06/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απόλαυση στη γειτονιά*

Γευστικές καλοκαιρινές αναμνήσεις.
      Pin It

Γευστικές καλοκαιρινές αναμνήσεις

 

Της Καίτης Βλάχου

 

Παιδί της πόλης αναντάν μπαμπαντάν, το έφερα βαρέως: να μην έχω κι εγώ ένα χωριό όπως τόσοι γνωστοί, να περνάω εκεί τις διακοπές μου… Οχι ότι δεν απολάμβανα το καλοκαίρι εδώ. Ισα ίσα. Με τις φιλενάδες οργώναμε τη γειτονιά, αργότερα φτάναμε ώς την «Ωκεανίδα» ή τα Λιμανάκια για μπάνιο, βόλτες για χάζι και παγωτό -κασάτο με σιρόπι βύσσινο ήταν το αγαπημένο μου- και φυσικά τα βράδια θερινό σινεμά. Με όλ’ αυτά τα πέρα-δώθε όμως μου άνοιξε η όρεξη. Και τώρα τι τρώμε;

 

 

 

 

 

 

Μακαρόνια με λαχανικά PASTA

 

υλικά

 

500 γραμμ. ζυμαρικά

 

2 κρεμμύδια

 

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

 

2 μελιτζάνες

 

3 κολοκυθάκια

 

3 ντομάτες

 

1 πιπεριά

 

λάδι

 

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

 

1/2 μάτσο μαϊντανό

 

κεφαλοτύρι τριμμένο

 

εκτέλεση

 

Κόβουμε τα λαχανικά σε κύβους, τα βάζουμε σε πιρέξ (εκτός από τον μαϊντανό), τα ραντίζουμε με λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τα ψήνουμε στον αέρα ώσπου να μαλακώσουν και να ροδίσουν (τα γυρίζουμε 2-3 φορές με 2 πιρούνια). Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα. Προσθέτουμε τα ψητά λαχανικά με τη σάλτσα τους, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε.

 

 

 

 


Μοσχάρι με κολοκυθάκια

 

υλικά

 

1 κιλό μοσχάρι

 

1 κιλό κολοκυθάκια

 

1 μεγάλο κρεμμύδι

 

1/2 μάτσο άνηθο

 

1 φλιτζάνι λάδι

 

1/3 φλιτζανιού χυμό λεμονιού

 

3 κρόκοι αυγών

 

αλάτι, πιπέρι

 

εκτέλεση

 

Κόβουμε το κρέας σε κύβους, ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και το σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Το βγάζουμε και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κολοκυθάκια ολόκληρα, τα γυρνάμε να πάρουν χρώμα και τα βγάζουμε. Στο λάδι βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να ροδίσει και τον άνηθο. Ξαναβάζουμε το κρέας και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια νερό. Οταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας και να έχει αρκετή σάλτσα (αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό). Τότε ρίχνουμε τα κολοκυθάκια από πάνω, κουνάμε την κατσαρόλα χωρίς να ανακατέψουμε και συνεχίζουμε μέχρι να ψηθεί το φαγητό. Χτυπάμε τους κρόκους σε μπολ, προσθέτουμε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού και λίγο από τον ζωμό του φαγητού, ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά 2-3 λεπτά και σερβίρουμε.

 

 

 

meatballs

Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας

 

υλικά

 

600 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος

 

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

 

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

 

1 αυγό

 

3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί

 

4 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος

 

3 κουταλιές λάδι

 

αλάτι, πιπέρι

 

λάδι και αλεύρι για το τηγάνισμα

 

για τη σάλτσα

 

4-5 ώριμες ντομάτες

 

100 γραμμ. φέτα

 

εκτέλεση

 

Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το ψωμί που έχουμε μουλιάσει σε νερό, στραγγισμένο, και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τον ζυμώνουμε και τον αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι λάδι, πλάθουμε τους κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις τρίβουμε και τις ρίχνουμε στο τηγανόλαδο. Βράζουμε τη σάλτσα 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Βάζουμε τους κεφτέδες, τους γυρίζουμε να σκεπαστούν και από πάνω ρίχνουμε τη φέτα σε κυβάκια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 5 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε.

 

 

 

 

Βλίτα και κολοκυθάκια με φέτα

 

υλικά

 

12 πιπεριές (κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες)

 

500 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά

 

2 κόκκινα μήλα

 

8 κουταλάκια ρύζι Καρολίνα

 

1 φλιτζάνι λάδι

 

2 ντομάτες

 

2 κρεμμύδια

 

3 κουταλιές ξανθές σταφίδες

 

3 κουταλιές καρύδια χοντροκομμένα

 

μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

αλάτι, πιπέρι

 

εκτέλεση

 

Βράζουμε τα βλίτα και τα κολοκυθάκια, προσέχοντας να μην παραβράσουν και τα στραγγίζουμε. Μόλις κρυώσουν, τα κόβουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει καλά. Προσθέτουμε τα λαχανικά, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τη φέτα που έχουμε τρίψει με τα δάχτυλά μας. Γυρίζουμε με ξύλινη κουτάλα 2-3 φορές να μην «πιάσει» και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε αρκετό πιπέρι, αλάτι, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.

 

 

 

arni-fasolakia

Αρνί με φασολάκια

 

υλικά

 

1 1/2 κιλό αρνί σε μερίδες

 

1 1/2 κιλό φασολάκια

 

1/2 φλιτζάνι λάδι

 

2 κρεμμύδια

 

2 ντομάτες

 

1/2 μάτσο μαϊντανό

 

1/4 κουταλάκι ζάχαρη

 

αλάτι, πιπέρι

 

εκτέλεση

 

Καθαρίζουμε τα φασολάκια. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρέας. Το σοτάρουμε 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, ανακατεύουμε και σε 3 λεπτά ρίχνουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες και 2 φλιτζάνια νερό. Βράζουμε και σε μισή ώρα προσθέτουμε τα φασολάκια, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθεί καλά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

 

*Τίτλος δανεισμένος από διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

 

[email protected]

 

Scroll to top