nosokomeio

07/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Σε ιδιώτες οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Με το πρόσχημα της «απελευθέρωσης των δημόσιων νοσοκομείων από μικροεπεμβάσεις», οι μονάδες θα λειτουργούν από το πρωί έως το βράδυ και θα υπάρχει ολιγόωρη παραμονή του ασθενή.
      Pin It

Τη δυνατότητα ανάπτυξης ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) δίνει το υπουργείο Υγείας, όπως επιβεβαίωσε σήμερα (Δευτέρα) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε συνέντευξη Τύπου. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις κυβερνητικές ρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, οι οποίες – όπως σημειώνουν – παραδίδουν σημαντικές δραστηριότητες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα ιδιωτικά συμφέροντα (διαγνωστικά κέντρα, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, πρωτοβάθμια κέντρα περίθαλψης).

Μάλιστα, ο κ. Γρηγοράκος υπογράμμισε την ανάγκη «να επαναπροσδιορισθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, καθώς και να προσαρμοσθούν οι ιδιώτες του χώρου της Υγείας στη νέα πραγματικότητα», σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Με το πρόσχημα, λοιπόν, της «απελευθέρωσης των δημόσιων νοσοκομείων από μικροεπεμβάσεις», οι ΜΗΝ θα λειτουργούν από το πρωί έως το βράδυ και θα υπάρχει ολιγόωρη παραμονή του ασθενή. Ένα άλλο σημείο αναφοράς είναι ο έλεγχος των ΜΗΝ, τον οποίο θα διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των διοικητικών Περιφερειών, οι οποίες, όμως, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γρηγοράκος, παρουσιάζουν λειτουργικά προβλήματα, τα οποία «θα τα δούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΜΗΝ θα πρέπει να διασυνδέονται επιστημονικά με δημόσιο νοσοκομείο, για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών στη θεραπεία του ασθενή. Για το πού και πόσες Μονάδες θα ιδρυθούν, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα πάμε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση», προσθέτοντας ότι εάν οι Μονάδες αναπτυχθούν χωρίς προγραμματισμό, το αποτέλεσμα θα είναι στην πορεία να κλείσουν, καθώς δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες.

 

Θα επανέλθουν οι τροπολογίες για το ΕΣΥ

Εξάλλου, o κ. Γρηγοράκος διευκρίνισε ότι οι τροπολογίες που αφορούσαν τη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών, και οι οποίες κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, αλλά απορρίφθηκαν ως εκπρόθεσμες, θα επανέλθουν.

«Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν επτά μήνες να πληρώσουν εφημερίες και οι γιατροί έχουν απόλυτο δίκιο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι με την τροπολογία που προωθείται, η πληρωμή θα γίνεται εντός δύο μηνών.

 
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top