ermira-goro2

07/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ατζέντα εκδηλώσεων

Με εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και ντοκιμαντέρ στο Γκέτε για την «Άγνωστη ζωή των άλλων», ξεκινά η πολιτιστική εβδομάδα στην πρωτεύουσα.
      Pin It

Ντοκιμαντέρ στο Γκέτε για την «Αγνωστη ζωή των άλλων»

 

palaistini

Γυρίσματα στην Παλαιστίνη…

Το Story Doc μάς είναι πολύ γνωστό. Διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια, παρέχοντας σε εκπαιδευτικούς, κινηματογραφιστές και σπουδαστές κατάρτιση και τεχνογνωσία για την προώθηση του ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικού εργαλείου και επικοινωνιακού μέσου τόσο στη σχολική όσο και στην κοινωνική ζωή. Σήμερα παρουσιάζει στο Ινστιτούτο Γκέτε (Ομήρου 14-16), από τις 6 έως τις 11μ.μ., ντοκιμαντέρ νέων από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ευρώπη, με γενικό τίτλο «Η άγνωστη ζωή των άλλων», δηλαδή των εθνικών, κοινωνικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων.

 

Τα ντοκιμαντέρ υπογράφουν νέοι 16 έως 25 ετών από πέντε χώρες: Ελλάδα, Παλαιστίνη, Μάλτα, Αλγερία και Μαρόκο. Και είναι όλα παραγωγής του 2014. Πρωταγωνιστές τους, πρόσφυγες, μετανάστες, άτομα με αναπηρία, ακόμα και άνεργοι νέοι. Οι ταινίες θα ταξιδέψουν στη συνέχεια σε 47 χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, αφού το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και στη θεμελίωση γεφυρών αλληλοκατανόησης ανάμεσα στον Νότο και τον Βορρά.

 

malta

…και στη Μάλτα.

Προβολές: Busking in Thessaloniki – Ελλάδα /Θεσσαλονίκη, Hallelujah – Μάλτα/ Βαλέτα, E-Fyga – Ελλάδα/Αθήνα ZAK – Αλγερία/ Μπάτνα, Two Sides One Coin – Παλαιστίνη/ Ραμάλα, Spectacle – Ελλάδα/Αθήνα, Working Immigrants in Malta – Μάλτα/ Βαλέτα, Abdellah L’ Autre – Αλγερία/ Μπάτνα, The unknown is Not an Option – Παλαιστίνη/Ραμάλα και The School of Mr. Giovanni – Ελλάδα/Ρόδος.

 

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Anna Lindh Foundation, του υπουργείου Πολιτισμού και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, καθώς και σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athens και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

 

● Είσοδος ελεύθερη, Ομήρου 14-16, τηλ. 2103661000.

 

 

 

Καιρός για διάβασμα

 

Το νέο μυθιστόρημα της Πασχαλίας Τραυλού «Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ» παρουσιάζεται σήμερα (21.00) στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Νώριο Μόρο (Παλιό Λιμάνι Χανίων), σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πετράκη και τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η συγγραφέας συνομιλεί με τη Βαρβάρα Περράκη, φιλόλογο-πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων, την Ελένη Κουράκη, ψυχολόγο-εργαζόμενη στο Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Χανίων, και τη δικηγόρο Ευαγγελία Νικάκη. Συντονίζει η ραδιοφωνική παραγωγός Κάλλια Σωτηράκη.

 

● Το Public Xαλανδρίου προσκαλεί σήμερα στις 19.00 στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Δήμητρας Μανθεάκη «Αγγιγμα από πάγο» (εκδ. Ωκεανός). Θα μιλήσουν οι: Αλεξάνδρα Τσόλκα, δημοσιογράφος, Κατερίνα Αποστόλου-Ποντίκα, ηθοποιός-δικηγόρος, Ανδρέας Γλαβάς, δημοσιογράφος, Αλέξης Μανθεάκης, επικοινωνιολόγος-συγγραφέας, Γεώργιος Κουράσης, δήμαρχος Χαλανδρίου.

 

● Για μια ολόκληρη εβδομάδα, από σήμερα έως το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014, ο Πολυχώρος Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) περιμένει μικρούς και μεγάλους με προσφορές από μια μεγάλη γκάμα βιβλίων: ελληνική και μεταφρασμένη λογοτεχνία, βιογραφίες, δοκίμια, σύγχρονα και κλασικά εικονογραφημένα παραμύθια, βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων, και πολλά άλλα βιβλία για όλα τα γούστα σε τιμές-έκπληξη από 1,80 €. Δευτέρα-Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

 

 

Ο θίασος της Κάτιας Δανδουλάκη περιοδεύει

 

dandoulaki-theatroΚαλοκαιρινή περιοδεία στην Ελλάδα ξεκίνησε ο θίασος του «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε». Μετά τη μεγάλη επιτυχία του χειμώνα στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, το έργο που διασκεύασαν και σκηνοθέτησαν με μαεστρία οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας ταξιδεύει σε όλη τη χώρα, με ανανεωμένο καστ, αφού στην ομάδα των καλών ηθοποιών προστίθενται για το καλοκαίρι οι Θάνος Καληώρας και Πρόδρομος Τοσουνίδης.

