Της Ελλης Πάνου
Με τις ρουκέτες να συνεχίζουν να πέφτουν βροχή από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, οι ταραχές στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ μπορεί να καταλάγιασαν από χθες, αλλά τα πνεύματα παραμένουν εξαιρετικά οξυμένα. Οι δολοφονίες των νεαρών παιδιών και από τις δύο πλευρές εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά σκιά.
Η ισραηλινή αστυνομία ακόμα δεν έχει δώσει επίσημα τη δική της εκδοχή για τον βίαιο, τραγικό θάνατο του 16χρονου Παλαιστίνιου Μοχάμεντ Αμπού Χαντάιρ την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο με τη χθεσινή είδηση της προσαγωγής «ενός αριθμού» ατόμων δείχνει να παραδέχεται πια ότι το πιο ρεαλιστικό σενάριο δεν είναι το «έγκλημα τιμής» ή το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», όπως έλεγε αρχικά, αλλά ότι πρόκειται για ένα ειδεχθές έγκλημα αντεκδίκησης.
Σε κοινή ανακοίνωση με τις υπηρεσίες ασφάλειας Shin Bet, η αστυνομία αναφέρει ότι οι ύποπτοι -συνολικά έξι σύμφωνα με πληροφορίες- είναι όλοι άνδρες νεαρής ηλικίας, ορισμένοι είναι ανήλικοι, και κατοικούν στην Ιερουσαλήμ, στην κοντινή πόλη Μπεΐτ Σεμές και στο Ανταμ, έναν εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Οχθης.
Διπλή απαγωγή;
Η αστυνομία ερευνά τώρα και το ενδεχόμενο οι ίδιοι προσαχθέντες να εμπλέκονται σε μια άλλη απόπειρα απαγωγής, ενός εννιάχρονου Παλαιστινίου, λιγότερο από 24 ώρες πριν αρπάξουν από τον δρόμο τον Μοχάμεντ, απαγωγή που παρότι είχε καταγγελθεί από τους γονείς, αγνοήθηκε από τις αρχές. Οι ύποπτοι εμφανίστηκαν χθες ενώπιον δικαστή, ο οποίος ενέκρινε την παράταση της κράτησής τους και τη στέρηση του δικαιώματός τους να παρίσταται δικηγόρος στην ανάκριση.
Στο σπίτι του 16χρονου θύματος, η οικογένεια δεν έχει ενημερωθεί ακόμα επίσημα για τις συλλήψεις. «Δεν έχω γαλήνη στην καρδιά μου και δεν θα έχω ακόμα κι εάν πραγματικά βρουν τον άνθρωπο που σκότωσε το παιδί μου» είπε η μητέρα του Μοχάμεντ, Σούχα. «Το μόνο που θα κάνουν είναι να τους ανακρίνουν και μετά θα τους αφήσουν ελεύθερους. Τι νόημα έχει; Πρέπει να τους μεταχειριστούν όπως μεταχειρίζονται εμάς. Πρέπει να ισοπεδώσουν τα σπίτια τους και να τους μαζεύουν από τους δρόμους, όπως μαζεύουν τα δικά μας τα παιδιά…».
«Τρομοκρατική ενέργεια»
Αποκηρύσσοντας τον εξτρεμισμό, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υποστήριξε χθες ότι η κυβέρνησή του δεν «διαχωρίζει τη μια τρομοκρατική ενέργεια από την άλλη», ενώ ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ έφερε σε επαφή τις οικογένειες του 16χρονου Μοχάμεντ και του επίσης 16χρονου Ναφτάλι Φράνκελ -του ενός από τρεις Εβραίους εφήβους που βρέθηκαν δολοφονημένοι την περασμένη εβδομάδα. Η μητέρα του Ναφτάλι, Ραχήλ, είχε ήδη καταδικάσει κάθε πράξη αντεκδίκησης. «Εάν ένας νεαρός Αραβας πράγματι σκοτώθηκε για εθνικιστικούς λόγους, είναι τρομακτική, σοκαριστική πράξη», είπε. «Δεν υπάρχει διαφορά από αίμα σε αίμα. Η δολοφονία είναι δολοφονία. Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει συγγνώμη και δεν υπάρχει εξιλέωση για την δολοφονία».
