limani

04/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Μειώσεις θέσεων εργασίας καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ

Μιλούν για αποφάσεις «χειρουργικής ακρίβειας» που έλαβε ο Μ. Βαρβιτσιώτης «σε τρεις κατηγορίες ημερόπλοιων επιβατηγών πλοίων» .
      Pin It

Σχεδόν δεκαπέντε μέρες μετά την απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας με την οποία μειώθηκε η οργανική σύνθεση του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Ιεράπετρα Λ» από 72 σε 25 άτομα, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) καταγγέλλει μια νέα απόφαση του υπουργού που με «χειρουργική ακρίβεια μείωσε τις θέσεις εργασίας και της οργανικής σύνθεσης σε τρεις κατηγορίες ημερόπλοιων επιβατηγών πλοίων».

Η ΠΕΝΕΝ υποστηρίζει οτι ο Μ. Βαρβιτσιώτης για να διασφαλίσει τις νέες μειωμένες συνθέσεις δημιούργησε μια νέα κατηγορία στο μηχανοστάσιο σε σχέση με την ιπποδύναμη της μηχανής του πλοίου, με αποτέλεσμα να χάνονται αρκετές θέσεις ναυτεργατών. Στην συνέχεια πάλι με φωτογραφικό τρόπο δίνει τη δυνατότητα στα συγκεκριμένα πλοία να εκτελούν μεγαλύτερα δρομολόγια απ' οτι μέχρι σήμερα. Οι συνδικαλιστές υπενθυμίζουν δε, οτι σε πρόσφατο νομοσχέδιο είχε αποσυρθεί σχετική διάταξη, ημερόπλοια να εκτελούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ωστόσο οπως αναφέρεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ τεύχος Β 1284/21-5-2014) δίνεται πλέον η δυνατότητα σε ημερόπλοια εκτέλεσης μεγαλύτερων δρομολογίων.

Να σημειωθεί οτι το υπουργείο Ναυτιλίας μετά τις καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ για τη μείωση της οργανικής σύνθεσης στο «Ιεράπετρα Λ» είχε κάνει γνωστό οτι με υπουργική απόφαση καθορίζεται η οργανική σύνθεση του προσωπικού επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου που εκτελεί πλόες μεταξύ λιμένων του εξωτερικού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου της ΠΕΝΕΝ

«Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου δίνει καθημερινά ρεσιτάλ εφοπλιστόδουλης πολιτικής και αναδεικνύεται ο ίδιος και η δικομματική κυβέρνηση σε ρόλο εκτελεστή του Ναυτεργατικού επαγγέλματος και των ελλήνων Ναυτεργατών.

Δεν στέγνωσε το μελάνι της καταγγελίας μας για την προκλητική Υπουργική απόφαση για την επικίνδυνη ειδική σύνθεση στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ Λ» και όπως επίσημα προκύπτει ο ΥΝΑ προέβη σε νέα σκανδαλώδη απόφαση. Με χειρουργική ακρίβεια ο Μ. Βαρβιτσιώτης μείωσε τις θέσεις εργασίας και της οργανικής σύνθεσης σε τρεις κατηγορίες ημερόπλοιων επιβατηγών πλοίων με σειρά αποφάσεών του.

Για να διασφαλίσει τις νέες μειωμένες συνθέσεις δημιούργησε μια νέα κατηγορία στο μηχανοστάσιο σε σχέση με την ιπποδύναμη της μηχανής του πλοίου.

Στην συνέχεια, πάλι με φωτογραφικό τρόπο, δίνει την δυνατότητα στα συγκεκριμένα πλοία να εκτελούν μεγαλύτερα δρομολόγια από ότι μέχρι τώρα.