 

Το έργο διαδραματίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ’50, σε ένα ορεινό θέρετρο στη Γαλλία. H Κατρίν (Κάτια Δανδουλάκη) δηλώνει στην αστυνομία την εξαφάνιση του άντρα της. Μετά τρεις μέρες απουσίας του συζύγου έρχεται στο σπίτι της ο αστυνομικός επιθεωρητής (Τάσος Χαλκιάς) να της ανακοινώσει ότι οι έρευνές του απέβησαν άκαρπες. Και τότε ξαφνικά έρχεται στο σπίτι ο εξαφανισμένος σύζυγος (Θάνος Καληώρας). Αλλά η Κατρίν δεν τον αναγνωρίζει. Αντίθετα, ο σύζυγος σοκάρεται από την αντίδρασή της και φωνάζει την ιδιοκτήτρια του σπιτιού (Ελένη Κρίτα), η οποία τον αναγνωρίζει… Το έργο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 9/7 στους Δελφούς, την Πέμπτη 10/7 στη Λιβαδειά, την Παρασκευή 11/7 στη Χαλκίδα, στις 14/7 στη Λαμία, στις 15/7 στα Τρίκαλα, στις 16/7 στη Λάρισα, στις 17/7 στον Βόλο, στις 18/7 στην Κατερίνη κ.ά.

 

 

 

Εκθεση με θέμα το Τατόι

 

Ο «Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου» διοργανώνει μεγάλη έκθεση Φωτογραφίας με θέμα το Τατόι, σε συνεργασία με τις Kaplanon.galleries και τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο. Η έκθεση θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 2014, στους εκθεσιακούς χώρους «Καπλανών 5» (Μασσαλίας & Καπλανών 5) & «ena» (Βαλαωρίτου 9γ΄). Η συμμετοχή στην έκθεση είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να λάβει μέρος, ενώ μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των φωτογραφιών θα διατεθούν για τις μελέτες αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων του Τατοΐου. Εως τις 20 Ιουλίου μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να στείλει έως τρεις φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι τραβηγμένες από τον αποστολέα τους. Επιτρέπεται να αποσταλεί φωτογραφία που έχει ήδη δημοσιευθεί στο διαδίκτυο. Πληροφορίες: Νίκη Παπαδάκη ([email protected]) και Νίκος Βατόπουλος ([email protected]).

 

A Quiet Voice στην Πειραιώς

 

ermira-goroΜε πολύτιμη θητεία πλάι στον Λόιντ Νιούσον, ως καλλιτεχνική συνεργάτις και χορεύτρια, η Ερμίρα Γκόρο συστήνεται για πρώτη φορά ως δημιουργός στο κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών. Σήμερα και αύριο χορογραφεί και σκηνοθετεί στην Πειραιώς 260 (Α) το έργο της «A Quiet Voice», σε μουσική Νίκου Κυπουργού. Η σκηνή μεταμορφώνεται σε ένα καλειδοσκόπιο ταυτοτήτων, γίνεται ο τόπος όπου συνυπάρχουν αρμονικά και συνομιλούν, δίχως φολκλορική διάθεση, διαφορετικές μουσικές και χορευτικές κουλτούρες. Δρόμοι μνήμης από χαμένες πατρίδες διασταυρώνονται σε ένα ιδιότυπο τελετουργικό, μετανάστες και γηγενείς εμφανίζονται συνδαιτυμόνες σε μια πολυπρόσωπη παραγωγή που επιχειρεί να καταρρίψει τα σύνορα ανάμεσα στο «εμείς» και «οι άλλοι».

 

 

 

 

 

 

Στάση πριν τη θάλασσα

 

ekthesi-thalassaΤο Αέναον αποχαιρετά την εικαστική σεζόν με την καθιερωμένη καλοκαιρινή του έκθεση «Τελευταία στάση πριν τη θάλασσα 2014 ». Με έργα βουτηγμένα στο φως, τον ήλιο και τη θάλασσα, γεμάτα χαρά και αισιοδοξία, έργα που μας καλούν να δούμε τη ζωή διαφορετικά και έξω από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας, είναι μια έκθεση προπομπός γεμάτη καλοκαιρινές υποσχέσεις. Στην «Τελευταία στάση πριν τη θάλασσα 2014» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Στάθης Ανδρουτσόπουλος, Εφη Βάγκνερ, Αγγέλα Βορεάδου, Btoy, Αννα Γρηγόρα, Λίνα Δημητροπούλου, Εύα Διβάρη, Ανδρέας Καράμπελας, Κατερίνα Κασσαβέτη, Αλέξανδρος Λιάπης, Αθηναΐς Ξένου, Κώστας Παπασταμούλης, Βαγγέλης Πολύζος, Βασίλης Σολιδάκης (φωτ.), Βαγγέλης Τζερμιάς, κ.ά. Διάρκεια έκθεσης έως 18 Ιουλίου (Νεοφύτου Βάμβα 5, πλ. Κολωνακίου, τηλ. 2106745086).

 

Scroll to top