06/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Επικοινωνιακό παιχνίδι το δημοψήφισμα»

Το «μόνοι εναντίον όλων» αποτελεί στοιχείο του πολιτικού DNA του ΚΚΕ, που δεν θα παραβρεθεί στη σύσκεψη της Δευτέρας.
      Pin It

 

Του Φώτη Παπούλια

 

pafilisΗ δεδηλωμένη άρνηση του ΚΚΕ να παραβρεθεί στη σύσκεψη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που έχει αναγγελθεί για τη Δευτέρα το μεσημέρι, επιστεγάζει την πλήρη διαφωνία του Περισσού με την πρόταση του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στον Περισσό χαρακτηρίζουν αυτή καθεαυτή την πρόταση «επικοινωνιακό παιχνίδι της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και εγκαλούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επί χρόνια συνεργούσε ή ανεχόταν όλη αυτή τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης». Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Θ. Παφίλη («Αθήνα 9,84»), ο οποίος επέμεινε: «Δεν συμφωνούμε να γίνει δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ. Ας καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια δική του πρόταση που να λέει να καταργηθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και βέβαια να αποσυρθεί και το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, σε διαφορετική περίπτωση είναι κοροϊδία».

 

Είναι σαφές ότι η ηγεσία του ΚΚΕ επιχειρεί με την ντρίμπλα της «δικής μας πρότασης για δημοψήφισμα», αφενός να μη φανεί ότι συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και σε ένα μείζον πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικό ζήτημα, και αφετέρου, υπό τον φόβο να θεωρηθεί ότι δίνει «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση, οχυρώνεται πίσω από την κατάθεση της δικής του πρότασης.

 

Ομως με την υιοθέτηση αυτής της τακτικής το ΚΚΕ κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένο, και όχι μόνο στις περιοχές που το θέμα της ΔΕΗ είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τις τοπικές κοινωνίες. Πληροφορίες που φτάνουν στον Περισσό κάνουν λόγο για «δυσφορία» τοπικών στελεχών, τα οποία καλούνται σχεδόν να «απολογούνται» για την άρνηση της ηγεσίας να συνταχθεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στελέχη, που δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την άποψη της ηγεσίας, εκτιμούν ότι η κίνηση του Αλ. Τσίπρα «δίνει το πλεονέκτημα κινήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει σε δύσκολη θέση το κόμμα», υπονοώντας ότι τουλάχιστον σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές απαιτείται διαφορετική προσέγγιση και ανάλυση των δεδομένων. Από την άλλη πλευρά φοβούνται ότι η τακτική αυτή «μπορεί να απομακρύνει από το κόμμα κρίσιμη μάζα αριστερών ψηφοφόρων, οι οποίοι ελκύονται από τα μηνύματα ενότητας της Αριστεράς που εκπέμπει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Πάντως η ηγεσία του κόμματος δείχνει αποφασισμένη να υπηρετήσει τη γραμμή που έχει χαράξει. Το «μόνοι μας εναντίον όλων» φαίνεται να είναι στοιχείο του πολιτικού της DNA και όπως επισημαινόταν στο άρθρο του «Ριζοσπάστη» την Παρασκευή, «χρειάζεται ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, οργάνωση και αγώνας που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, την Ε.Ε., τη στρατηγική του και τα κόμματά του».

 

Scroll to top