Σημειώνουμε ότι σε πρόσφατο νομοσχέδιο είχε αποσυρθεί σχετική διάταξη ημερόπλοια να εκτελούν Ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ωστόσο όπως αναφέρεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ τεύχος Β 1284/21-5-2014) δύνεται πλέον η δυνατότητα σε ημερόπλοια εκτέλεσης μεγαλύτερων δρομολογίων.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις μειώσεις των θέσεων εργασίας στο μηχανοστάσιο έως τώρα για Ε/Γ Τουριστικά πλοία και Ε/Γ περιηγητικά σκάφη προβλεπόταν ότι εφόσον η μηχανή είχε ιπποδύναμη άνω των 3.000 BHP υπήρχαν τρεις ναυτικοί στο μηχανοστάσιο. Τώρα προβλέπεται ότι σε πλοία με ιπποδύναμη μηχανής 3000 – 5600 BHP θα υπάρχουν δύο ναυτικοί στο μηχανοστάσιο.

Σε Ε/Γ πλοία που εκτελούν πλόες αναψυχής και περιήγησης άνω των 30 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι αφετηρίας έως τον τελικό προορισμό, συνολικής διάρκειας μικρότερης του 24ώρου, προβλεπόταν ότι σκάφη με ιπποδύναμη μηχανής άνω των 3000BHP θα είχαν 4 ναυτικούς. Στο εξής εφόσον η μηχανή έχει ιπποδύναμη 3000 – 5600 BHP θα  έχει μόλις δύο άτομα στο μηχανοστάσιο!!!

Τέλος για τα δρομολογημένα Ε/Γ καθώς και τα Ε/Γ Τουριστικά πλοία και πλοιάρια που εκτελούν ημερήσια ταξίδια 30 ναυτικών μιλίων προβλεπόταν ότι εφόσον η ιπποδύναμη της μηχανής ήταν άνω των 3001 BHP θα υπήρχαν 4 ναυτικοί. Στο εξής και χάρις στην νέα κατηγορία που θεσπίστηκε, εφόσον η ιπποδύναμη της μηχανής του πλοίου είναι από 3000 – 5600 BHP θα έχει δύο ναυτικούς στο μηχανοστάσιο!!!

Αναφορικά με τις νέες μειωμένες συνθέσεις εγείρονται μια σειρά ερωτηματικά. Ποια είναι αυτά τα πλοία που θα έχουν εφαρμογή οι νέες διατάξεις, πόσα είναι στον αριθμό, σε ποιες ναυτιλιακές – εφοπλιστικές εταιρίες ανήκουν; Τα στοιχεία αυτά οφείλει ο Υπουργός Ν.Α και οι υπηρεσίες του ΥΝΑ να τα δώσουν άμεσα στην δημοσιότητα και στα ναυτεργατικά σωματεία.

Θα πρέπει να αντιληφθεί ο Υπουργός Ναυτιλίας ότι το ΥΝΑ δεν είναι ιδιοκτησία και φέουδο δικό του και των φίλων του εφοπλιστών, ότι οφείλει να υπάρχει διαφάνεια και δημοσιότητα των αποφάσεών του και των πολιτικών που ασκεί.

Δυστυχώς για πολλοστή φορά ο κ. Βαρβιτσιώτης αποδείχνει ότι το ΥΝΑ αποτελεί ένα γκέτο που υπηρετεί πιστά τα εφοπλιστικά συμφέροντα, κυριαρχεί πλήρης αδιαφάνεια και επανειλημμένα λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις εν κρυπτώ από την πολιτική ηγεσία, ερήμην των Ναυτεργατών και σε βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους.

Και αυτή η καταγγελία μας επιβεβαιώνει την καθολική άποψη του Ναυτεργατικού μας κόσμου ότι το ΥΝΑ είναι απόλυτα στην υπηρεσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, υπηρετεί πιστά τα συμφέροντά τους και εξελίσσεται σε άνδρο παράνομων συναλλαγών με θύματα τους εν ενεργεία και απόμαχους Ναυτικούς που θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας και ασύδοτης δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

efsyn.gr

Scroll to top