Μια από τις τελευταίες μεγάλες προσωπικότητες της ΕΣΣΔ, της οποίας υπήρξε ο ύστατος υπουργός Εξωτερικών, προτού αναλάβει την προεδρία της μετασοβιετικής Γεωργίας, ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, πέθανε χτες σε ηλικία 86 ετών.
Στενός συνεργάτης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ιδιαίτερα αγαπητός στη Δύση για το «φιλειρηνικό» προφίλ του και τη συμμετοχή του στο πείραμα της «περεστρόικα», ο Σεβαρντνάντζε έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο μετά το 1985 στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τον πυρηνικό αφοπλισμό, αλλά και για την ένωση των δύο Γερμανιών, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πολλές ισχυρές φιλίες μεταξύ των ξένων ηγετών της εποχής.
Ομως η μετασοβιετική πολιτική του καριέρα ήταν πολύ πιο «σκοτεινή». Ως πρόεδρος της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Γεωργίας από το 1995 έως το 2003, οδήγησε μεν την πατρίδα του πιο κοντά στη Δύση, ερχόμενος σε σύγκρουση με τη Μόσχα και ιδίως με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ομως στο εσωτερικό το όνομα του ταυτίστηκε με την οικονομική ανέχεια και την ανεξέλεγκτη διαφθορά υπέρ των «ημετέρων». Ετσι, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από οκτώ χρόνια προεδρικής θητείας λόγω της «Επανάστασης των Ρόδων», με τη δημόσια εικόνα του να έχει αμαυρωθεί.
Το 2004 τον διαδέχθηκε ο φανατικός φιλοδυτικός Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος παρέμεινε στην ηγεσία της χώρας μέχρι το 2013.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας επιδεινώθηκαν δραματικά επί της προεδρίας του διαδόχου του Σεβαρντνάντζε, ο οποίος προκάλεσε τον πόλεμο των Πέντε Ημερών το 2008 επιτιθέμενος στα ρωσικά προτεκτοράτα της Αμπχαζίας και της Οσετίας, μια επίθεση που έληξε με τη δραματική υποχώρηση των γεωργιανών ένοπλων δυνάμεων. Τότε, ο Σεβαρντνάντζε είχε καταγγείλει τη Ρωσία για «διαχρονική αποικιοκρατική αντιμετώπιση» της Γεωργίας, αλλά δεν δίστασε να καταλογίσει στις ΗΠΑ την ευθύνη ενός ενδεχόμενου νέου Ψυχρού Πολέμου, κατηγορία που επανέλαβε και πρόσφατα με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.