Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή του Αφγανιστάν ανακοίνωσε χθες ότι ο Ασράφ Γκανί προηγείται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 14 Ιουνίου. Με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα -τα οποία σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή ενδέχεται να αλλάξουν-, ο προερχόμενος από τη φυλή των Παστούν, πρώην υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ασράφ Γκάνι, προηγείται με 56,44%, έναντι 43,56% που έλαβε ο αντίπαλός του, πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλά Αμπντουλά.

 

Ο κατά το ήμισυ Τατζίκος Αμπντουλά έχει κατηγορήσει τον Παστούν, απερχόμενο πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι πως χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα για να στηρίξει τον ομόφυλό του, Γκάνι, ενώ μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων είχε ανακοινώσει ότι δεν θα τα αποδεχτεί, αν προηγουμένως δεν γίνει επανακαταμέτρηση σε περίπου 7.100 εκλογικά τμήματα σε δέκα επαρχίες, για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία εις βάρος του.

 

Η μη αποδοχή του αποτελέσματος ενδεχομένως να διχάσει και πάλι το Αφγανιστάν σε ένα βόρειο τμήμα υπό την επιρροή του Τατζίκου πολιτικού και σε μια νότια και ανατολική περιοχή, στην οποία κυριαρχεί η φυλή των Παστούν. Ο ελλοχεύων διχασμός μπορεί να προκαλέσει νέες συγκρούσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η σύγκρουση με τους επίσης Παστούν Ταλιμπάν, σε μια χώρα όπου η φυλή παίζει κυρίαρχο ρόλο τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνία.

 

Εκπρόσωποι του Γκάνι και του Αμπντουλά διεξήγαγαν ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, με την πλευρά Γκάνι να αποδέχεται την επανακαταμέτρηση των ψήφων μόνο σε 1930 από τα 7.100 επίμαχα εκλογικά τμήματα. Εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής παραδέχτηκε ότι καταγράφηκαν κρούσματα νοθείας και παρατυπιών, τεχνικά λάθη και παραλείψεις. Στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο Αμπντουλά είχε λάβει 45% και ο Γκάνι 31,6%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν στις 22 Ιουλίου, σχεδόν πέντε εβδομάδες μετά τις εκλογές του δευτέρου γύρου.

 

Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι θεωρούνται ως φιλοδυτικοί, με τον Γκάνι να εκπροσωπεί την ισχυρότερη και πολυπληθέστερη φυλή της χώρας, τους Παστούν, φυλή από την οποία προέρχονται σχεδόν όλοι οι ηγέτες του Αφγανιστάν τους τελευταίους αιώνες. Παστούν ήταν ο βασιλιάς Ζαχίρ Σαχ, Παστούν ήταν ο κομμουνιστής πρόεδρος Νατζιμπουλάχ, Παστούν και οι Ταλιμπάν που κυβέρνησαν μέχρι να ανατραπούν από τους Αμερικανούς, Παστούν είναι και ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι που πήρε την εξουσία με την ευλογία της Ουάσιγκτον.

 

Σφοδρότεροι πολέμιοι των Παστούν ήταν ιστορικά οι φυλές του Βορρά, οι Τουρκμένοι, οι Ουζμπέκοι και κυρίως οι Τατζίκοι που είναι και η πολυπληθέστερη μειονότητα της χώρας. Οι Τατζίκοι ηγήθηκαν της «Βόρειας Συμμαχίας» που ανέτρεψε τους Αφγανούς Ταλιμπάν και έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην εμφύλια σύγκρουση που ακολούθησε την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων κατοχής. Η στοίχιση του εκλογικού σώματος πίσω από δύο φυλετικές γραμμές και το πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να οδηγήσουν και πάλι την πολύπαθη χώρα σε αστάθεια, ίσως και ενδο-φυλετική σύγκρουση, σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο, που αποχωρούν οι Αμερικανοί από το Αφγανιστάν και κερδίζουν έδαφος στη μεθόριο με το Πακιστάν οι αντάρτες Ταλιμπάν.

 

Scroll to top