Ο Μοχάμεντ απήχθη και εντοπίστηκε νεκρός την ημέρα της κηδείας των τριών Ισραηλινών συνομηλίκων του, που βρέθηκαν και αυτοί δολοφονημένοι, περίπου 18 ημέρες μετά την απαγωγή τους. Τα στοιχεία από τη νεκροψία, υποστήριξε ο γενικός εισαγγελέας των Παλαιστινίων στο πρακτορείο Wafa, δείχνουν, εκτός από τραύμα στο κεφάλι, καπνό στα πνευμόνια του Μοχάμεντ, πράγμα που σημαίνει «ότι το αγόρι εισέπνεε καπνό, ενώ καιγόταν ζωντανό». Τα εγκαύματα κάλυπταν το 90% της σορού. «Μπορεί οι ισραηλινές αρχές να εξεπλάγησαν από την ταυτότητα των δραστών, εμείς όμως όχι», είπε ο Σαΐρ Χαντάιρ, θείος του θύματος. «Εμείς ξέρουμε τι έγινε και τώρα θέλω και η ισραηλινή κοινή γνώμη να το μάθει και να δει τι συνέβη στον Μοχάμεντ. Οι δολοφόνοι επηρεάστηκαν από όλους αυτούς που ζητούσαν εκδίκηση».
Κι ενώ η οργή ξεσπούσε για το φρικτό έγκλημα, η αστυνομία έριχνε κι άλλο λάδι στη φωτιά. Με κάποιον να καταγράφει τις σκηνές από το σπίτι του, οι δυνάμεις ασφαλείας ξυλοκόπησαν αλύπητα ένα άλλο παιδί, 15 ετών, που -πιθανότατα κατά σύμπτωση- ήταν ξάδελφος του δολοφονημένου αγοριού και Αμερικανός υπήκοος. Το βίντεο δείχνει τους ένστολους Ισραηλινούς να γρονθοκοπούν και να κλοτσάνε τον Ταρίκ Αμπού Χαντάιρ, μαθητή σε σχολείο της Φλόριντα, που ήταν πεσμένος στο έδαφος, και μετά να τον μεταφέρουν σηκωτό στο Τμήμα. Φαίνεται ότι τα τραύματά του ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες και μετά τη σχετική ακροαματική διαδικασία, τέθηκε από δικαστή σε κατ’ οίκον περιορισμό. Η αστυνομία υποστήριξε ότι το αγόρι επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας, αντιστάθηκε στη σύλληψή του κι επάνω του βρέθηκε μια… σφεντόνα.
Ακροδεξιές πιέσεις
Η κυβέρνηση ακόμα αναζητά διέξοδο στην κρίση, δεχόμενη σφοδρές επιθέσεις εκ δεξιών. Με τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών, Μπένετ και Λίμπερμαν, να τον κατηγορούν ότι είναι εξαιρετικά επιεικής στην απάντησή του προς τη Χαμάς, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, υποσχέθηκε μεν να κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποκαταστήσει την ασφάλεια από τις ρουκέτες στον Νότο της χώρας, αλλά ότι θα δράσει «υπεύθυνα και με αυτοσυγκράτηση».
«Αυτοσυγκράτηση μπροστά στη στοχοποίηση γυναικών και παιδιών (…) κι αυτοσυγκράτηση μπροστά στην εκτέλεση τριών παιδιών δείχνει αδυναμία», του απάντησε ο υπουργός Οικονομίας.
Από την άλλη, εντάθηκαν χθες οι επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, κλιμάκωση στην οποία το Τελ Αβίβ απάντησε βομβαρδίζοντας 10 στόχους της Χαμάς. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι ταραχές επεκτάθηκαν από την Ιερουσαλήμ σε αραβικές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, με πετροπόλεμο και βόμβες μολότοφ από τη μια πλευρά και δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες από την άλλη. Η αστυνομία ανέφερε ότι συνέλαβε 22 άτομα το Σάββατο.