Pin It

Ανοίγει απόψε η αυλαία του 17ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης για τρεις ημέρες, στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη. Με τη συμμετοχή πάνω από 160 συλλογικοτήτων (αντιρατσιστικών, μεταναστευτικών, κινηματικών, πολιτικών οργανώσεων, ΜΚΟ κ.λπ.), με δεκάδες εργαστήρια και συζητήσεις κι ακόμα περισσότερα πολιτιστικά γεγονότα, αναμένεται να αναδειχθεί σε μια μεγάλη γιορτή της «άλλης Θεσσαλονίκης», εκείνης των φτωχών, των μεταναστών και των καταπιεσμένων.

 

Εδώ και χρόνια, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ έχει διευρύνει το περιεχόμενό του και απευθύνεται, πέρα από το μεταναστευτικό, και στα άλλα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα που ανοίγονται, όπως για την κοινωνική αλληλεγγύη, τους εργατικούς αγώνες, τα κινήματα υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών. Φέτος ένας από τους βασικούς άξονες του φεστιβάλ θα είναι η φτώχεια, ο αποκλεισμός μεγάλων κοινωνικών ομάδων από βασικά δικαιώματα και αγαθά (όπως η στέγη, η τροφή, η δουλειά, η υγεία και η εκπαίδευση), αλλά και οι τοπικές και διεθνείς αντιστάσεις, οι αγώνες των φτωχών ενάντια στους πλούσιους και τις κυβερνήσεις τους για ζωή με αξιοπρέπεια.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 33 εργαστήρια, 23 μουσικά σχήματα, 14 προβολές, 9 θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα, 8 παραστάσεις στον παιδότοπο, 7 ομαδικές φωτογραφικές εκθέσεις, 5 θεματικούς χώρους, 3 βιωματικά εργαστήρια, 2 παραστάσεις χορού, μία μεγάλη γιορτή.

 

Ξεχωρίζουν, η κεντρική διεθνιστική εκδήλωση του Σαββάτου, όπου οι ομιλητές και ομιλήτριες από την Ουκρανία, τη Βοσνία και την Τουρκία θα μεταφέρουν μια εικόνα από όσα διαδραματίζονται εκεί, με πρωταγωνιστές τα κινήματα αντίστασης και τις εξεγέρσεις της κοινωνίας, ώς την κρατική καταστολή και την απειλή του φασισμού. Επίσης, η διεθνής εκδήλωση της ΒΙΟΜΕ για την αυτοδιαχείριση.

 

Σημαντικό και το κομμάτι της αντιφασιστικής πάλης, με 8 σχετικές συζητήσεις, οι οποίες θα συγκεντρωθούν σε μία ανοιχτή συνέλευση την Κυριακή.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top