06/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα μουσείο για τον Λευκαδίτη εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας

Στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας θα πραγματοποιηθούν, σήμερα και αύριο, ανοιχτές εκδηλώσεις με θέματα ιαπωνικού πολιτισμού.
      Pin It

 

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

 

Ενα μουσείο, το πρώτο στην Ευρώπη, άνοιξε τις πόρτες του στη Λευκάδα από χθες, 4 Ιουλίου τιμώντας έναν σημαντικό ποιητή που γεννήθηκε στη Λευκάδα και μετά από πολλές περιπλανήσεις σε διαφορετικά σημεία του κόσμου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του στην Ιαπωνία, όπου διακρίθηκε για το έργο του και αναγνωρίστηκε ως εθνικός ποιητής της χώρας.

 

Ο Λευκάδιος Χερν ή Γιακούμο Κοϊζούμι, γιος του Ιρλανδού Τσαρλς Χερν και της Ελληνίδας Ρόζας Κασιμάτη, γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1850, μεγάλωσε στην Ιρλανδία, έζησε ένα μέρος της ζωής του στην Αμερική και στα 54 του χρόνια εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία. Η διαρκής μετακίνηση και η επαφή του με διαφορετικούς πολιτισμούς έδωσαν στον ποιητή ανοιχτή σκέψη χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις φυλές που συναντούσε σε κάθε τόπο.

 

Ο Χερν αποχωρίστηκε τη μητέρα του στην ηλικία των 4 ετών, δεν την ξαναείδε ποτέ στη ζωή του. Ωστόσο, διατήρησε έντονα συναισθήματα και μαζί διατήρησε την ελληνική ταυτότητά του μέσα από την αγάπη και τη νοσταλγία του για εκείνη.

 

Στο έργο του Λευκάδιου Χερν συναντώνται δύο πολιτισμοί με σημαντικές ιδιαιτερότητες αλλά και ομοιότητες, όπως ο αρχαίος ελληνικός και ο παραδοσιακός ιαπωνικός.

 

Στο πρώτο μουσείο για τον Λευκάδιο Χερν τα εκθέματα απαρτίζονται από πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Οι επισκέπτες, με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών, μπορούν να περιηγηθούν στις σημαντικές στιγμές της ζωής του αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα μέσα από τα κείμενα του Χερν.

 

Τα εγκαίνια του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν συνοδεύονται από τριήμερες εκδηλώσεις στη Λευκάδα αφιερωμένες στον ιαπωνικό πολιτισμό, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή. Μεταξύ των εκδηλώσεων, που τελούν υπό την αιγίδα της ιαπωνικής πρεσβείας στην Ελλάδα, περιλαμβάνεται το διεθνές συμπόσιο που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Ionian Blue, με θέμα «Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν. Από τη Δύση στην Ανατολή», στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες από την Ιαπωνία, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ενώ την Ελλάδα εκπροσωπούν ο Λευκαδίτης συγγραφέας Σωτήρης Χαλικιάς και ο καθηγητής Δημήτρης Βασιλειάδης.

 

Παράλληλα, στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου, σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις ιαπωνικού πολιτισμού, όπως η τελετή τεϊοποσίας. Επίσης, σήμερα στις 21.30 στο Ανοιχτό Θέατρο θα παρουσιαστεί μια βραδιά απαγγελίας για τον Λευκάδιο Χερν από τους Ιάπωνες καλλιτέχνες Shiro Sano και Kyoji Yamamoto. Αύριο στις 21.30 στο Ανοιχτό Θέατρο θα κλείσουν οι εκδηλώσεις με το παραδοσιακό ιαπωνικό κουκλοθέατρο Seiwa Bunraku και το έργο «Yuki Onna».

 

Το Ιστορικό Κέντρο στεγάζεται σε ανακαινισμένη αίθουσα στο ισόγειο του κτιρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Για τη δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χερν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας συνεργάστηκε με τους Δήμους Kumamoto, Matsue, Shinjuku, Yaizu, το Πανεπιστήμιο Toyama, την οικογένεια Koizumi και τους Genki Miyagi, Τάκη Ευσταθίου, Μαρία Γενιτσαρίου, Masaaki Noda, Τέτη Σώλου και Fumiko Yoneda.

 

Scroll to top