που έδωσε τέλος στις συγκρούσεις του 2012 να αποκατασταθεί. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι οι εκτοξεύσεις ρουκετών θα συνεχιστούν μέχρι να σταματήσει και το Ισραήλ τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι όσα μηνύματα έχουν σταλεί με «εξωτερικούς μεσολαβητές» στην κυβέρνηση του Ισραήλ, έχουν απορριφθεί.
Εκατοντάδες επιθέσεις
Σύμφωνα με έναν πρόχειρο απολογισμό από το Associated Press, από τις 12 Ιουνίου που απήχθησαν οι τρεις Ισραηλινοί έφηβοι, εκτοξεύτηκαν σχεδόν 130 ρουκέτες από τους ισλαμιστές κατά του Ισραήλ -οι 30 εξ αυτών το τελευταίο 24ωρο-, ενώ το Τελ Αβίβ απάντησε πλήττοντας περίπου 70 στόχους της Χαμάς. Αργά χθες σειρήνες ήχησαν πάλι στο νότιο Ισραήλ, ρουκέτες προκάλεσαν καταστροφές σε κτίρια, δεν αναφέρθηκαν όμως τραυματισμοί.
Πέρα από τη Γάζα, ωστόσο, στη Δυτική Οχθη και κυρίως στην Ιερουσαλήμ, ο τόπος βράζει. Η δολοφονία του 16χρονου Παλαιστινίου ως πράξη αντεκδίκησης για τον θάνατο των τριών νεαρών Εβραίων έχει οδηγήσει σε ξεσπάσματα οργής και μίσους. Το έγκλημα παραμένει επισήμως «ανεξιχνίαστο». Η αστυνομία φαίνεται να διστάζει να χαρακτηρίσει τον φόνο «έγκλημα μίσους», αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Παλαιστινίων ή ότι ίσως πρόκειται για «έγκλημα τιμής» και προσπάθησε να καθυστερήσει όσο μπορούσε την κηδεία. Για παράδειγμα, μέχρι αργά χθες δεν είχε ολοκληρωθεί καν η νεκροψία επειδή «κρατήθηκε» ο Παλαιστίνιος γιατρός επί μιάμιση ώρα σε φυλάκιο ελέγχου του στρατού, έξω από τη Χεβρώνα. Κι όταν τελικά έφτασε, πληροφορήθηκε ότι δεν μπορεί να κάνει τη νεκροψία εάν δεν εκδοθεί νέα εντολή αρμοδίως!
Ο πατέρας του αγοριού αντέδρασε με οργή σε όλες τις φήμες, είπε ότι το παιδί του δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα, ότι δεν υπήρχαν ζητήματα μέσα στην οικογένεια, ότι ο ίδιος είναι απολύτως βέβαιος πως ο Μοχάμετ απήχθη και δολοφονήθηκε από Εβραίους εξτρεμιστές και επισήμανε ότι μερικές ημέρες πριν χαθεί ο γιος του, είχε γίνει απόπειρα απαγωγής ενός ακόμα παιδιού, μόλις 6 ετών, από την ίδια περιοχή.
Η οικογένεια είχε ζητήσει η επικήδεια τελετή να γίνει στο Ορος του Ναού, αίτημα που απερρίφθη για λόγους ασφαλείας από τις αρχές, οι οποίες δέχθηκαν μόνο να άρουν τον «αποκλεισμό» της αραβικής συνοικίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ για να γίνει η κηδεία και η ταφή, σε νεκροταφείο κοντά στο σπίτι του θύματος, σήμερα το απόγευμα, μετά τις προσευχές της Παρασκευής.
Ο φόβος τώρα είναι κλιμάκωση των επεισοδίων που συνεχίστηκαν και χθες, αλλά και νέες πράξεις αντεκδίκησης. Το μίσος που κυκλοφορεί online, έχει τρομάξει πολλούς στο Ισραήλ.

Ο 16χρονος Παλαιστίνιος Μωχάμεντ Αμπου Χανταιρ, που απήχθη την Τρίτη και βρέθηκε δολοφονημένος λίγες ώρες αργότερα
Απαιτούν εκδίκηση
Τα περισσότερα μηνύματα στη σελίδα του facebook «Το Ισραήλ Απαιτεί Εκδίκηση» είναι από νεαρές και νεαρούς, ηλικίας 18-19 ετών, εφήβους που ποζάρουν σε φωτογραφίες ημίγυμνοι με το σύνθημα γραμμένο στο στήθος, στα χέρια, στις παλάμες, ορισμένοι που στοχεύουν με όπλο την κάμερα, προτρέποντας τον κόσμο να «ψεκάσει» με σφαίρες τους Αραβες. «Πολλοί από αυτούς είναι στρατιώτες σε ενεργή υπηρεσία», γράφει η Haaretz, «που περιπολούν στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, με τα όπλα στα χέρια». Ο στρατός επέβαλε τιμωρίες σε όσους δικούς του εντόπισε, ωστόσο η πολιτική ηγεσία δείχνει να παρακολουθεί «έκπληκτη».
Σε αυτό το κύμα μίσους άλλωστε μετέχουν και πολιτικοί και δημοσιογράφοι και θρησκευτικοί ηγέτες. Η κυβέρνηση δεν το έχει αποφασίσει ακόμα, αλλά ο φόβος είναι -γράφει στο κύριο άρθρο της η Haaretz- ότι «οι συμμορίες των ακροδεξιών και των “γερακιών” θα της υπαγορεύσουν τη στρατηγική της και θα την πιέσουν να πάρει ακραία μέτρα για να ικανοποιηθεί η δίψα τους για εκδίκηση. Και από εκεί είναι μικρή η απόσταση μέχρι να επεκταθεί το κύμα βίας και να χαθεί ο έλεγχος…».